ms.detector.media
Ольга Білоусенко
02.04.2021 09:55
Хоч смартфон до рани прикладай. 10 інстаграм-блогів адекватних українських медиків
Хоч смартфон до рани прикладай. 10 інстаграм-блогів адекватних українських медиків
Дієтологиня, що «лікує їжею». Гінекологиня, яка розвінчує міфи про вагітність. Сімейна лікарка, яка підвищує медичну грамотність пацієнтів перед прийомом. Кого з інстаграм-лікарів можна читати, аби не зашкодити власному здоров’ю?

В інстаграмі є сторінки блогерів, які закликають людей не вакцинуватися, нутриціологів, які пропагують лікування біологічно активними добавками, і багато подібного. Такі поради від «лідерів думок» можуть радше нашкодити людям, ніж допомогти, адже приймати будь-які препарати без рекомендації лікаря не варто, як і вдаватися до «альтернативної медицини», ігноруючи доказову. Але є й сторінки, які ведуть дипломовані лікарі: дехто з них розповідає про гігієну малюків, про непереносимість лактози, а дехто — про методи боротьби з кардіологічними хворобами або ментальними розладами. Йдеться про лікарів, які керуються доказовою медициною, тому довіряти їхнім порадам можна. MediaSapiens переглянув в інстаграмі блоги лікарів різних спеціалізацій та створив добірку з десяти сторінок, які можуть вас зацікавити.

  1. Лікар Комаровський (9,2 мільйона читачів)

Це блог дитячого лікаря Євгена Комаровського, ведучого програми «Школа доктора Комаровського», яка виходила на телеканалі «Інтер». На його сторінці з’являються дописи про безпеку ультразвукової діагностики під час вагітності, про те, чи шкідливий глютен для дитини, та поради для батьків, наприклад, як вкладати дитину спати, як обирати дитяче ліжечко та інші. Інколи також з’являються дописи й на теми, що не стосуються медицини: огляд вмісту бебі-боксу, який отримують породіллі при виписці з пологового, що робити з непотрібними книжками вдома, якою була середньовічна дитяча мода тощо. Усі дописи на сторінці — російською мовою, хоча Комаровський живе в Україні. Переважно в інстаграмі Комаровського з’являються текстові пости, проте іноді там публікують і відео, наприклад, із гінекологинею про клімакс, які Євген Комаровський записує в рамках проєкту «Журнал лікаря Комаровського».

 

  1. Лікар Белоконь (2,9 мільйона читачів)

Це інстаграм-сторінка гінекологині Ольги Белоконь, авторки книжок про жіноче здоров’я «Я — жінка» та «Я вагітна». У дописах лікарка розповідає про біль, пов’язаний із менструацією, про неіснуючі діагнози, якими інколи лякають своїх пацієнток лікарі-гінекологи, — інфантильність матки чи ерозію. Також лікарка розвінчує найпоширеніші гінекологічні міфи: про оральні контрацептиви та їхню шкоду, заборони під час вагітності тощо. Усі дописи лікарка пише російською мовою, а ілюструє їх власними фотографіями.

 

  1. Свій.Док (49,4 тисячі читачів)

Це інстаграм-блог спільноти лікарів «Свій.Док», до якої входять понад 70 українських лікарів-блогерів. Створили спільноту у 2019-му лікарка-дерматовенерологиня із Рівного Вікторія Миронюк та сімейна лікарка із Бучі Віолетта Лійка. На сторінці спільноти авторки пишуть, що хочуть навчити своїх підписників мислити критично. Над контентом сторінки працюють п’ятеро українських лікарок: засновниці Вікторія Миронюк та Віолетта Лійка, а також Тетяна Тульчак, Марія Гунькало та Марія Шпиць. «Ми хочемо, аби українці стали більш освіченими у сфері медицини та власного здоров’я. На своїй сторінці ми пишемо про профілактику захворювань, здоровий спосіб життя, розвінчуємо найбільш типові міфи. Ми популяризуємо доказову медицину та здоровий глузд», — розповіла MediaSapiens Вікторія Миронюк.

«Свій.Док» розповідає про струс мозку та його діагностику, поганий апетит у дітей, міфи про купання під час хвороби, цукровий діабет, ожиріння тощо. Більшість дописів на сторінці написані українською мовою.

На думку Вікторії Миронюк, хоч якою цікавою та доказовою є інформація на інстаграм-сторінці, дописи в соцмережах ніколи не замінять прийомів лікарів, адже отримані під час онлайн-огляду рекомендації можуть не лише не допомогти людині, а й навіть нашкодити. Аби не вестися на медичні фейки та перевіряти медичну інформацію, яку можна знайти в інстаграмі, Вікторія Миронюк радить знайти свого лікаря, в ідеалі — сімейного, якому ви будете повністю довіряти. «Потрібно знайти людину, яка буде вашим провідником. От саме з цією людиною потрібно радитися щодо всіх питань, які у вас виникають. А в соцмережах раджу підписатися на доказові спільноти, сторінки Всесвітньої організації охорони здоров’я тощо», — каже Вікторія Миронюк.

 

  1. Лікар Ірина Платонова (47 тисяч читачів)

Цю сторінку веде педіатриня, дитяча неврологиня Ірина Платонова. Лікарка каже, що у своєму блозі намагається пояснювати складні теми простими словами. На інстаграм-сторінці вона пише про біль у горлі, пелюшковий дерматит, гігієну хлопчиків і дівчат, підготовку дітей до вакцинації, як лікувати нежить тощо. «Зараз є багато псевдоекспертів, блогерів, які не мають належної освіти, але виступають на теми здоров’я як "експерти". Такі обговорення ні до чого доброго не приводять: батьки відмовляються від вакцинації дітей, від походів до лікаря, коли є проблема. Так не має бути. Кожен має займатися своєю роботою. Я веду цей блог, щоб розвінчувати міфи здоров‘я дітей. Виростити здорових дітей набагато простіше, ніж нам розповідали колись. У блозі я розповідаю, що дітям не треба пити жменями вітаміни, щоб бути здоровими, не треба новонароджених купати в травах, і нормально, коли в дитини істерика», — розповіла MediaSapiens Ірина Платонова.

 

  1. Лікар Скиталінська (39,3 тисячі читачів)

Це інстаграм-блог дієтологині Оксани Скиталінської. В описі до блогу лікарка пише, що «лікує їжею», та дає поради з доказової дієтології. На сторінці фахівчині можна знайти рецепти збалансованих сніданків чи обідів із детальним описом, чому саме такою їжею варто снідати чи обідати. Також лікарка ділиться лайфхаками та розповідає, які продукти можна замінити, аби почуватися краще. Фахівчиня радить постійно їсти різноманітну їжу, й каже, що для того, щоби схуднути, потрібно балансувати заняття спортом та правильне харчування.

«Живучи у світі, де навколо тебе суцільні спокуси, не дивно, що багато людей легко набирають надмірну вагу. Не розуміючи дії продуктів, вони так само легко стають жертвами обману, кидаючись від однієї "дієти" до іншої. Комусь щось допомагає, а більшості — ні. Вже припали пилом гречана, кефірна, і навіть дієта Дюкана, зараз на арені — палео тощо. Блогери-мільйонники навіть без медучилища за плечами розхвалюють свої дієти. А знаєте, чому так відбувається? Від тотального незнання. Від масового незнання основ біохімії харчування, — пише дієтологиня. — Як їсти здорову їжу, вміти вибирати продукти, формувати раціон, знати основи дієтології, нутриціологію, здорову кулінарію — це ми маємо вивчати в школі!»

 

  1. Лікар Сіліна (38,3 тисячі читачів)

Це сторінка гінекологині Наталі Сіліної, авторки проєкту «Школа жіночого здоров’я». Наталя Сіліна працює лікаркою понад 15 років і називає себе експерткою з жіночого здоров’я. В інстаграмі фахівчиня розповідає про менархе, правила підбору засобів контрацепції, проведення гінекологічного огляду, методи обстеження грудей та їхню достовірність тощо. Більшість постів на сторінці блогерки написані російською мовою. Також лікарка веде рубрику «питання-відповідь».

 

  1. Лікар Федько (14,3 тисяч читачів)

Юліана Федько — ще одна лікарка-гінекологиня, яка веде медичний інстаблог та розповідає підписницям про гінекологічні міфи, яким не варто довіряти. У блозі лікарки можна знайти розповіді про поширені хвороби, з якими стикаються жінки: мастопатію, масталгію, молочницю та інші. Також блогерка пише, які обстеження потрібно проходити жінкам, як правильно планувати вагітність. А ще лікарка щосуботи веде рубрику «питання-відповідь», де щоразу відповідає на пів сотні запитань від підписниць. Однак конкретних порад щодо лікування чи назв препаратів, які варто використовувати, фахівчиня не озвучує, аби не нашкодити пацієнтам.

 

  1. Лікар Довганич (6 тисяч читачів)

Сімейна лікарка Юлія Довганич також веде свій блог в інстаграмі. Вона розповідає, що таким чином, пишучи дописи про хвороби та стани, готує своїх пацієнтів до очного прийому. «У пацієнтів часто виникає багато типових питань, із якими вони звертаються до сімейного лікаря. Зручно, коли ти можеш якісь загальні відповіді на ці питання дати у своєму блозі й витрачати на це менше часу під час прийому. Чимало моїх пацієнтів приходять на прийом уже підготовленими, знають, наприклад, про проблему дитячих кольків. Крім того, що це економить час лікаря на прийомі, таким чином пацієнти ще й вчаться самостійно диференціювати інформацію, — розповіла MediaSapiens Юлія Довганич. — Я бачу, що пацієнти завдяки блогу знають, що препарат має бути зареєстрований FDA, знають про методи доказовості, вміють перевірити препарат на сумісність із вагітністю». Лікарка ніколи не публікує у своєму блозі схем лікування чи назв препаратів, адже це може зашкодити пацієнтам. Також Юлія Довганич не проводить онлайн-консультацій, адже такі «прийоми», на її думку, ніколи не замінять очних. «Пацієнти довіряють інстаграм-лікарям. Бувало, що до мене приїжджали люди з інших областей, бо читали мій блог і вірили, що саме я можу їм допомогти. Хоча в їхніх містах теж є хороші фахівці. Гадаю, інстаграм допомагає лікарю побудувати довірливі стосунки із пацієнтом», — каже Юлія Довганич.

На сторінці сімейної лікарки ви зможете знайти дописи про вакцинацію під час вагітності, хворобу котячих подряпин, інфекційний мононуклеоз, лактозну непереносимість тощо.

 

  1. Лікар Софія Влох (майже 6 тисяч читачів)

Інстаграм-блог про ментальне здоров’я веде психіатриня Софія Влох. Вона розповідає, що почала вести блог через запити своїх друзів та знайомих щодо інформації про тривожність, зміни настрою, відсутність сну тощо. Також психіатриня хотіла говорити на дражливі теми — депресію, панічні атаки та інші ментальні розлади. MediaSapiens фахівчиня розповіла, що своїм блогом хоче привернути увагу людей до ментального здоров’я та спростувати поширені міфи, які стосуються психотерапії. Наприклад, що антидепресанти — це зло, адже викликають залежність, а сама терапія — це просто розмови, які нічим не допоможуть. «Коли люди відчувають тривогу чи мають порушення сну, вони часто думають, що з ними щось не так, і бояться звернутися по допомогу. Мені хочеться пояснити їм, що відчувати тривогу чи мати знижений настрій — не соромно. Також важливо розповідати про методи допомоги, бо є чимало інформації про те, що психотерапія не працює, однак мало про те, що саме потрібно робити, аби вона спрацювала», — каже Софія Влох.

У блозі лікарки можна знайти дописи про розлади харчової поведінки, материнські тривоги, експеримент Розенхана, осінню хандру. Усі дописи на сторінці лікарки написані українською. Сторіз на сторінці згруповані за темами: тести, запитання, відео, відгуки, техніки.

 

  1. Кардіолог Прокопович (понад 4 тисяч читачів)

Інстаграм-блог про кардіологію веде лікарка Олена Прокопович. Фахівчиня розповідає у своїх дописах, чим варто «годувати» своє серце, як правильно вимірювати артеріальний тиск, чому скаче тиск, як захистити своє серце після хвороби на COVID-19 тощо. «До створення блогу мене спонукала просвітницька місія, оскільки я вважаю, що серцевим хворобам часто можна запобігти, якщо вести здоровий спосіб життя», — сказала у MediaSapiens Олена Прокопович. Крім того, на думку лікарки, за допомогою блогу можна поширювати достовірну та доказову інформацію, а ще інстаграм-сторінка допомагає знаходити нових пацієнтів. «Важливо, аби інформація в блогах лікарів була доступною мовою, аби люди могли зрозуміти, що з ними відбувається», — каже Олена.

Проте фахівчиня наголошує, що онлайн-консультацій не проводить і вважає, що інстаграм ніколи не замінить очного огляду, адже для того, аби кардіолог міг поставити діагноз, йому потрібно бачити людину. «Інколи я можу проаналізувати результати обстежень для людини, яка, наприклад, не може приїхати на прийом. Однак далі обов’язково скеровую на прийом до лікаря у її місті чи селі», — додає кардіологиня.

Раніше MediaSapiens писав про лікарів, на яких варто підписатися у фейсбуку.

Фото: unsplash.com

ms.detector.media