ms.detector.media
Марина Довженко
06.09.2021 14:25
Штами за розкладом. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 23–29 серпня 2021 року
Штами за розкладом. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 23–29 серпня 2021 року
Чи складав Білл Ґейтс графік появи штамів, чи будуть в Австралії примусово вакцинувати 24 тисячі дітей і чи продала Польща Україну протерміновану вакцину.

Що нового за 23–29 серпня:

Новин про коронавірус меншає щотижня. Трохи статистики захворюваності та щеплень, трохи прогнозів щодо локдауну восени, а також «радісна» звістка, що за прогнозами пандемія може тривати ще до п’яти років.

У світі дедалі частіше говорять про можливість введення третьої дози вакцини від коронавірусу; згадують про це й українські новинарі. У сюжеті Суспільного виклали позицію компанії Pfizer: третя доза може значно посилити захист. Однак додали, що Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує вводити три дози. В Україні ж питання введення третьої дози розглядатимуть за рік, адже зараз головна мета — вакцинувати якомога більше людей двома дозами, а потім уже йтиметься про ревакцинацію.

Про боротьбу за досягнення цієї мети в новинах говорять досить часто. Канал Медведчука Перший незалежний розповів, як в Івано-Франківську пообіцяли вчителям премію, якщо вони вакцинуються до кінця серпня, і як у Маріуполі працівників ринку з посиланням на «неофіційну вказівку керівництва» погрожують не допустити до роботи, якщо вони не зроблять щеплення. Суспільне — що Міністерство освіти даруватиме школам, де зроблять щеплення не менше 80% працівників, комп’ютери в межах спеціального конкурсу. ICTV — що мер Вінниці планує розіграти пів сотні телевізорів, велосипеди і автомобіль серед вінничан, які вакцинуються повністю до Нового року.

Батьків школярів, природно, непокоїть перспектива навчання в умовах епідемії. ICTV розповів про плюси й мінуси дистанційного навчання («Детектор медіа» теж детально розглядав цю тему) і як деякі батьки відразу намагаються шукати дітям онлайн-школи. «Україна» ще раз нагадала, що в разі посилення карантину працюватимуть лише ті школи, де вакциновані не менше 80% колективу (це не зовсім так: інші теж працюватимуть, просто навчання відбуватиметься дистанційно).

Коронавірусні фейки в ці дні переважно стосувалися вакцинації. Хоча деякі фейкотворці досі заперечують факт існування коронавірусу. Наприклад, стверджують, що це, мовляв, перший в історії вірус, який можуть підхопити вакциновані проти нього люди.

 

VoxUkraine пояснює, що ні, не перший. Загалом вакцинація від більшості хвороб не дає стовідсоткової гарантії захисту від інфекції, а у випадку коронавірусу її важливий ефект — не лише запобігання хворобі, а й полегшення її перебігу. Краще ж покашляти, ніж полежати на штучній вентиляції легень.

Невтомний борець проти карантину Остап Стахів зробив чергову гучну заяву — мовляв, локдаун порушує Конституцію. А конкретно — статтю 33 про вільне пересування. Щоправда, як підказує VoxUkraine, Остап не дочитав до слів «за винятком обмежень, які встановлюються законом»; саме такою ситуацією є коронавірусна епідемія.

Колега Стахіва по фейкотворчості Віктор Вікарчук оголосив, що громадянами України можуть залишатись лише вакциновані люди, посилаючись при цьому на головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна. Він, мовляв, обіцяв позбавити невакцинованих прав і свобод. VoxUkraine уточнює: Кузін усього лише згадував про можливість спрощеного доступу вакцинованих до певних послуг чи закладів. І то йдеться лише про розглядувану можливість, а не про конкретні рішення чи наміри. Позбавити людей громадянства за те, що вони відмовились робити щеплення, неможливо — а навіть якби було можливо, навряд чи навіть геть божевільним чиновникам спало би таке на думку, адже це створило б додаткові проблеми й ніяк не допомогло би боротися з епідемією.

Схожий фейк, але не про Україну, а про Австралію — мовляв, там дітей вакцинуватимуть без згоди батьків. Уявіть: 24 тисячі малюків «силоміць заженуть» на стадіон, колотимуть чимось невідомим, поки ошалілих від тривоги батьків стримуватимуть поліцейські й військові… StopFake каже цьому фейку «стоп». Вигадка ґрунтується на повідомленні, що в Австралії розширили можливості вакцинації для молодих людей, зокрема студентів віком від 16 років через те, що в них у жовтні випускні іспити. Студенти добровільно зможуть вакцинуватися на стадіоні в одному з передмість Сіднея. Для них приготували 24 тисячі доз вакцин, але силувати, ясна річ, нікого не будуть. Крім того, за бажання і наявності супутніх хвороб можуть вакцинуватися 12–15-річні школярі. Молодь в Австралії щеплять вакциною Pfizer.

Один із наскрізних мотивів коронавірусних фейків — що пандемія заздалегідь спланована. Цього разу з’явилася таблиця, в якій нібито розписані всі штами до грудня 2023 року. На зображенні є логотипи Всесвітньої організації охорони здоров’я, Всесвітнього економічного форуму, Фонду Білла та Мелінди Гейтс та Університету Джона Хопкінса. Навіщо ці установи мали б розміщувати свої логотипи на такому жахливому секретному документі, хтозна. VoxUkraine переказує, що цей фейк давно спростований, та й дати появи вже реальних штамів коронавірусу в документі не збігаються з реальними. 

 

Ще одна вигадка стосується слова «імунітет»: виявляється, вона походить від назви рабів у Стародавньому Римі, які прибирали трупи під час епідемії. Мовляв, якщо їм вдавалося вижити, вони отримували «immunitas». Насправді слово походить від латинського immūnitāt або immūnitās, що означає «свобода або звільнення від публічних обов’язків».

Особливо збуджують борців проти вакцинації ковід-дисидентські протести по всьому світі. У Франції фермери на тракторах, в Англії — двохмільйонний мітинг в Лондоні. Може скластися враження, що весь світ ополчився проти карантину. Насправді ж перше фото зроблене у Брюсселі 2015 року, друге — в Парижі 2018-го. До появи коронавірусу залишалося ще досить багато часу.

Ще одна фантастична історія Швеції. Так, за повідомленням фейкоробів, там нульова смертність, а все тому, що немає локдауну. Повідомляючи про низьку смертність у Швеції, автори повідомлення забули подивитися на статистику в інших скандинавських країнах, де був локдаун. А там також дуже низькі показники — 1 у Данії, 2 — в Фінляндії, 3 — в Норвегії. У Швеції на той час було 5 смертей. Чому такі показники? Фактчекери VoxUkraine вказують на високі темпи вакцинації в цих країнах, невелику густину населення та певні культурні особливості: скандинави рідко збираються великим групами, чимало хто віддає перевагу життю наодинці.

Один із фейків стверджує, що у Сполучених Штатах Америки не рекомендують туристам відвідувати країни з… високим рівнем вакцинації. VoxUkraine виправляє: йдеться не про рівень вакцинації, а про захворюваність, яка не завжди корелює з темпами вакцинації.

І наостанок — український фейк. Нібито Польща вирішила продати Україні понад мільйон доз вакцини AstraZeneca, в якої сплив термін використання.

 

Це просто неправда — StopFake перевірив і з’ясував, що термін придатності цієї партії завершується 30 листопада 2021 року.

Фото: ukrinform.ua

ms.detector.media