ms.detector.media
MediaSapiens
10.09.2021 20:10
«Клятий раціоналіст» знайшов фейк про «класифікацію маніпуляцій» у книжці Оксани Мороз «Боротьба за правду»
«Клятий раціоналіст» знайшов фейк про «класифікацію маніпуляцій» у книжці Оксани Мороз «Боротьба за правду»
Авторка погодилась та відписала, що зробила висновки.

Ведучий ютуб-каналу «Клятий раціоналіст» Артем Албул на своїй сторінці у фейсбуку написав про фейк, який знайшов у книжці Оксани Мороз «Боротьба за правду: Як мій дядько переміг брехню».

Книжка подається як своєрідний посібник із розпізнавання брехні в ЗМІ та соціальних мережах, для чого слід дотримуватись інформаційної гігієни.

Албул пише, що на «71–74 ст. авторка наводить свою улюблену (за її словами) класифікацію маніпуляцій в медіа за Ноамом Чомські». Він виявив, що оригінальний список містить 10 пунктів, а не 9, як вказано у книжці. Щобільше, сам список із 10 типів маніпуляцій ніяк не стосується Чомського. 

Албул стверджує, що це давній мережевий фейк, «який вже майже 20 років гуляє інтернетом». 

«Ймовірно, приблизно у 2002 році хтось переклав французьку статтю з цієї класифікацією та приписав її Чомському. Науковець в інтерв'ю розповів, що він марно намагався боротися з цим фейком, адже він дуже поширився і вкорінився. Крім того, він НЕ ПОГОДЖУЄТЬСЯ з цією класифікацією», – пише Абул. 

Сама Оксана Мороз зреагувала на критику та визнала, що це помилка. 

«Артеме, дякую, що прочитали і детально проаналізували. Так, коли робиш щось, робиш і помилки. І так, виправдань цьому немає, а є висновки. Які мають корегувати процеси в їх недопущення», – написала вона в коментарях під дописом.

Ще Абул відзначив «вільні метафори на біологічну тематику». Та позицію авторки, що в СРСР люди краще відділяли правду від пропаганди, оскільки інформації було в рази менше, аніж сьогодні. 

Нагадаємо, що засновниця ініціативи «Як не стати овочем», радіоведуча, українська письменниця Оксана Мороз видає нову книжку про основні маніпуляції та шахрайства цифрового світу — «Як не стати овочем. Інструкція з виживання в інфопросторі». 

Фото: допис Албула

ms.detector.media