ms.detector.media
MediaSapiens
26.05.2021 10:53
Французьким та німецьким блогерам пропонували за гроші дискредитувати вакцину від Pfizer
Французьким та німецьким блогерам пропонували за гроші дискредитувати вакцину від Pfizer
Підозрюють, що компанія, яка пропонувала це робити, пов'язана з Росією.

Французьким та німецьким ютуберам, блогерам та інфлюенсерам пропонували гроші, щоб вони дискредитували вакцину від коронавірусу виробництва Pfizer / BioNTech. Як пише The Guardian, це робило нібито британське PR-агентство Fazze «з очевидними російськими зв'язками».

Блогерів просили повідомити своїм підписникам неправдиву інформацію, що вакцина Pfizer / BioNTech відповідальна за сотні смертей.

Fazze представлялась як «маркетингова платформа впливу, що з'єднує блогерів та рекламодавців», та стверджувала, що він базується за певною адресою у Лондоні, хоча насправді там не зареєстрована. 

Минулого тижня агентство зв’язалось із кількома французькими ютуберами, які висвітлюють питання охорони здоров’я та науки та попросило їх, як зазначається «поганою англійською мовою», «пояснити, що рівень смертності серед щеплених Pfizer майже в три рази вищий, ніж щеплених AstraZeneca».

Впливових осіб просили публікувати посилання у YouTube, Instagram або TikTok на звіти в газеті Le Monde, Reddit і на сайті Ethical Hacker, що містять дані, які нібито підтверджують це твердження.

Стаття в Le Monde стосується даних, які, як повідомляється, були викрадені російськими хакерами з Європейського агентства з лікарських засобів, а згодом опубліковані в Dark Web. Але вона не містить інформації про показники смертності. Сторінки на інших двох сайтах були видалені.

Блогерів також попросили сказати своїм підписникам, що «основні засоби масової інформації ігнорують цю тему», і запитати: «Чому деякі уряди активно купують вакцину Pfizer, яка небезпечна для здоров'я людей?».

Також бриф мав прохання «діяти так, якби ви захоплюєтесь і цікавитесь цією темою», а також уникати вживання слів «реклама» або «спонсорство» у публікаціях або відео, оскільки «матеріал повинен подаватися як ваш власний незалежний погляд».

Скріншоти електронних листів із цією пропозицією опублікував у Twitter Лео Грассет – популярний французький науковий ютубер із майже 1,2 млн підписників. Грасет заявив, що кампанія мала «колосальний бюджет», але агентство відмовилося повідомляти, хто є замовником.

C'est étrange.
J'ai reçu une proposition de partenariat qui consiste à déglinguer le vaccin Pfizer en vidéo. Budget colossal, client qui veut rester incognito et il faut cacher la sponso.
Éthique/20. Si vous voyez des vidéos là dessus vous saurez que c'est une opé, du coup. pic.twitter.com/sl3ur9QuSu

— Léo Grasset (@dirtybiology) May 24, 2021

Мірко Дрочман, німецький YouTube і подкастер з 1,5 млн підписників, також опублікував скріншот електронного листа з проханням взяти участь в «інформаційній кампанії» про «значну кількість смертей» після щеплення Pfizer.

За повідомленням LinkedIn, керівництво Fazze приїжджає з Москви і працювало в агентстві, яке, як повідомляється, було засноване російським підприємцем.

Французькі ЗМІ вказують на подібність між повідомленням Fazze та офіційним акаунтом у Twitter російського Sputnik V – векторної вакцини, подібної до AstraZeneca, – яка неодноразово заявляла, що «дані реального світу» показують, що вони «безпечніші та ефективніші», ніж вакцини на основі мРНК.

З 25 травня компанія Fazze закрила свій сайт і зробила акаунт в Instagram приватним.

Раніше в ЄС заявляли, що Росія розгорнула медіакампанію, яка спрямована на дискредитацію якості західних вакцин проти коронавірусу з метою пропагування власної вакцини. 

Фото: twitter.com/planoinforma

ms.detector.media