ms.detector.media
MediaSapiens
04.03.2021 14:38
Журналістів та священнослужителів можуть підняти у черзі на вакцинацію проти COVID-19 — Шмигаль
Журналістів та священнослужителів можуть підняти у черзі на вакцинацію проти COVID-19 — Шмигаль
В Україні можуть просунути у черзі на щеплення певні категорії українців, у яких високий ризик інфікуватись

Уряд України розглядає можливість надання пріоритетного права на безоплатну вакцинацію проти COVID-19 журналістам та священнослужителям. Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів під час прес-конференції щодо результатів першого року роботи його кабінету, відповідаючи на питання представників медіа.

«Чи будуть вноситися зміни до етапності, а саме до переліку людей, які підпадають під вакцинацію? Можливо, оскільки є різні пропозиції» — відповів Шмигаль.

За його словами, наразі обговорюється можливість просунути в етапності вакцинації журналістів. Також він сказав, що на Всеукраїнській раді церков озвучили пропозицію вакцинувати в рамках пріоритетності священнослужителів, оскільки вони багато контактують із людьми.

«Такі нюанси і поправки можливі, ми їх на рівні Міністерства охорони здоров'я і на рівні експертів обговорюємо», — додав Шмигаль.

Шмигаль пояснив, що етапи вакцинації будуть по суті «накладатися" по часу, бо не прив'язані до конкретних часових рамок. 

«У нас є перший етап вакцинації, другий, третій, четвертий. У нас ці етапи накладаються один на одного – не завершивши перший етап, ми увійдемо у другий, куди входять медики, окрім тих, що борються з ковідом, військові, крім тих, хто у зоні ООС. Такі "накладки" будуть відбуватися завдяки можливості управляти цим процесом через електронний реєстр. Коли ми бачимо, що приїхала мобільна бригада та провакцинувала всіх з першої хвилі, але є черга у електронному реєстрі на другий етап вакцинації у цій точці. Їх будуть запрошувати через "Дію" та інші електронні комунікації, і люди зможуть вакцинуватися», – пояснив Шмигаль.

Починаючи з п’ятого етапу вакцинації, коли будуть прищеплені від коронавірусу всі бажаючі із груп ризику, уряд розглядає можливість передавати залишки вакцин по собівартості установам, які б вакцинували інших громадян за гроші, наприклад для того, щоб виїхати за кордон. Це може бути реалізоване влітку, але поки що тривають дискусії, сказав він.

Нагадаємо, в Україні 24 лютого розпочалася кампанія вакцинації проти коронавірусу. Першим щепився лікар-реаніматолог із Черкас — Євген Горенко.

23 лютого у МОЗ повідомили, в Україні зареєстрували два препарати імунобіологічних для профілактики COVID-19 — британо-шведський препарат, розроблений Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca (виробляється в Індії під назвою Covishield), та препарат американської компанії Pfizer-BioNTech. 

Від COVID-19 індійською вакциною CovieSheld щепилися очільник Міністерства охорони здоров’я України Максим Степанов та президент України Володимир Зеленський.

Як вже писав MediaSapiens, записатися на вакцинацію від COVID-19 можна за допомогою додатку «Дія» та через спеціальний сайт МОЗ. За один день — 1 березня, на вакцинацію від коронавірусу через портал «Дія», контакт-центр МОЗ, а також портал «Вакцинація від COVID-19» записалися понад 45 тисяч українців. Також відомо, що до кінця травня 2021 року Україні передадуть понад 1,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca/Oxford. 

На тлі поширення інформації про невідповідну якість вакцини CovieShield, у посольстві Великої Британії заявили, що вакцина CovieShield, яку закупила Україна, виготовляється на потужностях компанії AstraZenec в Індії та є повністю ідентичною до іншої вакцини — Oxford/AstraZeneca.

Фото: kyivcity.gov.ua

ms.detector.media