ms.detector.media
MediaSapiens
13.10.2021 15:45
Фейк: Олександр Ткаченко зрівняв роль нацистів і СРСР у трагедії Бабиного Яру
Фейк: Олександр Ткаченко зрівняв роль нацистів і СРСР у трагедії Бабиного Яру
Йому також закидали «фальсифікацію історії й заперечення Голокосту».

Російські та українські ЗМІ поширили фейк, що міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко «зрівняв роль нацистів і СРСР у трагедії Бабиного Яру». На це звернув увагу проєкт «StopFake».

Цей фейк в Україні поширили «Страна.ua», «Українські новини», «Шарий.net», Корреспондент.net, Klymenko Time тощо; у Росії – «РИА Новости», ТАСС, Lenta.ru та інші. Вони пишуть, що Ткаченко нібито заявив, що «в Бабиному Яру лежать жертви двох тоталітарних режимів», називаючи цю заяву «фальсифікацією історії й запереченням Голокосту».

Насправді під час виступу на прем’єрі фільму «Бабин Яр. Контекст» Сергія Лозниці міністр культури не прирівнював роль нацистів і СРСР у трагедії Бабиного Яру, а говорив про драму людини, яка опинилася між тиском двох тоталітарних систем.

Міністерства культури й інформаційної політики України надала «StopFake» текст виступу Ткаченка на прем’єрі: «Друга світова війна – дуже складна тема, в якій завжди мало уваги приділялося людині. Великі системи, армії, зброя, танки… але не людина в окупації. Завжди поза увагою була драма людини в окупації. Простої людини, простих сімей, які опинялися між тиском тоталітарних систем. Я ще не бачив цю стрічку – “Бабин Яр. Контекст”, але, знаючи вже багато років Сергія Лозницю, впевнений, що нас чекає чудова професійна робота з архівними кадрами. І сподіваюся, режисерові вдалося показати цю драму людини в окупації… ».

У своїх соцмережах Олександр Ткаченко також писав про трагедію в Бабиному Яру, зазначаючи, що «слід знати, що це – наслідки політики антисемітизму, нетерпимості, мови ворожнечі». 

У «StopFake» нагадали, що в 1932-1933 роках у Бабиному Яру ховали жертв Голодомору.

Нагадаємо, до 80-ї річниці трагедії Бабиного Яру російські медіа видали низку публікацій із фейками та неправдивим трактуванням історичних подій. Дискредитаційну кампанію Кремль почав готувати ще у серпні. Більше про російські пропагандистські наративи, пов’язані з Україною, читайте в матеріалі Петра Бурковського.

Фото: Олександр Ткаченко / Facebook 

ms.detector.media