ms.detector.media
MediaSapiens
11.08.2021 15:05
Сценарист фільму «Я — Легенда» спростував теорії, що вакциновані від COVID-19 перетворяться на зомбі
Сценарист фільму «Я — Легенда» спростував теорії, що вакциновані від COVID-19 перетворяться на зомбі
Для поширення дезінформації про COVID-19 та вакцини використовують й інші фільми, наприклад — «Останній нащадок Землі» та «Матриця».

У мережі поширюють теорії, що вакциновані від COVID-19 перетворяться на зомбі, як це було з героями постапокаліптичного фільму жахів «Я — Легенда». Співавтор сценарію цієї стрічки Аківа Голдсман заперечив ці чутки, нагадавши, що зомбіфільми є лише витвором людської фантазії. Про це пише «BBC News Україна».

Фільм «Я — Легенда» з Віллом Смітом розповідає про невдалу спробу генетично модифікувати кір для лікування раку, внаслідок чого загинуло 99% населення світу. Натомість ті, хто вижив після зараження, перетворюються в мутантів-зомбі.

Саме цей сюжет взяли за основи своїх аргументів деякі користувачі соцмереж, які виступають проти вакцинації. Також у мемах йдеться, що дія фільму відбувається в 2021 році, що відповідає часу пандемії та вакцинації. Насправді у фільмі події розгортаються  в 2012 році. Деякі дописи та меми, які містять відсилки на фільм та закликають не робити щеплення від COVID-19, Facebook позначає як дезінформацію.

Нещодавно New York Times розповіла про власника магазину окулярів в штаті Нью-Йорк, який намагався переконати своїх працівників вакцинуватися, однак йому нагадали про фільму «Я — Легенда». «Одна з працівниць сказала, що стурбована тим, що, на її думку, саме через вакцину персонажі фільму "Я — Легенда" перетворилися на зомбі», — йдеться в повідомленні.

У відповідь на цю статтю сценарист фільму «Я — Легенда»  Аківа Голдсман написав у Twitter: «О Боже. Це фільм. Це я придумав. Це. Не. Правда».

Для поширення дезінформації про COVID-19 та вакцини використовують й інші фільми, наприклад — «Останній нащадок Землі» та «Матриця».

Нагадаємо, у соцмережах поширюють фоторафію упаковки з-під вакцини проти COVID-19 розробки Oxford/AstraZeneca, на якій нібито стоїть дата виготовлення 2018.07.15. Таким чином прихильники теорії змови намагаються довести, що пандемія була спланована, а вакцину виготовили ще до її початку. Насправді фото було відредаговане, а виробник на пакуванні зазначає термін придатності, а не дату виготовлення. Крім того, у мережі поширюють маніпулятивне відео, що всі вакцини від COVID-19 «однакові». Насправді вакцини суттєво відрізняються за місцем їхнього виробництва, складом, умовами зберігання, кількістю доз та інтервалом між ними, принципом дії, ефективністю, можливими побічними діями тощо.

ms.detector.media