ms.detector.media
MediaSapiens
14.06.2021 13:44
У Китаї ухвалили новий закон щодо безпеки даних, який дозволить президенту закривати IT-компанії
У Китаї ухвалили новий закон щодо безпеки даних, який дозволить президенту закривати IT-компанії
За неправильне поводження з «основними урядовими даними» компанію можуть оштрафувати, позбавити ліцензії або взагалі закрити.

У Китаї ухвалили новий закон щодо безпеки даних, який надасть президенту Сі Цзіньпіну повноваження припиняти діяльність IT-компаній. Про це пише Bloomberg.

Таким чином влада намагається посилити контроль над величезними масивами даних, що зберігаються такими гігантами, як Alibaba Group Holding Ltd. і Tencent Holdings Ltd.

Згідно із новим законом, компанії, які неправильно обробляють «основні урядові дані», тобто передають конфіденційні дані за кордон, можуть бути змушені припинити діяльність, їм можуть скасувати ліцензію або оштрафувати на суму до 10 млн юанів (1,6 млн доларів).

Компанії, які надають електронну інформацію закордонним правоохоронним органам без дозволу, можуть зазнати фінансових санкцій до 5 млн юанів (781 тис. доларів) або бути змушеними закрити бізнес.

Закон набуде чинності 1 вересня. Основні рішення, що стосуються безпеки даних, прийматимуться центральними органами національної безпеки.

Раніше Державне управління Китаю з контролю і регулювання ринку наклало штраф на гіганта онлайн-рітейлу Alibaba в розмірі 18,22 млрд юанів (2,78 млрд доларів). Компанію звинуватили в порушенні антимонопольного законодавства і зловживання домінуючим становищем на ринку.

Нагадаємо, на думку експертів з кібербезпеки, Китай створює альтернативний кіберпростір, який буде повністю підконтрольний владі.

Фото: chinadaily.com.cn

ms.detector.media