ms.detector.media
MediaSapiens
17.02.2021 19:22
В Україні презентували освітню гру «Критикотики», яка допомагає розрізняти фейки та маніпуляції
В Україні презентували освітню гру «Критикотики», яка допомагає розрізняти фейки та маніпуляції
Гра розрахована на дітей від 10 років, та розвиває критичне мислення у підлітків

17 лютого відбулася онлайн-презентація української освітньої настільної гри «Критикотики», яку розробили експерти громадської спілки «Освіторія».  

Наталя Каташинська, керівниця тренінгового центру «Освіторія», розповіла, що ідея розробки гри виникла, коли розпочався карантин у зв’язку із ситуацією з COVID-19. Тоді, за її словами, було багато невизначеності та непотрібної інформації.  

«Критичне мислення — навичка, що допомагає опиратися маніпуляціям, розвиває аналітичні здібності та культивує здоровий глузд», — розповідають організатори. 

Одна з розробниць гри, авторка підручників та освітніх програм, методистка Новопечерської школи Інна Большакова розповіла, що для учасників гри розроблені доступні завдання з когнітивних упереджень, які викликані суб’єктивними переконаннями, стереотипами, проблемами в обробці інформації тощо.  

Гра містить 45 карток та понад 40 завдань, які допомагають розпізнавати фейки, приховану рекламу, маніпуляції тощо. Розробники кажуть, що вона розрахована на дітей від 10 років та дорослих, зокрема для ігор у школі за участі вчителів, але можна грати і вдома, і в подорожах: грати можуть від 2  до 4 людей, і навіть більше, якщо поділитися  на команди. 

Головним «критикотиком» став персонаж Кіт Інжир, у якого є власна сторінка на Фейсбук та понад 26 тисяч читачів. «Котики є таємною інформацією зброєю», - пожартувала розробниця Кота Інжира ілюстраторка Олена Павлова. Мета гри  - «нагодувати» кота правильними відповідями, за які учасник отримує фішки із зображенням рибок. Переможцем стає той,  хто отримає найбільшу кількість фішок. 

Вже наступного тижня гра вийде друком, але перший тираж буде лімітований (100 екземплярів), тому отримати її можна, заповнити мотиваційну форму за QR-кодом, або ж виграти у розіграші на сторінках Кота Інжира та Освіторії у соцмережах. Розіграти цими двома способами планується 50 екземплярів. Розробники вважають, що гра має надійти у школи, бібліотеки та інші освітні заклади. 

Наступний тираж вже може бути виданий на продаж. Надалі планується електронна версія гри у формі мобільного застосунку. Окрім цього, розробники планують випустити гру англійською мовою. 

Над грою працювала студія гейміфікації Feelindigo, яка займалась механікою та дизайном.

Проект втілений за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках програми з розвитку критичного мислення. Григорій Баран, менеджер програми «Соціальний капітал», секретар правління МФ “Відродження” зазначив, що “Критикотики” мають стати лише одним із інструментів розвитку критичного мислення, оскільки це тривалий освітній процес. 

У грудні 2020 року Politfact назвав «брехнею року» заперечення пандемії COVID-19.

ms.detector.media