ms.detector.media
19.09.2021 12:46
Facebook знає, як негативно впливає на людей, але нічого з цим не робить – дослідження Wall Street Journal
Facebook знає, як негативно впливає на людей, але нічого з цим не робить – дослідження Wall Street Journal
За даними видання, Facebook знає, як негативно Instagram впливає на підлітків, але продовжує розробляти додаток у цьому напрямку. Також виявилось, всередині Facebook є програма, яка мала б модерувати заборонений контент, але по факту вийшло так, що з’явився білий список для привілейованих осіб, яким нічого не буде за публікацію шкідливого контенту.

Wall Street Journal, посилаючись на документи Facebook, опублікувало розслідування про приховані правила користування платформою та її негативний вплив на підлітків, з чим IT-гігант нічого не робив.

Наприклад, у розслідуванні йдеться про привілеї окремих користувачів, яким за розміщення будь-якого контенту нічого не буде. Через внутрішню програму, відому як "перехресна перевірка" або XCheck, відомі користувачі Facebook звільняються від деяких або всіх правил платформи.

У звіті вказано, що цю програму спершу створювали якраз задля кращої модерації, але у висновку якраз медійно привілейовані зірки, політики, журналісти та ін. отримали переваги у порівнянні з іншими користувачами. Вони ніби перебувають в умовному білому списку і платформа не банить їх за заборонений контент.

Програма станом на 2020 рік захистила щонайменше 5,8 мільйона людей, включаючи Дональда Трампа, сенаторку Елізабет Уоррен та Кендіс Оуенс, а також залишала на платформі дезінформацію, мову ненависті, заклики до насильства та ін.

Прессекретар Facebook Енді Стоун сказав журналістам, що критика XCheck є виправданою і що Facebook працює над розв'язанням проблеми.

Інший момент розслідування – компанія знала, як негативно впливає на психічне життя підлітків. Попри це компанія або робила недостатньо, або нічого не робила, або навіть погіршувала ситуацію своїми діями, розуміючи, яку шкоду наносять живим людям.

Особливу увагу у матеріалі приділили Instagram. У звіті детально описано, як компанія применшила власні дослідження негативного впливу Instagram на мільйони молодих людей, які становлять майже половину його користувачів: починаючи від харчових розладів – і закінчуючи депресією чи думками про самогубство. 

Також окремо описується, що дівчата-підлітки перебувають в особливій зоні ризику через вплив на їхній психічний стан такої кількості нереальних, відфільтрованих зображень, які рекламують часто недосяжні стандарти тіла. 

Найбільша проблема у том, що коли дівчата порівнюють себе з цими зображеннями, їм стає погано, що вони не можуть їм відповідати. Те саме й про хлопчиків: 40% хлопчиків-підлітків, за даними дослідження, відчувають вплив негативного соціального порівняння під час використання Instagram, тоді як 14% хлопців у США сказали, що Instagram погіршив їхні почуття.

Попри це все Facebook ніколи не оприлюднював своє дослідження, не надавав доступу науковцям чи законодавцям, які цього попросили, повідомляє Journal. 

Instagram у відповідь на питання журналістів по цій ситуації сказали, що хоча історія «зосереджена на обмеженому наборі висновків і кидає їх у негативному світлі», компанія в цілому підтримує дослідження та готові мінятися на краще.

WSJ далі пише, що дослідження Instagram зображають зовнішні дослідження, що «вплив соціальних медіа на добробут людей неоднозначний» і що «соціальні медіа не є добрими чи поганими для людей. Багатьом одного разу буде добре, а наступного – проблематично. Здається, що найбільшого значення має те, як люди використовують соціальні медіа, і яким є їхній стан душі, коли вони ними користуються».

Хоча разом з тим Facebook підтвердив свій намір продовжувати розробку Instagram для дітей до 13 років, попри тиск законодавців та спробу призупинити цей процес.

І останній момент розслідування – поширення токсичного та насильницького контенту, з яким компанія також нічого не робить. 

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини постановив, що власник фейсбук-сторінки несе відповідальність за зміст коментарів дописувачів. Це рішення у справі про французького політика Жюльєна Санчеса, який десять років тому спровокував дискусію в соцмережі та не видаляв коментарі з мовою ворожнечі. 

Фото: Flickr

ms.detector.media