ms.detector.media
Марина Довженко
27.06.2021 15:37
На каналах Медведчука та Мураєва гасло «Слава Україні! Героям слава!» назвали нацистським — моніторинг
На каналах Медведчука та Мураєва гасло «Слава Україні! Героям слава!» назвали нацистським — моніторинг
Насправді гасло з’явилось за часів Української народної республіки й не має жодного зв’язку з нацизмом.

Ведучі та гості українських проросійських телеканалів повторювали кремлівські пропагандистські меседжі, пов’язані з гаслом «Слава Україні! Героям слава!» на формі української збірної з футболу. Ця тема стала головною для проросійських інформаційних каналів, свідчить моніторинг за 7—13 червня

Про гасло говорили як про нацистське. Про це казав Дмитро Співак на Першому незалежному. Ведучий Макс Назаров на каналі «Наш» розповідав, що під вираз зігували, а Денис Жарких прирівнював напис на футболках до свастики. В цих ефірах замовчували прив’язку гасел до сучасних подій і транслювали меседж, що на форму збірної нанесли привітання часів Другої світової. Хоча насправді «Слава Україні! Героям слава!» — гасло, яке українські військові почали використовувати понад сто років тому за часів Української народної республіки.  

Одним із небагатьох, хто все-таки згадав про зв’язок гасла «Слава Україні! Героям слава!» та актуальних подій, став ведучий Першого незалежного»Ростислав Сухачов: «Лозуг використовувався різними угрупуваннями на Сході, коли вони туди їхали і впроваджували демократію для Луганська й Донецька». 

Крім пошуку нацистів, російські пропагандисти намагалися довести, що українців це гасло розділяє. Член «Опозиційної платформи — За життя» Андрій Лесик аргументував це тим, що сам грає у футбол і для нього це привітання «бандерівське». А канал Перший незалежний знайшов аж п’ять коментарів у фейсбуку, які засуджують вираз.

Нардеп від ОПЗЖ Нестор Шуфрич апелював до того, що напис з гаслом заважатиме грати футболістам: «Я, как спортсмен, могу себе представить, если там будет внутренняя наклейка, как она будет натирать и раздражать плечи и шею наших футболистов».

Інші інформаційні канали поставилися до ситуації значно спокійніше. Вони підтримували позицію України та пояснювали, що Росію турбувала, перш за все, карта з Кримом на футболках українських гравців. Більше про маніпуляції та тенденції минулого тижня читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

Фото: скриншот з ефіру телеканалу «Перший незалежний»

ms.detector.media