ms.detector.media
MediaSapiens
15.09.2021 10:30
Фейк: Україна виплачує 100 тисяч гривень кожному біженцю з Афганістану
Фейк: Україна виплачує 100 тисяч гривень кожному біженцю з Афганістану
Загалом із заявою про визнання біженцем до ДМС звернулося 370 громадян Афганістану.

У соціальних мережах поширюють фейк, що Україна нібито виплачує 100 тисяч гривень кожному біженцю з Афганістану. Про це пише «Радіо Свобода».

Зокрема, таке повідомлення поширював анонімний телеграм-канал «Тёмный рыцарь», який пов’язують із народними депутатами від «Слуги народу» Максимом Бужанським та Олександром Дубінським.

«Телеграм-канал "Тёмный рыцарь" – це канал людей, які відверто шкодять Україні. Тут слід не розвінчувати кожен фейк, бо Дубінський і Бужанський наплодять завтра у десять разів більше. Треба пояснювати людям, що не можна взагалі довіряти цьому джерелу, пояснювати, що це джерело маніпулює громадською думкою навмисно», – каже головний редактор «Детектора медіа», медіаексперт Отар Довженко.

Водночас Державна міграційна служба, Міністерство закордонних справ та Міністерство соціальної політики не підтверджують, що біженцям з Афганістану виплачуватимуть 100 тисяч гривень. Як пише «Радіо Свобода», наразі вони й не заперечили цієї інформації, пославшись на необхідність підготовки відповіді на такий запит.

Голова афганської громади Абдул Баяни заперечив, що біженці отримають ці кошти. «Я думаю, якби такі гроші виділяли, то я би про це знав. Поки таких грошей не було. Але ж ми розуміємо, що бюджет України не такий великий і немає можливості допомагати такими сумами біженцям з Афганістану. Україна сама в непростій ситуації, тому це нереально. Ми вдячні за те, що стільки врятували і прийняли біженців. Це велика перевага – людське ставлення. Ми вдячні за це. Ми також будемо вдячні за допомогу з документами, про це зараз просимо Україну, щоб допомогли з документами», – розповів він.

Правозахисниця Вікторія Нестеренко, яка на волонтерських засадах допомагає біженцям з Афганістану, повідомила, що Україна надає біженцям разову допомогу в 1500 гривень та намагається забезпечити їх житлом.

«З боку держави є разова допомога – близько півтори тисячі на одну людину. Це разово! Крім того, зараз держава заявляє, що не вистачає місць для перебування цих людей. Загалом усі біженці з Афганістану – це більш-менш заможні люди, освічені, які мали бізнес або роботу, переважно в міжнародних компаніях. Але є частина й таких, що приїхали в Україну, не маючи ні грошей, ні документів. У них немає житла, роботи і вони не знають мови. Тому зрозуміло, що півтори тисячі гривень не вирішує усіх проблем», – зазначає Нестеренко.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький також сказав, що допомоги з держбюджету для біженців не отримував; а 133 людини з Афганістану, серед яких 85 дітей, прибули нещодавно до Одеси й тимчасово проживають в афганських сім'ях.

Загалом, як кажуть у Державній міграційній службі, із заявою про визнання біженцем звернулося 370 громадян Афганістану.

Нагадаємо, в соціальних мережах поширювали фейк, що Україна нібито кинула своїх військових на американській базі в Афганістані. Інша версія — українців нібито залишили США. ЗМІ писали про «12 українських військових». Голова МЗС Дмитро Кулеба спростував повідомлення, що 12 українців «кинули» в Кабулі. За його словами, зв’язок з українцями дипломати тримали від початку кризи; крім цих українців, на тій базі перебували сотні людей із різних держав; цим людям там не погрожували; а головне – вони не українські військовослужбовці в Афганістані.

Пізніше державний російський пропагандистський телеканал RT (Russia Today) відфотошопив світлину британського агентства новин Reuters та домалював родині біженців з Афганістану ручний протитанковий гранатомет та автомати. Натомість індійські ЗМІ показали кадри з комп'ютерної гри «Arma-3», видавши їх за реальну битву військових Пакистану на боці екстремістського угруповання «Талібан» в Афганістані. 

Фото: Al Jazeera

ms.detector.media