ms.detector.media
Анна Єгорова
29.03.2021 18:12
Як покращити рівень медіаграмотності українців: рекомендації РПР та «Детектор медіа»
Як покращити рівень медіаграмотності українців: рекомендації РПР та «Детектор медіа»
Частину рекомендацій уже втілюють у рамках державного проєкту з медіаграмотності, — повідомила його менеджерка.

ГО «Детектор медіа» і Коаліція Реанімаційний пакет реформ розробили рекомендації для покращення рівня медіаграмотності населення. Про це повідомила Галина Петренко, директорка ГО «Детектор медіа», під час презентації результатів дослідження «Індекс медіаграмотності української аудиторії» 29 березня.

Рекомендації експертів громадянського суспільства такі:

  1. Збільшувати кількість бюджетних коштів, виділених на підвищення і популяризацію медіаграмотності, зокрема через систему освіти.
  2. Шукати нові формати розвитку критичного мислення в громадян різних вікових категорій, зокрема інструментами інфотейнменту (подача інформації у форматі розваг — MS).
  3. Створювати курси з медіаграмотності для дорослих.
  4. Створювати доступний і зрозумілий контент з медіаграмотності для дітей, зокрема з елементами створення журналістських матеріалів дітьми власноруч.
  5. Підтримувати виробництва медіаматеріалів, що спонукають до вивчення медіаграмотності (наприклад, через програму Українського культурного фонду) для охоплення дорослого населення.
  6. Використовувати різні канали поширення інформації з медіаграмотності за допомогою залучення блогерів, суспільного мовника тощо.
  7. Підвищувати кваліфікацію педагогів, які викладають медіаграмотність. Додавати елементи вивчення медіаграмотності до різних предметів, щоб її вивчення стало наскрізним.
  8. Популяризувати медіаграмотність через події, наприклад запровадити Національний тиждень медіаграмотності.
  9. Вдосконалювати технічну інфраструктуру для поширення інформації. Розвивати мережі поширення сигналу суспільного мовника. Розвивати українське мовлення на прикордонних територіях. Розвивати технології мобільного інтернету.
  10. Посилювати державну комунікацію в питанні медіаграмотності, зокрема створення відчуття медіаграмотності як чогось модного, важливого для життя, виживання в сучасному світі.

Галина Петренко наголосила, що як показало дослідження, низький рівень медіаграмотності безпосередньо пов'язаний із бідністю. Тому важливо розробляти зручні матеріали для чутливих категорій і забезпечувати до них доступ, — резюмувала спікерка.

Частина рекомендацій уже в процесі втілення, повідомила Валерія Ковтун, менеджерка загальнонаціонального проєкту з медіаграмотності міністерства культури та інформаційної політики.

Нагадаємо, «Детектор медіа» визначив індекс медіаграмотності українців. Згідно з результатами, медіаграмотність 15% українців є низькою, у третини (33%) — нижча за середню, 44% аудиторії характеризує вищий за середній рівень медіаграмотності і лише 8% — високий. Під час презентації автори дослідження повідомили, що проводитимуть його щороку. Усі результати дослідження оприлюднені на сайті «Детектор медіа».

Фото: Руслан Новосьол

ms.detector.media