ms.detector.media
MediaSapiens
17.02.2021 12:07
Фейк: У Швеції заборонили 5G на території всієї країни
Фейк: У Швеції заборонили 5G на території всієї країни
Насправді, Швеція приєдналася до країн Європи, які заборонили участь китайських компаній у розгортанні 5G з міркувань безпеки, а не заборонила мережу 5G

В мережі поширюється неправдива інформація про те, що влада Швеції начебто заборонила мережу 5G на всій території країни, поштовхом до чого буцімто стали масові протести населення через «шкідливість» частот 5G, а також «наукові дослідження» про згубний вплив частот і хвиль на здоров'я людей. Про це пише StopFake.

Автор фейкового повідомлення стверджує, що уряд Швеції нібито заборонив «5G на всій території країни і тепер Huawei і ZTE повинні будуть якомога швидше видалити всі свої антени в країні». Допис широко розповсюдився українським сегментом Facebook. У коментарях автор пише, що «любе випромінювання шкідливе для людей».

Як зазначає StopFake, який перевірив інформацію, Швеція не приймала жодного рішення щодо обмеження технології 5G, однак заборонила використання телекомунікаційного обладнання китайських компаній Huawei і ZTE в мережі 5G. 20 жовтня 2020 року Управління пошти і зв'язку Швеції PTS оголосило про недопущення Huawei і ZTE до аукціону з продажу спектра частот 3,5 ГГц і 2,3 ГГц, які мають ключове значення для розгортання 5G. В аукціоні братимуть участь чотири шведські компанії - Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige і Teracom. Окрім цього, до 1 січня 2025 року використання продуктів Huawei і ZTE у відповідних діапазонах частот має бути припинене.

США з 2018 року закликають союзників відмовитися від продуктів Huawei в зв'язку з небезпекою, що пов’язана із можливим втручанням Китаю в мережі 5G. У числі ризиків називають кібератаки, шпигунство, військовий вплив і зовнішньополітичне втручання. В липні 2020 року Британія вирішила повністю вилучити обладнання Huawei зі своєї мережі 5G до 2027 року. У листопаді того ж року уряд країни оголосив про плани запровадити великі штрафи за порушення заборони на використання китайського обладнання. Повний список країн, які відмовились від послуг китайських техногігантів, є на сайті Reuters.

Раніше MediaSapiens повідомляв, що нова теорія змови, яка пов’язує поширення COVID-19 із вишками 5G, – один з найхимерніших прикладів дезінформації.

Фото: Root Nation

ms.detector.media