ms.detector.media
MediaSapiens
25.02.2021 15:23
В Києві та інших містах України розпочалася вакцинація проти COVID-19: хто отримав щеплення
В Києві та інших містах України розпочалася вакцинація проти COVID-19: хто отримав щеплення
Медики — перші, хто отримує щеплення від коронавірусу. Вакцинація — добровільна і безоплатна (за державний кошт)

Сьогодні, 25 лютого, у столиці розпочався процес вакцинації проти COVID-19 вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield), яку місто отримало від Міністерства охорони здоров’я, повідомляє пресслужба КМДА.  

Першим у Києві прищепився завідувач відділення Олександрівської клінічної лікарні Олексій Куценко. На базі медзакладу торік було проліковано близько 7 тисяч пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19, сказала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург. 

Як зазначає UNICEF Ukraine, перше щеплення проти COVID-19 в Київській області зробили завідувачці дорослого інфекційного відділення Броварської багатопрофільної клінічної лікарні Тетяні Шульженко. Вона сказала, що вирішила вакцинуватися з тієї причини, що перебіг COVID-19 може бути важким чи призвести до смерті, а щеплення допомагає попередити інфікування і «навіть, якщо ви й захворієте, то перенесете хворобу значно легше». 

Ігор Кузін, завідувач відділення інтенсивної терапії загального профілю Чернігівської обласної лікарні, який першим був вакцинованим у Чернігівській області, додав, що «людство не придумало в боротьбі з масовими хворобами нічого краще вакцинації».  

Замголови МОЗ, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, що сьогодні вакцинація проти COVID-19 розпочнеться у всіх областях країни, препарат вже доставлений на всі регіональні склади. 

Загалом 25 лютого вакцинація розпочинається у Полтавській, Сумській, Донецькій,  Луганській, Чернівецькій, Хмельницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Закарпатській, Тернопільській, Івано-Франківській, Одеській, Миколаївській,  Херсонській,  Рівненській, Волинській, Кіровоградській, Харківській областях та місті Києві. 

Стартувала вакцинація 24 лютого на Черкащині. Євген Горенко — лікар-реаніматолог із Черкас, який лікує хворих на COVID-19 у Черкаській обласній лікарні, став першим з українців, що отримали першу дозу вакцини.  

У перший день вакцинації, 24 лютого, було проведено 159 щеплень (Черкаська область – 80 щеплень; Чернігівська область – 10 щеплень; Київська область - 19 щеплень; Житомирська область – 40 щеплень; Вінницька область - 10 щеплень)/ 

23 лютого у МОЗ повідомили, в Україні зареєстрували два препарати імунобіологічних для профілактики COVID-19 — британо-шведський препарат, розроблений Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca (виробляється в Індії під назвою Covishield), та препарат американської компанії Pfizer-BioNTech. 

Як повідомляв MediaSapiens, Україна отримає за програмою COVAX від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І–ІІ кварталі 2021 року. Також МОЗ повідомив про укладання додаткових прямих контрактів з виробниками на постачання вакцин від COVID-19, які розроблені компаніями AstraZeneca (Британія-Швеція) та NovaVax (США) і виробляються на потужностях Serum Institute (Індія).   

За словами президента Володимира Зеленського, до початку 2022 року в Україні планують вакцинувати від коронавірусу половину населення. Україна домовилась про постачання вакцин від компаній Pfizer, Sinovac, AstraZeneсa і Novavах.  

Також в Україні запрацював сайт МОЗ, через який з 1 березня можна буде записатися на безоплатну вакцинацію проти COVID-19.  

Фото: КМДА

ms.detector.media