ms.detector.media
Марина Довженко
29.03.2021 09:30
Порножертва вакцини й комбовірус. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 15‒21 березня 2021 року
Порножертва вакцини й комбовірус. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 15‒21 березня 2021 року
У реальному житті — локдаун та зростання кількості хворих, у фантазіях авторів фейків — цифрова модель землі, куди переселять усіх вакцинованих, та унікальний український супервірус.

Що нового за 15‒21 березня 2021 року

 

Останній із могікан

У новинах цього тижня говорили переважно про вакцинацію, а головною «родзинкою», яку смакували всі канали з вибірки моніторингу «Детектора медіа», — діагноз Віктора Ляшка, який захворів на коронавірусну хворобу після щеплення. Хоча заступник міністра охорони здоров’я пояснив, що імунітет до коронавірусу в нього просто не встиг виробитися, цей факт подавали зі скептичним або саркастичним підтекстом — ось вам, мовляв, і вакцинація. Фактично новинарі формували хибний причинно-наслідковий зв’язок «вакцинувався — захворів» — про це йдеться в моніторингу щоденних новин 15‒20 березня:

«Вакцинувався аналогом AstraZeneca і підхопив коронавірус» (5 канал);

  «Останній з могікан. На коронавірусну хвооробу захворів головний санітарний лікар Віктор Ляшко. І це на 13-й день після щеплення першою дозою вакцини CoviShield» («Інтер»);

 «Сьогодні коронавірус виявили у головного санітарного лікаря України на 13-тий день після першого уколу» (ICTV)

«Віктор Ляшко підхопив коронавірусу через два тижні після щеплення» («1+1»)

«І це при тому, що два тижні тому Віктор Ляшко отримав першу дозу вакцини CoviShield» («Україна»);

 «Головний санітарний лікар Віктор Ляшко після вакцинації захворів на COVID-19» («UA: Перший»);

 «У головного санлікаря Ляшка COVID на тлі вакцинації» («СТБ»).

У міжнародних блоках теленовин чимало уваги присвятили проблемам із вакциною AstraZeneca, що виникли через підозри щодо небезпечних побічних ефектів. Для України це особливо важливі новини, адже єдина доступна в нас вакцина — аналог AstraZeneca. Втім більшість каналів повідомила в новинах, що ані виробник, ані регуляторні органи не знайшли прямого зв’язку між вакцинацією та утворенням тромбів, і вакцинацію відновили. Замовчували ці факти лише на каналі Медведчука — Першому незалежному. Про ймовірні загрозливі побічні ефекти AstraZeneca тут говорили як про доконаний факт, приховуючи спростування. Не забуває Перший незалежний підпіарювати російську вакцину Sputnik V.

Говорили про зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу та переповнені лікарні в окремих регіонах, зокрема Харкові й Одесі. Багато згадували про регіони, де посилили карантин: Житомирщину, Рівненщину, Львівщину, Київ, Миколаївщину, Вінниччину. На каналі «Україна» вийшов упереджений сюжет, у якому емоційно і без фактів переконували, що рішення про посилення карантину у Львові ухвалюється з огляду на особисту вигоду мера міста Андрія Садового. Мовляв, у листопаді 2020-го Львів начебто зволікав із карантином «бо за два тижні місцеві вибори», у січні — «мер Львова виправдовує масові гуляння у місті, бо Різдво». Посилення карантину до включення в «червону зону» в березні, на думку новинарів «України», теж вигідне Садовому.

У токшоу каналів ICTV, «1+1» та «України» проблеми епідемії та вакцинації намагались обговорювати фахово, а на каналі Медведчука та Прямому — лише в руслі критики влади. Про це йдеться в огляді політичних токшоу за 15‒19 березня.

Чи не найповніше ситуацію навколо коронавірусу розбирали в «Свободі слова» (ICTV). Міністр охорони здоров'я спокійно доповідав, що влада тримає ситуацію під контролем, дає раду епідемії, а ліжок із киснем не бракує. Жорсткий національний карантин, вважає Степанов, можливий, але на момент виходу програми (15 березня) таких передумов міністр не бачив. Критикувала дії влади Юлія Тимошенко, яка до того ж сумнівалася в якості індійської вакцини та в тому, що вакцинувати українців нею безпечно (як доказ наводила відмову європейських країн від щеплення й те, що захворів вакцинований заступник міністра).

Інші гості студії, зокрема інфекціоніст Федір Лапій та нардеп Михайло Радуцький, намагалися спростувати теорії змови, озвучені лідеркою «Батьківщини». Інфекціоніст нагадував, що тромбоз фіксували в одному випадку на 500 тисяч доз вакцини, а Степанов додав, що щепив індійським препаратом власних батьків.

Боротьбу влади проти епідемії коронавірусної хвороби критикувала й Ірина Геращенко з «Європейської солідарності», яка хвалила ініціативи лідера партії Петра Порошенка в його допомозі лікарням. Міністр охорони здоров’я натомість нагадав депутатці слова Порошенка про «гівно» під виглядом вакцини. Лікарка Ольга Кобевко розповіла, що ситуація на заході України набуває загрозливого характеру, а лікарям навіть не виплачують «ковідні» кошти за лютий — Степанов пообіцяв за зумисну невиплату надбавок кримінальні справи для винних.

Про зусилля влади в боротьбі проти коронавірусу йшлося в ефірі «Права на владу» («1+1») та «Свободи слова Савіка Шустера» («Україна»). В ефір останнього шоу відеозв’язком вмикалися міські голови Києва, Львова й Харкова. Кличко, Садовий та Терехов висловили готовність до посилення карантинних заходів, а бізнесмен Гарик Корогодський сказав, що ситуацію врятує тільки жорсткий локдаун із закриттям громадського транспорту, бо на підтримку влади надії немає.

Гостями студії «Еха України» на Прямому каналі в обговоренні проблем коронавірусу стали представниці «Європейської солідарності» Марина Порошенко та Яна Зінкевич і головлікарка 4-ї міської клінічної лікарні столиці Тетяна Мостепан. У студії каналу Петра Порошенка критикували владу та її ініціативи з подолання коронавірусної епідемії, непрофесійність міністра, розповідали про провалену вакцинацію та брак вакцин. Керівниця лікарні розповідала, що її заклад усім забезпечений, але завдяки владі столиці, до якої належить і присутня у студії Марина Порошенко. Включався в ефір і міський голова Рівного Олександр Третяк, який балотувався від «ЄС». Не обійшлося без тез, ледь не дослівно схожих на поширювані у медіа Медведчука. Зокрема, у бліцопитуванні киян, виведеному на екран, домінували думки, що вакцина, закуплена Україною — сумнівна, тому нею люди бояться щепитися. Ведучий Тарас Березовець при цьому припускав, що в державу могли завезти «шмурдяк».

У студії «Українського формату» (Перший незалежний) розповідали, як із шостого поверху столичної лікарні, де перебувають хворі на коронавірусну хворобу, вистрибнула 72-річна пацієнтка. Гості говорили, що всі локдауни — політичні, а ведучий назвав кампанію з вакцинації «пропагандистською». Вакцину CoviShield традиційно критикували, а російську хвалили, назвали найкращою у світі з доступних та натякнули, що невідомо, чим щепився Далай-лама. Говорили у студії і про таємну вакцинацію та «сірий ринок вакцин» — нардеп Антон Поляков розповів, що, за його даними, половина президентської фракції вже вакцинувалася, а представниця «Страни.ua» Світлана Крюкова додала, що для цього можновладці їздять до Європи. У студії шоу «П'ятниця. Вечір» на каналі «Наш» теж критикували процес вакцинації й винним називали міністра Степанова й РНБО. Ведучі казали, що завезений до України препарат — сумнівної якості, гості хвалили російський Sputnik V. А представники влади, що були на ефірі й могли би озвучити офіційну позицію, не могли і слова вставити.

Коронавірусні дисиденти в небезпеці

Коронавірус усюди страшний, але в Україні особливо. «Невідомий і дуже агресивний комбовірус», ознаки якого не зафіксована Всесвітньою організацією охорони здоров’я! Про особливо небезпечний український коронавірус користувачі соцмереж писали з посиланням на слова голови Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Києва Олега Рубана. Stopfake перевірив це — Рубан стверджує, що нічого такого не казав.

Люди, які не вірять у коронавірус, тепер стверджують, що вголос зізнаватись у своїй невірі небезпечно: ковід-дисиденти зникають. Як приклад автори дописів наводять президента Бурунді П’єра Нкурунзізу та американського біохіміка Кері Малліса, який винайшов тест полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). У соцмережах стверджують, що Нкурунзіза відмовився визнавати коронавірус реальним  — і помер, а Малліс визнав «нездатність тестів діагностувати коронавірусну хворобу» й помер також.

StopFake пояснює, що до чого: Нкурунзіза, який на час початку пандемії був уже не президентом, а чимось на зразок духовного лідера Бурунді, відмовився запроваджувати карантин і вислав із країни представників ВООЗ. Він помер у червні 2020 року від зупинки серця, але є підозра, що таки хворів на коронавірусну хворобу; принаймні, його дружина їздила до Кенії лікуватися від COVID-19. Що ж до Малліса, то він помер у серпні 2019 року — ще до виникнення коронавірусу SARS-CoV-2, і ніяких заяв про цей вірус зробити не міг.

А ось красива, майже науково-фантастична теорія: всіх вакцинованих від коронавірусу оцифровують, а потім відокремлять на окрему цифрову модель планети. VoxUkraine пояснює, що ця фантазія виникла через хибне розуміння проєкту Destination Earth — розробки високоточної цифрової моделі Землі, яка дозволить відстежувати й симулювати природні явища та людську діяльність. Це лише комп’ютерна програма, й переселити в неї не можна нікого.

Фактчекери вже не раз розвінчували версії, що хворі на коронавірусну хворобу — найняті актори. Чергове відео з доказами цієї теорії стало популярним у мережі; на ньому акторка розповідає, що отримує гроші за вдавання хворої на COVID-19. VoxUkraine встановив, що вона каже правду. Ця жінка грає хвору на коронавірусну хворобу під час тренування півсотні лікарів, знятого 10 вересня 2020 року в Центрі лікування коронавірусу на вулиці Яффе в Берліні. Вона — одна із сімдесяти статистів, на яких лікарі відпрацьовували навички лікування коронавірусної хвороби. Похвалилася цією роботою в інстаграмі, та її сторіз неправильно зрозуміли. Дівчина пояснила все за кілька днів, але інформація вже розійшлася соцмережами.

У Великій Британії, кажуть, почали використовувати нашийники зі свистком, які сигналізують про порушення дистанції. Піддослідними будуть працівники Бі-бі-сі. VoxUkraine спростовує цей фейк: хтось просто перекрутив повідомлення The Daily Mail про електронні пристрої соціального дистанціювання, які висять на шиї (але це не нашийники). Натомість працівники Бі-бі-сі користуватимуться чимось на зразок пейджера, що висітиме на поясі й сигналізуватиме, коли людина наближається до іншої ближче, ніж на два метри.

А ще кажуть, що в американському штаті Південна Дакота не запроваджували карантин, і рівень захворюваності на коронавірусну хворобу там нижчий, ніж у середньому в країні. Що за дивина? VoxUkraine пояснює: це малонаселений штат, де мешкає багато фермерів. А пік захворюваності в Дакоті був у листопаді минулого року; його пов’язували з мотопробігом у серпні за участі мало не півмільйона байкерів.

CoviShield у фургоні

Повірити в теорії змови рептилоїдів нібито нелегко. А ось у побрехеньки про вакцинацію українці вірять залюбки, адже тема весь час обговорюється в інфопросторі, й у потоках новин легко заховати неправду. Наприклад, уже відомий нам фейк про голки, які ховаються, або інші різновиди «постановочних» уколів. Stopfake зафіксував чергову порцію таких неправдивих розповідей.

Підтверджених смертей від коронавірусної вакцини у світі ще немає. Але українські фейкотворці рахують жертв сотнями. Наприклад, сто сім людей у Черкасах померли після першої дози вакцини — такий фейк мусив спростовувати Stopfake. Нагадуємо: всі вакциновані рано чи пізно помруть, адже всі люди смертні. Але смерть після вакцинації не означає смерть через вакцинацію, а вакцина дає шанси померти пізніше.

Одна з гаданих жертв коронавірусної вакцини особливо розвеселила нас. Вона нагадує кандидата в мери Львова Івана Сінсяка або лікаря інфекційної лікарні, який «помер» ще на початку епідемії — у квітні 2020 року. VoxUkraine пояснює, що чоловік на фото — порноактор Джонні Сінс. Він не українець і, наскільки відомо, живий.

Живучою виявилась теза «Індія — відстала країна, а отже індійська вакцина небезпечна». Чергове відео на цю тему стало популярним у соцмережі та змусило VoxUkraine вкотре пояснювати: сьогодні система охорони здоров’я Індії достатньо розвинена, ця країна забезпечує 65% потреби світового ринку вакцин і входить до трійки лідерів із виробництва ліків. Україна не вперше купила вакцину, виготовлену Індійським інститутом сироваток; якість усіх цих вакцин підтверджена міжнародними лабораторіями ВООЗ.

Інший спосіб дискредитувати CoviShield — твердження, що вакцину перевозять у звичайному фургоні без холодильників, тому вона псується. Цю тему в соцмережі вкинув антивакцинатор Олександр Гуміров, який уже не раз поширював фейки. Як пояснює VoxUkraine, зберігати вакцину CoviShield потрібно за температури +2 — +8. Комунікаційний центр вакцинації від COVID-19 пояснив, що в Україні зберіганням та перевезенням вакцини займається державне підприємство «Укрмедпостач» Міністерства охорони здоров’я. Режиму зберігання вакцини воно дотримується, хоча машини, якими возять вакцину, справді на позір нічим не відрізняються від звичних фургонів.

І нарешті «хід конем»: Ізраїль швидше за інші країни вакцинує своїх громадян, а смертність від коронавірусної хвороби там зростає! Що ж, це правда: смертність зросла в період із кінця грудня до лютого. Насправді ж немає підстав пов’язувати це з динамікою вакцинації, адже 97% померлих у цей період не були щеплені від коронавірусу.

Фото: кадр ії фільму з порноактором Джоном Сінсом

ms.detector.media