ms.detector.media
11.10.2021 22:41
Скільки запитів на блокування контенту Україна та інші країни надсилали Google за минулі 10 років
Скільки запитів на блокування контенту Україна та інші країни надсилали Google за минулі 10 років
Найбільше таких запитів робила Росія.

Компанія Google оприлюднила статистику запитів на видалення контенту від державних установ за останні 10 років. Google Transparency Report охоплює період із 2011 по 2020 рік.

У компанії написали, що уряди та судові інстанції різних країн часто звертаються до них із вимогою заблокувати той чи інший контент. Буває, що в запиті йдеться про порушення локальних законів, є навіть судові накази, які, однак, часто не стосуються самої компанії й вона не зобов'язана їх виконувати. 

Також у звіті «враховані запити від державних органів на перевірку контенту, щоб визначити його відповідність до наших правил спільноти продукту та правил щодо контенту».

Часто причинами звернень стають «національна безпека» та «авторське право». Найбільше це стосується вебпошуку та ютубу.

І якщо до 2018 року авторкою запиту найчастіше була виконавча гілка влади, то далі й до 2020 року – «органи з питань інформації та комунікації». 

Найбільше запитів робила Росія – 123 606. Це 60,6% усіх запитів, які є у звіті. 


Скриншот: російська служба ВВС

Основною причиною, чому українська влада зверталася до Google, був «наклеп».

Здебільшого це стосується саме вебпошуку, далі ютуб та інші. 

Цікаво, що авторкою запитів із 2014 по 2016 роки найбільше була виконавча влада. З 2017 по 2018 – ухвали суду. А з 2018 по 2020 роки це «ухвали суду, що стосуються третіх сторін».

Упродовж 2019-2020 років Google за запитом з українського боку «з юридичних причин» видалив 359 елементів із 1548.

Нагадаємо, що засновник компанії Ahrefs українець Дмитро Герасименко розповів, що його компанія готує запуск нової пошукової системи — конкурента Google. Основна відмінність пошуковика від наявних — він платитиме авторам за контент.

Пошуковик, за оцінками Герасименка, готовий на 87% — тестовий запуск теж уже триває. Однак назви для нього ще не вигадали.

Фото: Flickr

ms.detector.media