ms.detector.media
Ольга Білоусенко
29.03.2021 14:05
«Ми хотіли похайпувати. Лягли в ліжко, щоби сфотографуватися»
«Ми хотіли похайпувати. Лягли в ліжко, щоби сфотографуватися»
Чому юні блогери імітують кохання в соцмережах та чим це небезпечно.

Останні тижні в Україні обговорюють «роман» восьмирічної блогерки Мілани та тринадцятирічного Павла, які на своїх сторінках у соцмережі Likee та в інстаграмі публікують відверті світлини та відео. На фото видно, як діти сплять в одному ліжку, цілуються чи сковують одне одного наручниками. Через недитячий контент на сторінках дітей поліція відкрила кримінальне провадження, викликала маму дівчинки на допит, а соцмережа Likee видалила сторінки блогерів. Психологи заявляють про небезпеку поширення такого контенту для інших дітей. MediaSapiens розібрався в історії Мілани та Павла, з’ясував, чи можуть притягнути їхніх батьків до кримінальної відповідальності, і знайшов інші випадки дитячого «кохання» задля привертання уваги.

Про Мілану та Павла

Тринадцятирічний Паша та восьмирічна Мілана заявили в соцмережах, що «вирішили зустрічатися». В інстаграмі та Likee ці діти — популярні блогери. Мілана до того ж є моделлю кількох українських брендів одягу. В інстаграмі в дівчинки донедавна було понад півмільйона підписників, у Likee — майже сім мільйонів. Акаунти її друга Паші менш популярні: всього 96 тисяч в інстаграмі та близько 600 тисяч у Likee. І, як заведено у блогерів, ці діти беруть участь у так званих сходках зі своїми «колегами» та прихильниками. Саме на одній із таких сходок Мілана познайомилася із Павлом.

Ще кілька місяців тому Мілана та Павло лише знімали спільні відео про блогінг, проте пізніше оголосили, що вони пара. На сторінках дітей опублікували фотографії та сторіз, на яких вони обіймаються, цілуються та сплять в одному ліжку. Наприклад, діти разом провели День Святого Валентина, який святкували в квартирі, яку орендувала їм мати Мілани. Про це стало відомо із їхніх постів у соціальних мережах, однак чи були на цьому святкуванні їхні батьки, не зрозуміло. Також блогери долучилися до челенджу в соцмережі Likee, у межах якого скували себе наручниками і провели так 24 години.

Перші пости на сторінці Мілани в інстаграмі з’явилися у 2017 році, коли їй було чотири. Фото дівчинки з мамою, її кішки — нічого провокаційного або відвертого. Більшість фото того періоду публікувалися із Ірпеня, принаймні, про це свідчать дані геолокації. Пізніше розташування змінилося, і фото публікувалися вже з Києва або Москви. Паша веде свою сторінку в інстаграмі із 2019 року. Найчастіше фото з його акаунту публікувалися із Бучі, Києва та Львова, однак у 2020 році геолокація дописів змінилася на Москву.

Контент, що сексуалізує

Першою у фейсбуку історію Мілани та Паши розповіла Олександра Монятовська. Історія «кохання» неповнолітніх блогерів набула розголосу: висловлювались психологи, юристи, а медіа шукали нових подробиць і експертних коментарів. Зокрема відреагувала юристка Ганна Маляр, яка назвала дописи юних блогерів контентом для педофілів. «Це посягання на нормальний статевий розвиток дітей, які це дивляться і які це зображують», — пише правниця. Писала про цю історію й керівниця Центру гідності дитини Христина Шабат.

Чимало людей у мережі засуджували поведінку мами Мілани та звинувачували її у використанні доньки, перетворенні її на сексуальний об’єкт. Багато хто писав, що фото маленької дівчини начебто спеціально зроблені для привертання уваги педофілів. Користувачі організували своєрідний флешмоб — і тегали в своїх дописах уповноваженого президента з прав дитини Миколу Кулебу, аби він відреагував. «Особисто я вважаю неприпустимим та таким, що порушує права дітей, створення такого контенту за участі дітей. Це сексуалізує образ дитини та може призвести до втягнення тисяч дітей до сексуального насильства та експлуатації. Для мене такий контент — аморальний та провокативний», — написав Кулеба.

Він звернувся до Міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, кіберполіції та соціальних служб із запитанням, чи можна притягнути до відповідальності батьків дітей або ж інших людей, які причетні до виготовлення відвертого контенту на дитячих сторінках. Він додав, що інколи батьки самі наражають своїх дітей на небезпеку. Поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 301 Кримінального кодексу (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів), й маму разом із дівчинкою викликали на допит.

Відреагувала на скандал і адміністрація соцмережі Likee — 18 березня сторінки блогерів заблокували

За кілька днів після скандалу, 18 березня, на сторінці Мілани в інстаграмі з’явився скриншот, на якому видно, як мати дівчинки відіслала Миколі Кулебі повідомлення із проханням зустрітися та «подивитися один одному в очі». Також у сторіз на сторінці Мілани з’явилося прохання до підписників зафлудити сторінку омбудсмана в коментарях. Після цього під дописами уповноваженого в інстаграмі з’явилися чисельні коментарі з емодзі-квіточками. Що саме підписники Мілани хотіли сказати цим омбудсману, невідомо.

скрін - Заборона

«Роблять із дітей якихось збоченців»

Після допиту в поліції мама Мілани сказала в інтерв’ю СТБ, що вони з дівчинкою переживають величезний стрес, адже інформацію у ЗМІ, на її думку, спотворюють. «Роблять із дітей якихось збоченців. Ніяких стосунків, крім дружніх, у них немає. Дитяча аудиторія зараз налаштована на те, аби всіх “шиперити” — зводити між собою дівчат та хлопців. Вони не сплять в одному ліжку. Просто лягли для того, аби сфотографуватися, посміятися, викласти фото», — йдеться у сюжеті СТБ.

Мілана розповіла, що познайомилася із Пашею сім місяців тому на сходці, куди блогер прийшов зі своїми батьками, й вони подружилися. У сторіз в інстаграмі дівчинка написала, що вони із Пашою хотіли похайпувати, проте за кілька місяців прив’язалися один до одного. «Часто пишуть, що ми з Пашою живемо разом, однак це неправда. Ми живемо в різних містах, а на вихідних приїжджаємо один до одного в гості сім’ями. Паша живе з батьками і я приїжджаю до нього з мамою. Я завжди з мамою», — написала Мілана.

У сюжеті СТБ також ідеться, що через зйомки та участь у модельних показах у Мілани напружений графік, тому до школи вона не ходить, а навчається дистанційно. Журналістам «1+1» мати дівчинки пояснила, що влаштовує для доньки зйомки, та веде замість дівчини її сторінки у соцмережах. Але, мовляв, не для заробітку, а щоб дівчинка стала популярною блогеркою. А коли вона виросте, зможе вести свої сторінки самостійно. Жінка сподівається, що кримінальне провадження закриють до суду через відсутність складу злочину.

Журналісти знайшли батька дівчинки, який не живе з дитиною. У коментарі виданню «КП в Україні» він розповів, що намагається спілкуватися зі своєю донькою та допомагати їй. Але говорити про Дарину — маму Мілани — не хоче. «Зараз я в шоці від того, що відбувається. Це все, м’яко кажучи, неправильно», — сказав журналістам Олександр Маханець.

Батьки Паші, здається, більш схвильовані ситуацією: наприкінці березня Мілана повідомила, що його рідні заборонили їм спілкуватися — невідомо, назавжди чи тимчасово. Також вона додала, що в їхнє з мамою життя втручаються соціальні служби. «Де вони були раніше, коли я у п’ять років спала з мамою на підлозі і в нас не було грошей на хоч одне ліжко?» — додала дівчинка зовсім не по-дитячому. Видно, мама іноді забуває, що її дочці всього вісім років.

Попри увагу з боку соцслужб та правоохоронців, скандал у соцмережах працює на блогерів: якщо 16 березня на сторінці Мілани в інстаграмі було 486 тисяч підписників, вже 24 березня їх стало майже 600 тисяч. Також у соцмережах з’являються фан-сторінки Мілани та Паши, де розміщують їхні фото й відео.

MediaSapiens звернувся до компаній, які співпрацювали з блогеркою в інстаграмі, із проханням розповісти, як вони ставляться до таких постів та образу дівчинки й чи планують далі з нею співпрацювати. Були випадки, коли рекламодавці розривали співпрацю із блогерами, які потрапляли у скандали. «Вибачте, але ми не коментуємо ситуацію, пов’язану з Міланою», — відповіли MediaSapiens у компанії Lilsis_online. «Керівництво не хоче давати ніяких коментарів. Тим паче, ми не дамо цікаво й важливу інформацію. Ми не бачилися й не спілкувалися особисто ні з Міланою, ні з її мамою», — сказали в компанії Mystery.box.ua. Інші рекламодавці, з якими намагалася зв’язатися редакція, не відповіли на повідомлення.

«Потрібно з’ясувати, чи перебували ці діти у складних життєвих обставинах»

Керівниця центру «Адвокат дитини» Лариса Гретченко каже, що цей випадок загострив увагу на проблемі комерціалізації дитинства та ефективності захисту прав неповнолітніх. Зокрема, стаття 21 закону «Про охорону дитинства» забороняє залучати дітей до роботи, яка за своїм характером чи умовами може завдати шкоду фізичному або психічному здоров’ю дитини.

«Доцільно перевірити обставини щодо застосування праці дітей до досягнення мінімального віку працевлаштування, а також порушення спеціальної заборони залучення до найгірших форм дитячої праці. До осіб, які використовують найману працю дітей із порушенням порядку, визначеного законодавством, можуть бути застосовані  фінансові санкції (ст. 265 КЗпП України), їх можуть притягти до адміністративної відповідальності ( ст. 41 КУпАП) чи до кримінальної відповідальності за експлуатацію дітей (ст. 150 ККУ)», — розповіла Лариса Гретченко. Найчастіше, за її словами, батьки отримують попередження чи штраф у таких ситуаціях. Але це не завжди дає результат.

«Треба також з’ясувати, чи діти не перебували у складних життєвих обставинах. Ймовірно, діти-блогери потрапили в умови, які негативно впливають на їхнє життя, стан здоров’я та розвиток», — сказала Лариса Гретченко.

Адвокат Денис Овчаров у коментарі «Забороні» сказав, що засудити матір дівчинки за статтею 301 про розповсюдження порнографії, за якою відкрите кримінальне провадження, навряд чи вийде. «Закон “Про захист суспільної моралі” визначає порнографію як вульгарно-натуралістичну, цинічну, непристойну фіксацію статевих актів, самоцільну, спеціальну демонстрацію геніталій, антиетичних сцен статевого акту, сексуальних збочень, які не відповідають моральним критеріям, ображають честь і гідність людини, спонукаючи негідні інстинкти. На сторінці дівчинки і близько немає контенту, що містить порнографію», — каже Денис Овчаров.

Який контент там був, тепер уже важко з’ясувати. Коли почався скандал, більшість фото зі сторінок Мілани і Паші прибрали. А 27 березня сторінки обох блогерів в інстаграмі стали недоступними з невідомих причин. Пізніше з'ясувалося, що сторінки Мілани видалила соцмережа, а 28 березня у блогерки з'явився новий акаунт на який вже підписалися понад 4 тисячі людей. У сторіз сторінки Мілана пише, що її основний акаунт вже розблокували, однак вона поки не має до нього доступу.

«Дівчинка грає в гру, в якій вона — маріонетка»

Психологиня Наталія Цезар каже, що ситуації, в яких батьки робили з дітей «зірок» і ламали їм життя, трапляються часто. Типовий приклад — діти-кіноактори, які через амбіції батьків не мали дитинства, а зрештою їхнє доросле життя складалося не надто добре. Згадати хоча б зірку «Один вдома» Маколея Калкіна.

«Зараз батьки часто віддають дітей у модельний бізнес і забирають у них необхідне для розвитку і становлення особистості, — каже психологиня. — Поведінка восьмирічної блогерки, ймовірно, є результатом дій її мами. Дитина у вісім років не може бути від природи настільки сексуалізованою. Сама дитина навряд придумала б для себе такий образ у 8 років».

За словами психологині, дитина у вісім років у нормі намагається проявити себе в різних активностях, гуртках, шукає нові знання. «А представлення себе дорослою жінкою у стосунках навряд є нормою. З іншого боку, у дітей також є своя мода. Зараз модний тікток, Likee. Діти стараються не відставати один від одного і знімають відео, аби зібрати якомога більше лайків, бо саме вподобання під постами — це те, чим дитина може виділятися на фоні інших», — каже Наталія Цезар. Навіщо це батькам? Можливо, вони намагаються самі виділитися за рахунок своєї дитини.

«Стосунки між хлопцем і дівчиною на тому рівні вже сексуальні, навіть якщо між ними не було тілесних контактів. Це не стосунки дітей, які просто дружать, книжки читають чи грають в шахи. І такі стосунки є небезпечними для маленької дівчинки, тому що хлопець, якому тринадцять, уже увійшов у стадію сексуального розвитку. Завдання його віку — це статева ідентифікація. А дівчинка, яку примусово розвивають, ризикує не мати нормального сексуального життя та стосунків у дорослому віці. Дівчинка грає в гру, і, можливо, вона добровільна, однак це гра за дорослими правилами. Гадаю, в цій грі вона — маріонетка», — додає психологиня. Поширення такого контенту вона вважає небезпечним, адже діти звикли наслідувати своїх кумирів, особливо якщо ці кумири також діти.

Керівниця Центру гідності дитини Христина Шабат також вважає, що образ дівчинки в мережі — це вибір її мами. «Ми розуміємо, що ця історія є зрежисованою і про приватність не йдеться. Дітей заковують в наручники на добу і знімають на відео. Це жахливо, бо це справді знущання», — сказала вона в коментарі Бі-бі-сі.

Подарунки, побачення та відверті танці

Мілана й Паша — не перші діти, яким дорослі намагались додати популярності, інсценуючи роман. Арлен Бос, на сторінку якого в інстаграмі підписалися півмільйона користувачів, також має свою «кохану». В одному ліжку вони поки що не сплять, принаймні, таких фото на сторінці не публікували. Арлену ще немає десяти років. Свою «кохану» він запрошує на побачення, купує їй подарунки, квіти, вони разом розважаються у мотузковому парку, ходять в кафе. У профілі Арлена написано, що сторінку веде його сестра.

У соцмережі Likee, де все спілкування відбувається у форматі коротких відео, користувачі змагаються за рейтинг та здобувають бонуси: «боби» та «діаманти» за старання, а відео прикрашають фільтрами та масками. Деякі діти у Likee публікують відверті відео, а деякі — грають у кохання, беруть участь у флешмобах, де парі потрібно скувати себе наручниками, «змагаються» за своє кохання, танцюють еротичні танці.

«Діти просто не розуміють, як на це можуть дивитися "деякі дорослі". Для них це розвага. Хоча видно, що багато хто соромиться виставляти подібні відео, але все ж виставляють з підписом в стилі: "Я не винна — це такий тренд". У коментарях до таких відео можна знайти: "Сексі, як тебе звати?" та інші спроби познайомитися ближче. Думаю, деякі діти заради розваги можуть почати відповідати», — писала про такий контент засновниця школи дитячої безпеки Анна Носач.

Саме у Likee сторінка Мілани була значно популярнішою, ніж її інстаграм. У цій соцмережі є й інші блогерки, які публікують схожий контент. Наприклад, дванадцятирічна Катя Бейб. Вона долучається до популярних челенджів, знімає відео із друзями, танцює на камеру відверті танці. Схожий контент продукують інші «лайкери»: Нікіта Чебанов, Міс Ніколь, Анатолій Білоус, Дана Таранова, Сніжана Сніжок, Жека Бро, Wika Toriia та інші. Напевно, за частиною цих дітей також стоять дорослі, які намагаються заробити грошей, здобути руками своїх дітей популярність чи розв’язати свої психологічні проблеми. І не думають про наслідки.

ms.detector.media