ms.detector.media
MediaSapiens
03.03.2021 17:53
Через карантин українські школярі можуть втратити від 0,3 до 0,9 років якісного навчання
Через карантин українські школярі можуть втратити від 0,3 до 0,9 років якісного навчання
До карантину в Україні 2,8 років навчання марнуювалися через низьку якість освіти

Карантинні обмеження протягом майже року суттєво вплинули на якість освітнього процесу та поглибили системні проблеми з доступом до освіти. Таким є один із висновків аналітичного огляду «Здоров’я та освіта: Як пандемія COVID-19 вплинула на доступ до публічних послуг в Україні», підготовленого ГО «Ініціатива ХОЛОН».

«Найбільше постраждали діти, які й до епідемії мали ускладнений доступ до якісної освіти: навчаються у сільських школах, не мають гаджетів та (або) доступу до інтернету. Наприклад, майже 35% учнів у гірських районах Івано-Франківської області не мали інтернету для дистанційного навчання.
Проблеми з доступом до навчання також мали діти з особливими освітніми потребами, та ті, хто навчаються в спеціальних школах. Окремою вразливою категорією є діти початкових класів, які не могли відвідувати школи та не мали уроків у межах Всеукраїнської школи онлайн (ВШО). Фактично, освітою дітей 1–4 класів займалися батьки
»,— говорить Анна Новосад, експертка з питань освіти, міністерка освіти у 2019–2020 роках та співавторка аналітичного огляду.

Експерти додають, що історично в Україні 2,8 років навчання марнуються через низьку якість освіти. За даними Світового банку, залежно від сукупної тривалості карантину школярі можуть втратити ще від 0,3 до 0,9 років навчання.

Щоб запобігти подальшим втратам, експерти пропонують такі дії:   

Раніше  MediaSapiens писав, як батьки організують навчання дітей під час пандемії.

Фото: zmi.ck.ua

ms.detector.media