ms.detector.media
Марина Довженко
«MediaSapiens»
06.06.2021 09:43
Остап Стахів і природний добір. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 24—30 травня 2021 року
Остап Стахів і природний добір. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 24—30 травня 2021 року
У новини повернулась коронавірусна джинса, на радість творцям фейків помер Шекспір, а з нормальної статистики завжди можна зробити антивакцинаторську страшилку.

Що нового за 24—30 травня 2021 року:

Усе буде Моршин

Отже, офіційна статистика свідчить, що темпи епідемії вщухають. І хоча до колективного імунітету нам далеко (за прогнозом — два роки), теленовини говорять про коронавірус дедалі менше. За інерцією озвучують статистику — кількість хворих, померлих і вакцинованих — а також повідомляють про ситуацію в регіонах та інших країнах (наприклад, маленькій острівній Мальті, де колективний імунітет нібито вже є). Про ситуацію в Індії згадують уже менше, натомість переймаються долею олімпійських ігор у Токіо. А «Україна» знайшла в пандемії коронавірусної хвороби позитив, розповівши, як цей «чорний лебідь» вплинув на розвиток медицини у світі загалом і в Україні зокрема. Суспільне ж розповіло, як буковинські медики станцювали в костюмах, долучившись до флешмобу на підтримку людей, хворих на коронавірусну хворобу.

Про нового міністра охорони здоров’я майже не згадували. Зате майже всі канали з вибірки «Детектора медіа» повідомили, що в Україну прибула перша партія вакцини Pfizer, куплена державним коштом. Як і про відкриття центрів вакцинації.

ICTV та «Інтер» приділили увагу експерименту в Моршині на Львівщині, де щеплення зробили понад 60 відсоткам мешканців. Натомість, як повідомив «Інтер», в інших містах, зокрема в Коростені на Житомирщині, люди вакцинуватись бояться. Канал Медведчука повідомив, що Польща планує вакцинувати українських заробітчан на кордоні.

Напередодні розгляду антиолігархічного закону телеканали взагалі почали активніше піарити своїх власників; повернулась і коронавірусна джинса, яка була тенденцією першого року епідемії. «Інтер» хвалив свого інвестора Дмитра Фірташа, який допомагає миколаївським лікарням у боротьбі проти коронавірусу, та співголову «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка, який вболіває за заробітки медиків. «Україна» піарила фонд свого власника Ріната Ахметова.

Не надто активно обговорювали тему коронавірусної епідемії і в політичних токшоу. Винятком уже традиційно стало токшоу на каналі Медведчука — цього разу «Український формат». Тут зокрема оголосили, що призначення Віктора Ляшка міністром охорони здоров’я лобіювали «американські господарі» України. Політкоментатор Андрій Гнатуш розповідав, що можна не боятись коронавірусу, якщо вести здоровий спосіб життя. Інші політкоментатор — Денис Ярославський — сказав, що він взагалі проти вакцин. Цього не стерпів навіть самозваний медичний експерт Сергій Кравченко,  функція якого на  каналах Медведчука — піарити російську вакцину. А ведуча Діана Панченко, яка зазвичай на різне мракобісся не реагує, закликала гостей бути обережнішими, обговорюючи таку важливу тему.

«Ви їх не врятуєте»

Під час відносного затишшя на перший план у царині фейків виходять такі видатні особистості, як Остап Стахів і Сергій Гула. Про обох ми вже не раз писали, й обоє не припиняють тиражувати найпримітивніші фейки і маніпуляції про коронавірус.

Остап, наприклад, розповів, що маски й вакцинація — це маркери «природного добору», себто люди, які захищають дихальні шляхи й роблять щеплення, не виживуть. «Ці люди помруть і відійдуть. І ви їх не врятуєте», — лякає Стахів своїх читачів у повідомленні, яке зафіксував StopFake.

 

Як ми щоразу мусимо констатувати, рано чи пізно помруть усі. Але люди, які зробили щеплення та вдихають менше вірусів завдяки маскам, мають більше шансів жити довше. Тож можна було б зіронізувати, що природний  добір насправді працює проти Остапа та його однодумців, але ми не будемо. Бо, якщо серйозно, цей механізм складний, на його дію впливає купа чинників, і розкидатися примітивними узагальненнями про нього не варто.

Антивакцинатор Сергій Гула у розвінчаному StopFake повідомленні стверджує: тепер людям робитимуть чотири уколи вакцини, адже є багато надлишків, яких,  мовляв, нема куди дівати. Це він не сам вигадав, а послався на німецького медичного експерта Карла Лаутербаха. Той нещодавно припустив, що німцям, імовірно, доведеться повторити курс вакцинації (а ще сказав, що побічні ефекти посилюватимуться із новими ін’єкціями). В припущенні, що вакцинуватись доведеться не раз, а регулярно, нема нічого нового — про це віддавна говорять і дослідники, і розробники вакцин. Поки що наука точно не знає, скільки зберігатиметься імунітет від SARS-CoV-2, але є підстави вважати, що не дуже довго. До Лаутербаха про можливу щорічну вакцинацію німців попереджала, наприклад, Ангела Меркель. І з залишковими дозами це не має нічого спільного. Посилення побічних ефектів — безпідставна вигадка.

Ще один фейк про вакцини — мовляв, люди, яким зробили щеплення, не можуть бути донорами. Повідомлення з такою інформацією посилаються на американський Червоний Хрест. VoxUkraine пояснює, що це маніпуляція: суть у тому, що у вакцинованих поки що не беруть реконвалесцентну плазму. Але й потреби в плазмі зараз немає — запасів достатньо. Раніше такі чутки ширились про Японію, де Червоний Хрест не приймає кров від вакцинованих — бо Японія не має протоколу, який би чітко визначив, після якого періоду таким людям можна здавати кров. Втім такі питання з’ясовуються і впорядковуються досить швидко, й у багатьох країнах обмежень на донорство для вакцинованих від коронавірусу немає.

Чергова версія, чим небезпечна вакцинація від коронавірусу: мовляв, після щеплення в дітей починаються проблеми з серцем. StopFake зафіксував чимало повідомлень про кількадесят випадків міокардиту — запалення серцевого м’яза — серед чотирьох з половиною мільйонів вакцинованих американських підлітків. Це надзвичайно ефективний шаблон для фейків: обираємо хворобу з загрозливою назвою, з’ясовуємо кількість хворих серед вакцинованих — і вперед. Дарма, що показник цей у межах норми: на жаль, міокардит трапляється в підлітків, і статистика для вакцинованих нічим не відрізняється від загальної. Ще один фейк із цієї сфери — нібито смерть п’ятнадцятирічного вакцинованого американця — вже розвінчаний. До того ж, п’ятнадцятирічних тоді в Америці не вакцинували.

Ще один подарунок долі для творців фейків — смерть першої людини, вакцинованої від коронавірусу. Чоловік із знаковим ім’ям Вільям Шекспір пішов із життя у 81 рік. StopFake уточнив: помер він від інсульту, який, знов-таки, трапляється в людей різного віку, а в літніх — досить часто. З вакцинацією ця смерть ніяк не пов’язана.

Люк Монтаньє, нобелівський лауреат, нібито сказав, що всі вакциновані від коронавірусу помруть протягом двох років. Подібні пекельні калькуляції часто трапляються у фейкових постах і ніколи не бувають заснованими на реальних фактах. Як пояснює StopFake, Монтаньє нічого не казав про два роки на відео, яке нібито є джерелом повідомлення. Він справді висловився скептично щодо масової вакцинації — мовляв, за темпами мутації вірусу вона не встигне. Але ж можна, принаймні, спробувати :)

 

Ресурси VAERS і EudraVigilance з неперевіреною «статистикою» жертв вакцинації від коронавірусу постачають матеріал для нових і нових фейків. В Америці «нарахували» чотири тисячі жертв щеплень, у Європі — понад десять тисяч. Зазвичай це або маніпуляція, коли померлих ПІСЛЯ щеплення видають за померлих ЧЕРЕЗ щеплення, або просто вигадки. Втім не забуваймо, що негатив про вакцинацію може виникати не просто  так. Піар-агентство Fazze пропонувало французьким і німецьким блогерам гроші, аби вони поширювали фейки про «сотні смертей» через вакцину Pfizer. Цілком у дусі зусиль Кремля, спрямованих на дискредитацію західних вакцин та просування російської; є версія, що за компанією в цій історії стоїть саме Росія.

ms.detector.media