ms.detector.media
MediaSapiens
14.07.2021 11:28
Фейк: Авіакомпанії хочуть заборонити літати вакцинованим від COVID-19 через ризик утворення тромбів
Фейк: Авіакомпанії хочуть заборонити літати вакцинованим від COVID-19 через ризик утворення тромбів
У людей, які подорожують на великі відстані, можуть утворюватися тромби, але вони відрізняються від тих, що іноді виникають після вакцинації.

У соцмережах поширюють фейк, нібито авіакомпанії хочуть заборонити літати вакцинованим від COVID-19 через утворення тромбів на великих висотах. Про це пише фактчекінговий проєкт Vox Ukraine.

Наразі доказів цієї інформації немає. Фейк вже спростовували незалежні фактчекери з RMIT ABC Fact Check, Reuters та AAP FactCheck.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) заявила, що не знає про авіакомпанії, які розглядали би подібну заборону для вакцинованих. Навпаки, асоціація, яка представляє 290 авіакомпаній по всьому світу, підтримує необмежений доступ до подорожей для вакцинованих.

Австралійські авіакомпанії Qantas і Virgin Australia також заперечують, що вони начебто збиралися заборонити літати вакцинованим. 

Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) рекомендують не подорожувати до отримання вакцини. Тут зазначають, що тромбоз глибоких вен дійсно є ризиком для деяких пасажирів, що подорожують на великі відстані, оскільки люди сидять нерухомо в обмеженому просторі протягом тривалого періоду часу. Але це не ті тромби, які в рідкісних випадках утворюються після вакцинації проти COVID-19, заявляють медичні експерти з Meedan’s Health Desk. Експерти повідомили, що немає доказів того, що авіаперевезення можуть збільшити ризик утворення тромбів у людей, які отримали вакцини проти COVID-19.

Більше про маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа читайте у моніторингу «Детектора медіа».

Фото: istockphoto.com, voxukraine.org

ms.detector.media