ms.detector.media
Марина Довженко
«MediaSapiens»
21.03.2021 11:00
Гірше, ніж критично. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 8‒14 березня 2021 року
Гірше, ніж критично. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 8‒14 березня 2021 року
«Новий Аушвіц» на Івано-Франківщині, фальстарт всеукраїнського локдауну, страшилки про вакцину та загадковий політичний підтекст закриття «Буковелю».

Що нового за 814 березня 2021 року:

Річниця і колапс

Цього тижня виповнився рік із початку першого суворого карантину, запровадженого в Україні. Усі центральні канали, які моніторить «Детектор медіа», говорили про річницю і згадували минулорічні події: про протистояння в Нових Санжарах («Україна»), що масштаб епідемії спершу недооцінювали (ICTV), про еволюцію системи охорони здоров’я під впливом нових реалій («1+1»).

Також новинарі уважно стежили за ситуацією із захворюваністю в західних областях. «На межі колапсу» (ICTV), «гірша, ніж критична» (СТБ) — так говорили про ситуацію на Закарпатті. Знайшли й винних — на думку директора Закарпатської обласної інфекційної лікарні, винні самі мешканці регіону, які не дотримувалися карантинних обмежень (ICTV). Та й зараз, як повідомляє «Інтер», закарпатці подекуди не носять масок і ігнорують обмеження. Втім не до кінця зрозуміло, чи така проблема є лише в західних областях. У той самий час «1+1» повідомив, що через проблеми в гірських і прилеглих до Карпат регіонах дедалі більше людей їде на відпочинок в Одесу.

Критичною називають і ситуацію на Івано-Франківщині, де лікарні переповнені, а в Богородчанах розгорнули мобільний шпиталь. Та головним «ньюзмейкером» у регіоні став курорт «Буковель».

Із невідомих нам причин чимало чиновників і медійників упевнені, що саме цей курорт — головне джерело інфекції (або «розплідник коронавірусу», як сказали на «Інтері») на Івано-Франківщині. «Масовий відпочинок у "Буковелі" і спричинив спалах захворюваності в області. Тим більше кататися на лижах приїхало багато іноземців, наголошує влада», — йдеться в новинах ICTV. 5 канал процитував нардепку від «Європейської солідарності» Марію Іонову: «Обслуговуючий персонал "Буковеля" приносить додому COVID, і тому так швидко розповсюджується така кількість захворювань саме в Івано-Франківській області». Коректність цього припущення з погляду епідеміології канал не перевіряв. Згодом, коли «Буковель» закрили, дав зрозуміти, що це — виконання вимог «Європейської солідарності», яку очолює власник каналу Петро Порошенко.

Закрили курорт 13 березня — раптово, не попередивши людей, які там відпочивали. Всі канали показували обурених туристів, яких не пускали на підйомники й виселяли з готелів. «Інтер» і «1+1» повідомили, що керівництво «Буковелю» вважає закриття курорту політично вмотивованим. Однак не з’ясували, в чому саме полягає політична вигода для влади. «1+1» фактично став на бік курорту, з яким має спільного засновника. Тут цитують синхрон голови облдержадміністрації Андрія Бойчука: «Завдяки позиції президента України Володимира Зеленського вдалося консолідувати суспільство, консолідувати уряд, консолідувати силовий блок. І було прийнято рішення про припинення діяльності курорту "Буковель"». Далі розповідають, що «Буковель» сумлінно дотримувався карантинних заходів, не згадуючи про півсотні протоколів, які, за словами Бойчука, склали правоохоронці за порушення вимог карантину на «Буковелі». Натомість наголосили, що Держпродспоживслужба претензій до курорту не має, та згадали про Закарпаття, де попри «червону зону» на лижах кататися не припиняють.

А політичний підтекст рішення закрити «Буковель» дослідити було б цікаво, адже на довиборах, які мають відбутися наступної неділі, змагаються керівник курорту Олександр Шевченко («За майбутнє») та представник «Слуги народу» Василь Вірастюк.

Загалом у новинах мало оптимізму. «Факти» ICTV цитують попередження науковців, що весняна хвиля епідемії може стати катастрофою для України, а її пік припаде на квітень. Новини «1+1» попереджають, що третя хвиля лише починається й буде набагато потужнішою за попередні. «Україна» нагадує, що Європа закрита для українців і найближчим часом навряд чи відкриється. І принагідно розповіла про країни, де коронавірусної хвороби офіційно немає.

Темою номер один, як і минулого тижня, залишається вакцинація. Перший незалежний критикував владу за те, що вакцинують повільно. «Інтер» — за шалене навантаження на бригади медиків, які роблять щеплення й навіть не знають, чи їм за це заплатять. ICTV з посиланням на «Дзеркало тижня» розповів, що термін придатності пів мільйона доз вакцин спливе в червні, й за нинішніх темпів вколоти встигнуть лише половину доз.

Пропагуючи вакцинацію, медіа робили щеплення своїм зіркам: на 5 каналі вакцинувався Сергій Барбу, на «1+1» — Алла Мазур і Яна Слєсарчук, на «Україні» — Григорій Герман і Олександр Махов. СТБ показав, як у прямому ефірі під час форуму «Україна 30» вакцинувався міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. При цьому 5 канал, ICTV і «Україна» розтлумачили своїм глядачам, що людей із-поза груп ризику вакцинують тільки невикористаними дозами, які б і так довелося викинути. І що публічних людей залучають до вакцинації в багатьох країнах як взірець для інших.

Говорили в новинах «України» також про засилля фейків щодо вакцини. «Інтер» заспокоював глядачів, що у світі вакцинували вже чверть мільярда людей, а жодного випадку смерті через вакцину досі не довели. 5 канал повідомив, що Євросоюз не виявив зв’язку між вакциною AstraZeneca та формуванням тромбів. Втім більшість каналів повідомила, що вакцинацію цим препаратом призупинила низка країн.

Не забувають і про російську вакцину. В новинах каналу Медведчука повідомили, що Євросоюз видаватиме паспорти імунізації людям, які зробили щеплення вакциною Sputnik-V. Інші канали критикували російську вакцину та політику Кремля, який намагається підірвати довіру до західних вакцин, щоб нав’язати світові свій Sputnik-V.

Говорили в новинах і про небажання багатьох українських медиків робити щеплення. Канал Медведчука безапеляційно повідомив, що на Закарпатті працівники обласної інфекційної лікарні не захотіли вакцинуватися, бо не довіряють індійському виробнику. Звідки це відомо й чи справді саме таку мотивацію мали всі «відмовники» — загадка. Суспільне натомість пояснило, що чернівецькі медики не хочуть робити щеплення, бо перехворіли й мають антитіла. «Україна» розповіла, що близько 10% військових, які служать на Донеччині та Луганщині, погодилися на вакцинацію від коронавірусу.

У токшоу в порівнянні з попереднім тижнем тема коронавірусу обговорювалася значно менше. В ефірі «Свободи слова» на «Україні» міністр охорони здоров'я Максим Степанов жалівся на інформаційний тиск на владу, але пишався тим, що вакцинацію таки розпочали.  В «Українському форматі», який виходить на ютубі Першого незалежного, народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Ілля Кива намагався демотивувати українців вакцинуватися й відверто критикував вакцину Covieshield, називаючи її «индийской мочой, которой окропили нашу землю». Харківський політик Денис Ярославський збрехав, що 2,6% вакцинованих помирають від щеплення.

В ефірі токшоу «П'ятниця. Вечір» на каналі «Наш» ведучі розповіли, що Європа тестує російську вакцину та потроху відмовляється від AstraZeneca. Хоча насправді відбувається перевірка вакцин із різних країн, а не тестування, а призупинення вакцинації AstraZeneca до з’ясування ситуації з побічними ефектами — це не відмова від неї. Зрештою, не забуваймо, що Sputnik-V і AstraZeneca випробовують і в самій Росії.

Ізраїльське кіно й новий Аушвіц на Прикарпатті

Вже понад рік людство бореться з коронавірусом, але досі не бракує тих, хто в нього не вірить і шукає докази, що він — вигадка. Цього тижня в соцмережах тиражували вигадану заяву міністерства охорони здоров’я Австралії, яке буцімто заявило, що вірусу COVID-19 не існує, бо його не виокремили з жодної людини. VoxUkraine пояснює, що це неправда. Коронавірусну хворобу в Австралії вперше діагностували ще 25 січня 2020 року. Першоджерелом цього фейку став канадський конспірологічний сайт, який, зокрема, виступає проти фторування води в Канаді, а під час пандемії перепрофілювався на антивакцинаторський ресурс.

Ще один фейк — відео, яке поширюють як доказ, що «так народжується спектакль», мовляв, пандемія — велика вистава «для баранів».

Як з’ясували фактчекери, це зйомки реклами медичного центру «Асаф ха-Рофе» на підземному паркінгу. Ролик потрібен, аби продемонструвати, як швидко цей простір можна перетворити на тимчасову лікарню.

Втомлені пандемією люди не припиняють хапатися за кожну нову надію на винайдення ліків від коронавірусної хвоороби. Ось і нова панацея — «Короніл». Утім «По той бік новин» заспокоює: нема доказів, що рослинний препарат індійського виробництва лікує коронавірусну хворобу. Клінічні дослідження препарату провели на рибах. В Індії його схвалили як препарат для зміцнення імунітету, але Всесвітня організація охорони здоров’я навіть не розглядала його як ліки від коронавірусної хвороби. Цим спробував вихвалятися керівник компанії-виробника, але потім витер свій твіт і мусив пояснювати, як є насправді.

Заяву прем’єра Дениса Шмигаля про третю хвилю епідемії в Україні та запровадження суворих обмежень в окремих областях чимало користувачів соцмереж розцінили як оголошення нового тотального локдауну. «Якщо ситуація буде погіршуватись, якщо ми будемо бачити, що медицина не справляється, то, напевно, у нас не буде іншого виходу, як запровадити жорсткий карантин такого типу, який ми вже переживали. Я б дуже цього не хотів», — сказав Шмигаль. StopFake закликає читачів не панікувати. Кількість хворих зростає, але локдаун в Україні поки що не запроваджують. У «червоній зоні» лише чотири області, ще кілька запроваджують обмеження, не чекаючи на урядове розпорядження. А так — звичайний карантин.

Приводом для маніпуляцій стало й розгортання мобільного шпиталю для хворих на коронавірусну хворобу в Богородчанах. На відео шпиталь назвали «новим Аушвіцом», втіленням «легального плану з утилізації» українців, вакцинованих «генномодифікованою і чипізованою» вакциною AstraZeneca. StopFake простежив, що це відео почали поширювати ще в кінці лютого. Насправді ж шпиталь знадобився, бо на Івано-Франківщині бракує лікарняних ліжок для людей із тяжкою формою коронавірусної хвороби. Що ж до чипів, то цей фейк ми вже не раз розбирали.

Поширюють також неправдиву інформацію, що Ангела Меркель відмовилася від щеплення вакциною AstraZeneca через недовіру до неї. Насправді ж, пояснює VoxUkraine, чутки поповзли через неправильне цитування інтерв'ю Меркель одному з німецьких видань 24 лютого. На питання, чи не хоче вона вакцинуватися, щоби підвищити популярність вакцини, канцлерка відповіла: «Мені 66 років і я не належу до групи, рекомендованої для AstraZeneca». У Німеччині цю вакцину рекомендували людям від 18 до 64 років. Уже після того, як Меркель дала інтерв’ю, вакцину затвердили для людей, старших за 65.

Добре знайомий нам антивакцинатор Роберт Кеннеді-молодший породив чергову страшилку: мовляв, від вакцини помре 20‒30 % населення землі, тоді як від самого коронавірусу смертність — 0,1‒0,3 %. Насправді, пояснює StopFake, смертність від COVID-19 значно вища — близько 2,5 %. А вакцинація знижує рівень смертності — доведено Ізраїлем.

Кеннеді також стверджує, що вакцини не тестували на тваринах, а відразу почали вводити людям. Це неправда: дозволи на використання вакцин Pfizer і Moderna видавалися після повного комплексу досліджень, в тому числі з використанням мишей, щурів, хом’яків і мавп.

Парад претензій до Covieshield у медіа та соцмережах триває. Ось чергова: начебто у складі вакцини є канцерогени — рекомбінантний аденовірус шимпанзе та клітини нирок ембріону людини. Першим цю інформацію поширив Захар Мілютін, войовничий антивакцинатор і творець багатьох фейків про коронавірус. VoxCheck заспокоює: немає доказів, що ці складники викликають рак. Є чимало клінічних досліджень, що підтвердили безпечність векторного аденовірусу шимпанзе для людини. А досліджень, які б доводили, що він може викликати рак, немає, як і клітини нирок ембріону людини.

ms.detector.media