ms.detector.media
MediaSapiens
17.06.2021 09:00
У Росії ухвалили закони про контроль над онлайн-рекламою та «приземлення» соцмереж
У Росії ухвалили закони про контроль над онлайн-рекламою та «приземлення» соцмереж
А також хочуть перерахувати усіх користувачів російського сегменту інтернету.

Держдума Росії ухвалила три законопроєкти щодо регуляції інтернету. Про це пише «Медуза».

Перший законопроєкт пропонує встановити контроль над всією рекламою, розміщеною в російському сегменті інтернету. За задумом авторів, рекламодавці і платформи повинні будуть передавати Роскомнагляду відомості про всі рекламні кампанії, а відомство буде зберігати і обробляти дані про рекламу.

Водночас законопроєкт забороняє поширювати рекламу, спрямовану на російських споживачів, на іноземному сайті, якщо таке рішення ухвалив Роскомнагляд.

Другий законопроект запроваджує обов'язковий підрахунок всієї аудиторії російського сегмента інтернету. 

Третій законопроєкт зобов'язує іноземні інтернет-компанії (Twitter, Facebook тощо) відкрити російське представництво, яке буде представляти їхні інтереси, у тому числі в судах. Автори називають цей документ законопроєктом про «приземлення» іноземних соцмереж у Росії.

У разі відмови виконати вимоги законодавства РФ іноземним соцмережам заборонять поширювати російську рекламу, приймати платежі від користувачів з Росії, самі сайти приберуть з пошукової видачі, а доступ до них частково або повністю обмежать.

Нагадаємо, у березні 2021 року російський регулятор склав адміністративні протоколи щодо низки соцмереж та онлайн-сервісів і висунув їм вимогу видалити контент, який нібито закликав до участі в протестних акціях на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Це стосувалось соцмереж Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, «ВКонтакте», «Одноклассники», месенджера Telegram і відеохостинга YouTube. Їм погрожували штрафами до 4 млн рублів (близько $54 тис.). 

Пізніше мировий суд Москви оштрафував Twitter на $120 тисяч (8,9 млн рублів), Telegram – на $67 тисяч (5 млн рублів), Mail.ru (власник соцмережі «Одноклассники») – на $54 тисячі (4 млн рублів), TikTok – на $35 тисяч (2,6 млн рублів). Google оштрафували на $80 тисяч за відмову видалити 12 посилань на «заборонений контент».

Компанію Facebook з цієї ж причини хочуть оштрафувати в Росії на $750 тисяч та уповільнити роботу її соцмережі. Також Роскомнагляд погрожував уповільнити роботу YouTube в Росії – теж за «заборонений контент».

Із 10 березня на території РФ сповільнюється робота Twitter.

Фото: istockphoto.com

ms.detector.media