ms.detector.media
MediaSapiens
24.05.2021 12:36
Google позивається до Роскомнагляду через вимогу заблокувати 12 посилань на «протиправний контент» на YouTube
Google позивається до Роскомнагляду через вимогу заблокувати 12 посилань на «протиправний контент» на YouTube
Це перший випадок, коли Google стала ініціатором позову проти російського регулятора.

Американська компанія Google вподала позов до російської Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд). Відповідний позов був прийнятий Арбітражним судом Москви 11 травня, на що звернуло увагу видання «Коммерсант».

У Роскомнагляд журналістам заявили, що позов стосується вимоги регулятора до Google заблокувати 12 посилань на «протиправний контент» на YouTube, пов'язаний із акціями протесту на підтримку російського опозиціоннера Олексія Навального.

«Роскомнагляд на підставі вимог генпрокуратури направив на адресу адміністрації Google повідомлення про обмеження доступу до матеріалів із закликами, в тому числі до неповнолітніх, брати участь у несанкціонованих мітингах в січні 2021 року», – розповіли у відомстві.

До цього Google не ініціювала судових розглядів щодо оскарження рішень Роскомнагляду, виступаючи в суді тільки в якості відповідача або третьої особи.

У березні 2021 року російський регулятор склав адміністративні протоколи щодо низки соцмереж та онлайн-сервісів і висунув їм вимогу видалити контент, який нібито закликав до участі в протестних акціях. Це стосувалось соцмереж Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, «ВКонтакте», «Однокламсники», месенджера Telegram і відеохостинга YouTube. Їм погрожували штрафами до 4 млн рублів (близько $54 тисячі). 

Пізніше мировий суд Москви оштрафував Twitter на $120 тисяч (8,9 млн рублів), Telegram – на $67 тисяч (5 млн рублів), Mail.ru (власник соцмережі «Одноклассники») – на $54 тисячі (4 млн рублів), TikTok – на $35 тисяч (2,6 млн рублів).

Компанію Facebook з цієї ж причини хочуть оштрафувати в Росії на $750 тисяч та уповільнити роботу її соцмережі. Також Роскомнагляд погрожував уповільнити роботу YouTube в Росії – теж за «заборонений контент».

Із 10 березня на території РФ сповільнюється робота Twitter.

Фото: istockphoto.com

ms.detector.media