ms.detector.media
Марина Довженко
04.04.2021 12:00
Російська вакцина «рятує» Закарпаття. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 22—28 березня 2021 року
Російська вакцина «рятує» Закарпаття. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 22—28 березня 2021 року
На токшоу кажуть, що CoviShield робиться з «вод Гангу», у соцмережах не можуть розібратись із постановами Кабміну, а російські медіа розповідають, як українців вакцинують «спутником».

Що нового за 22—28 березня 2021 року:

Вакцина з вод Гангу

У новинах телеканалів, що входять до вибірки «Детектора медіа», з-поміж пов’язаних із коронавірусом тем найбільше обговорювали посилення карантинних обмежень в окремих регіонах, перебіг вакцинації в Україні та світі, а також ситуацію з захворюваністю. Владу критикували за те, що українців вакцинують поволі. Журналісти деяких каналів самі вакцинувались. Один із них, кореспондент каналу «Україна» Олександр Махов, уже після щеплення захворів на коронавірусну хворобу; глядачам пояснили, що він просто не встиг виробити імунітет. Більшість каналів обережно розповідали про смерть військової після щеплення: медики кажуть, що з вакцинацією це не пов’язано.

Окремі канали демонстрували упереджене ставлення до вакцинації — насамперед це стосується медведчуківського Першого незалежного. Говорячи про AstraZeneca, в сюжеті 23 березня сказали, що «особливу увагу до вакцини привернули випадки смертності після щеплення». Але забули уточнити, що доказів зв’язку між смертями і щепленням немає, а ВООЗ каже, що користь від вакцинації перевищує ризики. Натомість медведчуківські ютуб-журналісти позитивно говорили про вакцину російського виробництва Sputnik-V.

У політичних токшоу коронавірусна тема не була на першому плані. Докладно ситуацію розбирали лише в окремих програмах. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов побував на кількох ефірах. У «Праві на владу» на «1+1» 25 березня він спокійно пояснював ситуацію з епідемією в Україні — мовляв, важко, але влада дасть раду. Він також проанонсував отримання нової партії вакцини CoviShield на початку квітня та купівлю китайської CoronaVac. 

А під час «Свободи слова Савіка Шустера» на «Україні» (26 березня) Степанов учергове роз'яснив, що смерті військової і медичного працівника сталися після вакцинації, а не внаслідок. Він повідомив, що Україна законтрактувала 14 мільйонів доз вакцин і ще 8 мільйонів має отримати за програмою Covax. Крім нього про коронавірус говорили і політики, зокрема Юлія Тимошенко, яка традиційно політизувала тему і просувала свою антиковідну постанову, яку згадує в кожному ефірі. Тимошенко сказала, що Україна мала би виробляти власну вакцину (Степанов можливість швидко налагодити цей процес заперечив). Мер Дніпра Борис Філатов допитувався у лідерки «Батьківщини», чи вона вакцинувалася — та відповіла, що поки що їй достатньо антитіл.

Що вже отримав щеплення і почувається добре, розповів колишній президент Леонід Кравчук. Про брак вакцин і провальну політику влади щодо протидії вакцинації вчергове говорив представник «Європейської солідарності» Артур Герасимов, який тепер звинуватив у поширенні вірусу… учасників телевізійного проєкту «Ліга сміху». А лідер «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко раптом сказав, що політики не повинні розмірковувати про якість вакцин. Хоча саме представники ОПЗЖ найчастіше ганять європейські вакцини та прославляють російську.

Перший незалежний у токшоу не припиняв сіяти паніку. Гість студії «Пульсу» (23 березня) медійник і партієць ОПЗЖ Володимир Кацман говорив, що медичну систему зруйнувала Уляна Супрун, а на масках на початку пандемії добряче заробили. Не подобається йому і вакцина CoviShield, яка «несет в себе священные воды Ганга» і нею, мовляв, навіть співробітники клініки Держуправління справами не хочуть вакцинуватися. Інші гості студії за традицією хвалили російський препарат Sputnik-V — на думку політика часів Януковича Віталія Журавського, ця вакцина значно безпечніша за індійську. Ще один гість, нардеп від ОПЗЖ Ренат Кузьмін, вважає, що вакцинація в Україні — це шоу, адже навіть влада сама не щеплена (хоча насправді значна частина топ-чиновників і політиків зробила щеплення — і за це їх також критикують!).

Редактори токшоу нагнітали ситуацію і за допомогою соціологічних опитувань. У студії «Пульсу» продемонстрували результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології, згідно з яким лише 33% опитаних планують вакцинуватися найближчим часом. Окремо нагадали допис нардепа від «Слуги народу» Дмитра Гуріна, який висловився за звільнення лікарів, що не хочуть вакцинуватися.

Про вакцинацію говорили і на каналі «Наш» 26 березня. Гість студії Дмитро Гордон повідомив, що поки не має бажання вакцинуватися, бо всі вакцини недосконалі і він почекає, поки в Україну завезуть Pfizer. Інша гостя, народна депутатка Людмила Буймістер зі «Слуги народу», повідомила, що у парламенті вже є постанова про звільнення Степанова і під нею достатньо підписів.  

Новий коронавірусний мученик

Фейкометам у соцмережах варто замислитись: є прецедент відповідальності за поширення вигадок про коронавірус. Жінку з Коломиї, яка у фейсбуку написала неправду про вакцину, збираються судити. Мовляв, вона могла поширити паніку в суспільстві. Їй загрожує штраф 170—255 гривень або місяць виправних робіт із відрахуванням 20% заробітку. Тут би радіти, але виникає питання: чому карають нікому не відому жінку, яка щось написала у фейсбуку, але не звертають уваги на популярних блогерів, громадських і політичних діячів, які повторюють брехню про коронавірус щодня? «По той бік новин» зокрема називає Сергія Гулу, Остапа Стахіва або нардепа Юрія Камельчука, якими правоохоронці не цікавляться.

Загалом від початку пандемії Facebook видалив 12 мільйонів фейкових повідомлень про коронавірус. За дезу про коронавірус заблокували навіть сторінку президента. Ніколас Мадуро, президент Венесуели, просував «ліки», які нібито допомагають від коронавірусної хвороби (насправді ні). Врешті терпець в адміністрації соцмережі урвався, й Мадуро забанили.

А інший президент став коронавірусним мучеником. Ідеться про Джона Магуфулі, президента Танзаніїі, якого нібито вбили, бо він «не приймав коронаістерію від глобалістів». StopFake уточнює: Магуфулі помер від серцевої недостатності. Є навіть припущення,  що це сталося на тлі коронавірусу, хоча доказів немає. Магуфулі заперечував існування коронавірусної пандемії, закликав лікуватись молитвами та інгаляціями замість вакцин, а також поширював фейки про «позитивний текст на коронавірус» у кози та папаї. Танзанію оголосили «країною, вільною від коронавірусу», а уряд не давав жодних даних про захворюваність. Є й припущення, що Магуфулі інсценував свою смерть.

Ковід-дисиденти знаходять нових і нових пророків. Про одного з них розповідає «По той бік новин»: про «відомий доктор із Техасу Стів Готці» справді працює лікарем, але від цього фейки, які він поширює, не стають правдою. Ще на початку пандемії Готці сказав, що коронавірус — винахід опонентів Дональда Трампа, потрібний, аби саботувати роботу президента США. Тепер Гоці поширює брехню про вакцинацію від коронавірусу.

Людей дратують карантинні обмеження, тому деякі з них шукають доказів, що можна обійтись і без них. Одним із таких аргументів стало твердження, що в низці американських штатів скасовують карантинні обмеження і масковий режим. VoxUkraine викриває маніпуляцію: у різних штатах США діють різні обмеження, але маски таки потрібно носити всім у крамницях, супермаркетах і аптеках.

Ще один фейк такого типу — «заява» бразильських лікарів, що коронавірусні лікарні порожні, а отже, ніякої нової хвилі пандемії немає. Як пояснили у VoxUkraine, оригінал допису з’явився ще 4 червня 2020 року, але й тоді він був неправдивим. У польовому шпиталі, який показали на відео, в той час було 407 хворих на коронавірусну хворобу.

Не припиняють шукати й панацею від коронавірусу. Цього разу пощастило аспірину — його оголосили порятунком від COVID-19 без жодних доказів, пояснює «По той бік новин». Не доведено, що аспірин допомагає, але він точно може зашкодити здоров’ю, якщо ним зловживати. Певні дослідження використання аспірину таки були в Ізраїлі, й результати позитивні, але поки що не доведені остаточно.

І знову чипи!

Здається, фейкотворці справді мріють, щоб їм вживили чип — інакше не вигадували би стільки побрехеньок про «чипування вакцинами». Чергову страшилку на цю тему викриває StopFake. Мовляв, чоловіка, який прилетів із Британії, в аеропорту перевіряли за допомогою пристрою, який показує важкі метали, що нібито містяться у вакцинах. Насправді з усіх можливих металів у вакцині може бути лише алюміній, і то в безпечній дозі. Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca та Sputnik V не містять навіть алюмінію.

Не припиняються спроби скомпрометувати вакцину AstraZeneca. Чергова хвиля фейків несе меседж, що ця вакцина не запобігає важкій формі коронавірусної хвороби. Як розтлумачує StopFake, це брехня — ця вакцина формує імунітет до SARS-CoV-2, не викликаючи при цьому захворювання. А імунітет не дозволяє розвиватися ускладненням, запобігає важкому перебігу хвороби, зменшує число госпіталізацій і смертей. Клінічні випробування AstraZeneca показали 79% ефективності у запобіганні хвороби загалом і стовідсоткову ефективність у запобіганні важкого та критичного перебігу коронавірусної хвороби.

Чергова неправда — у Всесвітній організації охорони здоров’я нібито заявили, що AstraZeneca спричиняє тромбоз. Однак організація не робила таких офіційних заяв, пояснює VoxUkraine. В березні 2021 року у ВООЗ повідомили, що проводять розслідування, чи є зв'язок між утворенням тромбів і застосуванням вакцини. 19 березня заявили, що такого зв'язку немає.

Ще одна чутка про AstraZeneca — що вона безпорадна проти південноафриканського штаму B.1.351. Попередні результати досліджень підтверджують, що вакцина менш ефективна для запобігання легкій формі коронавірусної хвороби, але від важкої таки захищає.

А ще розповідають, що вакцину використовують для стерилізації. Мовляв, професор Оксфордського університету Джон Белл в інтерв’ю прохопився, що вакцини навряд чи стерилізують все населення, лише 60-70%. StopFake попросив переглянути інтерв’ю Белла біологиню, засновницю науково-популярного ресурсу «Мікроб і я» Олену Лівінську. На думку експертки, мова йде про «стерилізацію від вірусу».

Ніяк не вгамуються жартівники, які намагаються робити тести на коронавірус розмаїтим харчам і демонструють «позитивний» результат як доказ недієвості тестів. Тест на кооронавірус розрахований на людину, і зі зразками, взятими не від людини, може давати будь-який результат.

Не так часто трапляються ситуації, коли подія, яку в соцмережах називають фейком, виявляється правдою. Але саме так сталося із забороною Кабінету міністрів України бути в парках і на вулицях у «червоній зоні» без масок. Постанова №230 була прийнята 22 березня 2021 року. В ній ішлося, що без масок заборонене «перебування на територіях загального користування». Території загального користування — це парки, пам'ятки культурної та історичної спадщини, вулиці, пляжі, кладовища тощо. ВООЗ рекомендує носити маски у людних місцях тоді, коли не можна дотримуватися дистанції, і цю рекомендацію повторило Міністерство охорони здоров’я України, уточнюючи заборону Кабміну. А ось запровадження тотального локдауну, про яке повідомляли у соцмережах, — брехня. Із 24 лютого Україна повернулась до так званого адаптивного карантину з поділом на зони. Раз на тиждень Держкомісія з питань техногенно-екологічної безпеки приймає рішення про віднесення регіонів до певних зон. Обмеження можуть встановлювати і регіональні комісії з ТЕБ. Повного локдауну з зупинкою транспорту та вимогою до людей сидіти вдома немає навіть у «червоних зонах».

А ось свіжий фейк: половину людей, яких кладуть у лікарню з коронавірусною хворобою, можна було б не госпіталізувати. Маніпулюючи офіційною статистикою, автор допису дійшов фундаментально помилкових висновків про те, що в Україні нібито госпіталізують 37% усіх хворих на коронавірусну хворобу. StopFake пояснює, що у дописі неправильно розраховується відсоток госпіталізацій – автор «розрахунків» враховує лише кількість нових випадків захворювання, але це неправильно, бо госпіталізація відбувається не одразу після того, як людині поставили діагноз. Погіршати може навіть за кілька тижнів після початку хвороби.

Кажуть, що цієї зими коронавірус «переміг» сезонний грип. Як іще, мовляв, пояснити те, що на грип у цьому сезоні ніхто не хворів? VoxUkraine знаходить інше пояснення: хворіли. І епідемічний рік ще не завершений.

Смерті вакцинованих — продуктивна і дуже небезпечна тема для фейків, адже частина суспільства  з недовірою ставиться до вакцинації, тож навіть чутки легко приймаються на віру. «По той бік новин» підраховує, що за звичною статистикою смертності з різних причин щодня можуть помирати в середньому шестеро вакцинованих. Вакцина від коронавірусу захищає тільки від коронавірусу, але, на жаль, не від інших хвороб і нещасних випадків.

І вишенька на торті: StopFake викриває неправдиве повідомлення, що українців таємно вакцинують російським препаратом Sputnik V. Про це говорять російські медіа, стверджуючи, що в Закарпатській області це роблять «абсолютно легально».

Видання з промовистою назвою «Московский комсомолец» повідомило, що з вакциною CoviShield, яку в тексті називають «індійською бовтанкою», в Україні все більше проблем (це неправда), вакцинація провалена, тому громадяни щепляться самотужки. І «як мінімум у двох районах України російську вакцину абсолютно легально вводять усім охочим: у Виноградівському та Берегівському». Чому тут? Ці райони, мовляв, «за замовчуванням є зоною відповідальності Угорщини», а оскільки та вважає російський препарат безпечним і пріоритетним, то його безперешкодно ввозять і використовують.

«Люди з усього регіону приїжджають вколотися – захворюваність і смертність висока, народ боїться», стверджує автор допису, на який посилаються російські ЗМІ. Закарпаття далеко від Росії, тож росіяни не зможуть перевірити й пересвідчитись, що це брехня. Російська вакцина не просто не зареєстрована в Україні — її заборонено реєструвати, тож «легального» щеплення нею на території України бути не може. Хоча на Берегівщині й Виноградівщині справді мешкає чимало угорців, це територія України, тож ввозити сюди не зареєстровані в Україні вакцини Угорщина не може. Ймовірно, цей фейк з’явився не просто так, адже Росія здавна намагається підживлювати напруження в населених угорцями регіонах Закарпаття й рада продемонструвати світу, що не Київ, а Будапешт контролює ці території насправді.

ms.detector.media