ms.detector.media
MediaSapiens
04.03.2021 16:46
Український сегмент соцмереж заповнений дезінформацією про COVID-19 і вакцини — дослідження ООН
Український сегмент соцмереж заповнений дезінформацією про COVID-19 і вакцини — дослідження ООН
В ООН радять уряду України об’єднувати зусилля з фактчерами та лідерами думок для боротьби з фейками і маніпуляціями щодо коронавірусу і вакцин

Здоров'ю громадян України, окрім пандемії коронавірусу, загрожує також пов’зана з ним інфодемія — недостовірна і неточна інформація. Про це йдеться у висновках дослідження, проведеного на прохання Програми розвитку ООН (ПРООН) та Дитячого фонду (ЮНІСЕФ).  

Автори попереджають, що поширення завідомо неправдивої і недостовірної інформації на кшталт будь-якого роду конспірологічних теорій і «рецептів» лікування «ведуть тільки до зростання випадків зараження небезпечним вірусом і можуть завдати непоправної шкоди здоров'ю».

 У повідомленні сказано, що група експертів компанії SemanticForce протягом дев'яти місяців (з березня по листопад 2020 року) за допомогою сучасних інструментів моніторингу та аналізу проаналізувала в соцмережах і в українських онлайн ЗМІ понад 30 мільйонів повідомлень на тему COVID-19. Вони виявили 250 тисяч повідомлень дезінформаційного характеру — від конспірологічних теорій про походження вірусу та неіснування ковіду до відверто неправдивої інформації щодо щеплень, методів лікування і профілактики інфекції. 

Вони дійшли висновку, що інфодемія негативно впливає на поведінку людей, зокрема на їх готовність носити маски, дотримуватися соціальної дистанції тощо. Окрім цього значна частина дезінформації направлена на підрив довіри населення до вакцин. Усе це, на думку експертів, може спричинити зростанням рівня захворюваності COVID-19. 

Постійний представник ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева зазначила, що інфодемія — реальна загроза здоров'ю жителів України. Вона вказала, що в українців низький рівень довіри до державних інституцій, а тому уряду важливо об'єднати зусилля з громадськими організаціями, зокрема з тими, які виявляють фейкові публікації, а також з людьми, які користуються популярністю в соціальних медіа. 

Паралельно з моніторингом соцмедіа експерти опитали 1000 українців з приводу їх знань про пандемію. Приблизно третина з них вважають, що у них низькі шанси заразитися новим коронавірусом. Також дослідження показало, що для українців соцмережі є одним з основних джерел інформації про ковід (42% опитаних). Для 26 відсотків головне джерело інформації — телебачення. Але при цьому, як сказано, більшість українців відзначали, що не завжди довіряють тому, що чують і читають, а покладаються, в основному, на інформацію від медиків. 

«Інфодемія загрожує зростанням недовіри до вакцинації, може ускладнити впровадження нових вакцин і підірвати довіру громадськості до системи охорони здоров'я в цілому», — сказала голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер. 

В ООН рекомендують українській владі також створити єдиний центр з питань COVID-19 для координації роботи у цьому напрямку, використовувати популярні серед українців гумористичні передачі для висміювання дезінформації та неправдивих повідомлень. 

3 березня в МОЗ розповіли, що однією з причин недовіри до вакцин є поширення неправдивої інформації про них. У міністерстві нагадали найпоширеніші міфи про вакцинацію від коронавірусу. 

Також MediaSapiens писав, 45% українців вважають, що коронавірус був поширений в інтересах фармбізнесу.

 

Фото: Pixabay.com

ms.detector.media