ms.detector.media
Марина Довженко
для «MediaSapiens»
10.05.2021 10:01
Нарешті чип і в російській вакцині. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 26 квітня — 2 травня 2021 року
Нарешті чип і в російській вакцині. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 26 квітня — 2 травня 2021 року
Голосовій помічниці «Яндекса» приписали судження про COVID-19, вакцину Pfizer намагаються скомпрометувати знов і знов, а українські антивакцинатори вигадують нові теорії змов.

Що нового за 26 квітня — 2 травня 2021 року:

 

Стадія заперечення

Коронавірусна епідемія стала однією з центральних тем випуску «Свободи слова» на ICTV з Максимом Степановим. Представник «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко та волонтери, які допомагають хворим на COVID-19, критикували міністра охорони здоров’я, той відмахувався від звинувачень, а в кінці ефіру почав просто сміятися. Допомагали міністру голова комітету ВР з охорони здоров’я Михайло Радуцький,  лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська та лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Закиди на адресу міністра стосувалися темпів вакцинації, розподілу вакцини Pfizer і браку кисню в лікарнях. Міністр виправдовувався — мовляв, у європейських країнах також бракує вакцин. А також стверджував, що в жодній лікарні України за рік епідемії не закінчувався кисень. Це твердження не цілком тотожне твердженню, що нікому із хворих не бракувало кисню. Втім співзасновниця фонду «Свої» Леся Литвинова та волонтерка Наталія Попова з Харкова розкритикували слова Степанова, наполягаючи, що людям потрібні десятки й сотні концентраторів. Степанов відбивався: мовляв, це, напевно, люди вдома дихають.

Заперечувала дійсність і Юлія Тимошенко, яка в ефірі вирішила похвалитися, що врятувала лікарню, яку начебто планували закрити, а медиків звільнити. Після пояснення профільної чиновниці про те, що нікого там не закривали й не звільняли, Тимошенко звинуватила її у брехні.

А ще Максим Степанов відзвітував, що науковці працюють над українською вакциною від коронавірусу, хоча до клінічних досліджень ще не дійшли.

У «Свободі слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» докладно обговорювали розпачливу епідемічну ситуацію в Індії. Втім не забували й про українські проблеми. Згадали й про українську вакцину; тут лікар Михайло Фаворов пояснив, що найскладніше — це лінія виробництва, яка коштуватиме 15 мільйонів доларів. У токшоу на каналах Медведчука про коронавірус не прозвучало нічого нового — як завжди, опозиція стверджувала, що влада все завалила.

У новинах також не було значних нових тем. Говорили про динаміку захворюваності, про перебіг вакцинації в регіонах. Торкнулись і побічних ефектів щеплень. На «Інтері» 26 квітня розповіли про ускладнення в жінки, яка отримала першу дозу вакцини й тепер «26 днів прикута до ліжка». У цьому сюжеті вся історія та медичні висновки базувалися лише на коментарях потерпілої та її родини. Наступного дня цю ж історію розповіли на «1+1», але вже з коментарями медиків, які пояснили, що до повної перевірки не можна робити висновки про зв’язок паралічу з вакцинацією. Також пояснили, що уряд розробляє механізм компенсацій людям, які матимуть серйозні ускладнення після вакцинації.

У Швейцарії є все… крім коронавірусу

Зазвичай у споруді теорії змов про коронавірус (та й будь-якої іншої) є одна або кілька фальшивих цеглинок. Розбити їх — і конструкція падає. Ось, наприклад, фейк, який підкріплює віру адептів конспірології у всесвітню змову: мовляв, у Швейцарії коронавірусної хвороби нема, бо там розташований офіс Всесвітньої організації охорони здоров’я. Звучить підозріло, але StopFake попереджає: це просто неправда. Швейцарці хворіють із лютого 2020 року (тобто почали раніше, ніж українці), відтоді перехворіли 650 тисяч людей із загалом восьмимільйонного населення, понад десять тисяч померли. Триває вакцинація.

Інший приклад, коли достатньо просто перевірити першоджерело, — маніпуляції з посиланням на Business Insider із твердженням, що антисептики та маски калічать людей. «Вся ця метанолова та іншого сумнівного складу отрута, якою залякані люди пшикають собі на руки і візки супермаркетів, обробляють під’їзди й літаки, КАЛІЧИТЬ і ВБИВАЄ», — йдеться в дописах, що ширились у соцмережах. Проте фактчекери прочитали матеріал, на який посилаються автори дописів, і нічого схожого там не знайшли. Виявилося неправдою й твердження, що антисептики для рук викликають рак. Принаймні, речовину бензен, яка нібито є канцерогеном, містять не всі санітайзери. Ну, а з фейком про маски, які «не захищають від коронавірусу», ми вже давно знайомі — просто щотижня виникають нові й нові версії. Цього разу про нібито дослідження науковців зі Стенфордського університету, які довели, що маски не діють. За інформацією StopFake, це просто вигадка: такого дослідження в університеті не проводили, а Барух Вайншелбойм, якого називають автором розвідки, у Стенфорді не працює — був запрошеним дослідником 2015 року.

Британський медик Майк Ідон заявив, що безсимптомні хворі на COVID-19 не хворіють і вірус не передають — і соцмережі підхопили цю тезу, яка дійсності не відповідає. Навпаки, є дослідження, за якими безсимптомні хворі або ті, в кого симптоми ще не проявилися, заражають більше людей. Дані ВООЗ свідчать, що безсимптомні хворі — такі хворі. А хто ж такий Ідон? Колись він був віцепрезидентом компанії Pfizer, а пізніше став співзасновником біотехнологічної фірми. Активність Ідона в соцмережах свідчить про різку зміну його поглядів. Ще в березні 2020 року він підтримував стратегію вакцинації й закликав своїх читачів дочекатися появи вакцин проти коронавірусу. А за місяць почав поширювати суперечливу й антинаукову інформацію про епідемію та вакцинацію. Наприклад, одна з його тез — що 0,8 % вакцинованих помирає за два тижні після першої дози щеплень, а ті, хто виживе, в середньому проживуть два роки. Жодних підстав стверджувати щось подібне немає.

«Аліса» й мутація за розкладом

«Яндекс», який в Україні під санкціями, має свого голосового помічника на зразок Siri — Алісу. І ось ця Аліса, виявляється, антивакцинаторка!

ВСТАВКА КАРТИНКА

 

Вона вважає, що вакцинація — це «пролонгована евтаназія», й користувачі соцмереж активно це поширюють. Втім це фейк, як довели фактчекери VoxUkraine. Російська Аліса не настільки розумна, щоб мати власну думку про такі складні явища — вона взагалі не думає, а шукає інформацію за ключовими словами. Тож якщо вона знайшла щось про «вакцинацію — пролонговану евтаназію», це значить, що саме таким був запит.

За спостереженням фактчекерів із команди «По той бік новин», більшість фейків про європейські та американські вакцини походить із Росії та Китаю. У Євросоюзі виявили схему поширення неправдивої інформації та маніпуляцій із використанням соцмереж і сайтів-сміттярок. Кінцева мета — підготувати ґрунт для просування російських вакцин, зокрема Sputnik-V.

Так, дезінформатори взялися за поширення новини про смерть дворічної дівчинки внаслідок участі у випробуваннях вакцини Pfizer-kids. Це фейк. Дані про смерть дівчинки справді є в системі VAERS (Системі звітування про несприятливі події, які сталися після щеплення), але туди додавати інформацію може будь-хто. Тому систему використовують як спосіб поширення брехні. До того ж, як з’ясував StopFake, навіть у цьому повідомленні йдеться, що причинно-наслідковий зв’язок не встановлений. Відомо, що дівчинка 25 лютого отримала щеплення, провела в лікарні 17 днів і 3 березня померла. Однак між 25 лютого і 3 березня — ніяк не 17 днів, тож можливо, що до лікарні дівчинка потрапила раніше… Якщо взагалі існувала й була щеплена. Вакцина Pfizer не розрахована на дітей, молодших за 16 років. А клінічні випробування препарату для дітей до 12 років проводили лише в березні, тож 25 лютого зробити дівчинці щеплення не могли.

Ще одна неправдива теза про вакцину Pfizer — що від її побічних ефектів померло більше щеплених людей, ніж від побічних ефектів вакцини AstraZeneca. «Статистика» стосується Британії і є явно маніпулятивною, доводить StopFake. Користувачі, які поширюють ці дані, посилаються на сайт колишнього прем'єра Тоні Блера, який у свою чергу послався на базу даних Yellow Card. Але там ідеться про смерть людей після вакцинації, а не внаслідок. На жаль, після щеплення люди не стають безсмертними, тому можуть вмирати — ось тільки їхні шанси померти від COVID-19 після того, як у них виробиться імунітет, різко зменшуються.

І наступний фейк про вакцину Pfizer: мовляв, вона викликає нейродегенеративні захворювання. VoxUkraine перевірив — доказів немає.

І вперше за місяці нашого моніторингу знайшовся фейк про російську вакцину Sputnik-V! Зазвичай із поганого про неї пишуть, що процес її дослідження був непрозорим. Аж тут виявилось, що у Sputnik-V є чип! Знаючи, як багато корисного можна зробити за допомогою чипів, ми могли би позаздрити росіянам. Водночас у відео йдеться про базу даних вакцинованих російською вакциною, нібито доступну в даркнеті. Але VoxUkraine подивився відео уважно й ніяких ознак бази даних не побачив — там показують консоль, тобто програму, що забезпечує взаємодію оператора комп’ютера з операційною системою.

А ось теза, що заперечує доцільність вакцинації від коронавірусу взагалі: мовляв, віруси мутують кожні 23 дні, тому, поки ви робите щеплення, коронавірус уже не той, що був. VoxUkraine називає цю тезу непідтвердженою, до того ж факт мутації коронавірусу ще не означає, що вакцина припиняє на нього діяти. Поки що вакцини, розроблені з розрахунком на «класичний» штам SARS-Cov-2, діють і на нові, хоча є різні дані про рівень ефективності. В усякому разі, загальний принцип «краще вакцинуватись, ніж ні» залишається актуальним.

Знов активізувалися українські антивакцинатори. VoxUkraine розбирають твердження Остапа Стахіва та Ольги Яремійчук, що пандемія фейкова й запланована Світовим банком; що європейські медичні асоціації подали позов проти ЄС до Євросуду проти карантинних обмежень, а вакцина проти коронавірусу — геноцид проти людства. Усе це неправда. Маніпулятивне твердження Сергія Гули, що Європейська комісія готова розпочати розслідування проти компанії AstraZeneca через численні побічні ефекти вакцини. Розслідування справді планують розпочати, але воно стосується невиконання умов контракту щодо постачання, а претензій до якості вакцин компанія не отримувала.

А ще фейкотворці не припиняють тиражувати, а користувачі соцмереж — поширювати історії про «показову вакцинацію» зірок, яких насправді нічим не штрикають. VoxUkraine спростовує два такі фейки — про співачку Мерайю Кері та дочку колишнього президента Сполучених Штатів Америки Іванку Трамп.

Поменшало фейків про «концтабори для невакцинованих» — а ми якраз приготували для читачів, які хочуть знати правду, докладне пояснення про коронавірусні паспорти. Без цих документів можна буде повноцінно жити (ймовірно, з деякими обмеженнями у сферах, які не є життєво важливими), але власники паспортів або сертифікатів зможуть робити те, за чим ми так скучаємо, — вільно перетинати кордон. Запровадити паспорти в Європі планують незабаром, але є низка «але», й одне з них — протести Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Фото: НВ

ms.detector.media