ms.detector.media
MediaSapiens
15.06.2021 17:09
На Sotheby’s в якості NFT продадуть вихідний код інтернету
На Sotheby’s в якості NFT продадуть вихідний код інтернету
Початкова ставка складе 1000 доларів.

З 23 по 30 червня аукціонний дім Sotheby’s продаватиме 9555 рядків вихідного коду, що складають основу всесвітньої мережі. Про це повідомляє Bloomberg.

Код був написаний британським спеціалістом з інформатики сером Тімом Бернерсом-Лі між 1990 і 1991 роками. Він буде прив'язаний до NFT, який підтверджує справжність коду та унікальне право власності.

Покупець може отримати доступ до файлів через NFT, який міститиме посилання, щоб переглянути файли в інтернеті або завантажити на комп’ютер. Переможець тендеру також отримає лист від Бернерса-Лі «з роздумами про код та процес його створення» та «цифровий плакат», який містить усі 9555 рядків та графічне зображення фізичного підпису Бернерса-Лі.

Початкова ставка складе 1000 доларів.

Код, що продається з аукціону на Sotheby’s, також містить основу HTML, HTTP і URL.

Зазначається, що Тім Бернерс-Лі сам звернувся до представників Sotheby's в квітні 2021 року зі ідеєю продати код. Файли збережені в tar-архіві з вихідними відмітками часу.

Гроші з продажу NFT підуть на ініціативи, підтримувані Тімом Бернерсом-Лі та його дружиною Розмарі Лейт.

NFT (невзаємозамінний токен) – це вид криптографічних токенов, кожен екземпляр яких унікальний. Токен являє собою своєрідний сертифікат унікальності цифрового об'єкта і найчастіше застосовується як підтвердження володінням цифровим мистецтвом, наприклад картиною, фотографією, відео, GIF-анімацією та іншим об'єктам діджитал-арту. Цифрові активи зберігаються в блокчейні.

Популярність NFT зросла у лютому та березні 2021 року. Засновник Twitter продав свій перший допис у соцмережі за $2,9 млн. Time виставив на аукціон три обкладинки із найважливішими запитаннями за всю історію журналу. Forbes продав свою обкладинку у вигляді NFT за $333 тис.

Продають NFT і в Україні. Наприклад, «Телебачення Торонто» продало електронну версію мему «Жуй сраку!» у вигляді NFT за $2500. Міністр юстиції України Денис Малюська виставив на онлайн-аукціон свою роботу – фотоколаж «the sea is temporarily unavailable». Реперка alyona alyona продала свій трек Galas у форматі NFT за рекордну для українського репу суму — $7,7 тисячі. Ще на одному із NFT-аукціонів як лот розмістили відео за участі народного депутата України, представника проросійської партії «ОПЗЖ» Іллі Киви.

Як NFT також продають нерухомість – першим лотом стала київська квартира керівника TechCrunch.

Загалом продажі NFT-токенів перевищили $2 млрд в першому кварталі 2021-го.

Але вже наприкінці травня рівень продажів NFT за місяць впав на 90%.

Фото: istockphoto.com

ms.detector.media