ms.detector.media
MediaSapiens
19.02.2021 13:23
Фейк: У Словаччині 36 людей похилого віку померли «після вакцини від COVID-19»
Фейк: У Словаччині 36 людей похилого віку померли «після вакцини від COVID-19»
Вакцинація від COVID-19 у закладі для людей похилого віку, про який йдеться у фейкових заявах, взагалі не проводилась

У мережі поширюється неправдива інформація про те, що начебто 36 жителів будинку для людей похилого віку у словацькому місті Кошице померли після введення вакцини проти COVID-19. Насправді вони загинули від хвороби, а не щеплення. Про це пише StopFake

У публікаціях стверджується, що люди буцімто померли в Кошице через 2 дні після початку вакцинації. Однак, як пишуть фактчекери, адміністрація установи, мер міста Кошице, а також представники Кошицького самоврядного краю (KSK) вже спростували ці заяви.  

В будинку для людей похилого віку Arcus перші позитивні випадки COVID-19 почали з’являтися 10 січня. Вже 21 січня 2021 року планувався старт вакцинації, але тести виявили, що серед співробітників та людей, що знаходяться під опікою закладу, багато хворих на COVID-19, — із 220 осіб 101 з позитивним результатом. Через це вакцинація не стартувала.  

Окрім цього, 22 січня офіс KSK ввів антикризове управління в Arcus, оскільки понад третина співробітників заразилися. Адміністрація установи повідомила журналістам, що рівень смертності також був високий, пише StopFake. 

«Ми неодноразово повідомляли, що клієнти ще не були вакциновані в цій установі будь-якою вакциною. На сьогодні жоден із клієнтів цієї установи не вакцинований», – сказала прес-секретар голови KSK Анна Терезкова в коментарі виданню АЕnews.

Голова KSK Растислав Трнка заявив 9 лютого, що наразі прищеплюють тільки працівників Arcus. 

В кінці січня MediaSapiens писав, що Європейський регулятор не бачить зв'язку між вакцинацією та смертю літніх людей.

Фото: Parlamentne Listy

ms.detector.media