ms.detector.media
MediaSapiens
16.02.2021 11:33
Фейк: статистика смертності у Швеції доводить, що пандемії COVID-19 не існує
Фейк: статистика смертності у Швеції доводить, що пандемії COVID-19 не існує
Автор маніпулятивної публікації заявляє, що із публікацією статистики по загальній смертності у Швеції «последний бастион ковидобесия пал»

У мережі поширюється допис, де стверджується, що нібито оновлена статистика загальної смертності в скандинавських країнах, зокрема у Швеції, підтверджує заяви прихильників теорії змови, що ніякої пандемії COVID-19 начебто не існує. VoxUkraine зафіксував, що автор маніпулює даними, які насправді не доводять відсутність пандемії.  

Автор допису, інформацію якого спростували фактчекери, стверджує, що «з'явилася перша статистика загальної смертності за весь попередній 2020 рік», яка нібито демонструє, що «і загальна смертність, і смертність на 1000 осіб населення залишалися в межах звичайної статистики всіх попередніх останніх років, в які всі спокійно жили собі без всяких локдаунов, загальних карантинів, закритих кордонів, медичних масок з рукавичками». Так він пише, посилаючись на дані, опубліковані по Швеції, яка не вводила жорсткого карантину, і по якій автор не побачив росту смертності з появою коронавірусу. Але навіть ті цифри, які він наводить, зовсім не підтверджують його слів, а говорять про протилежне.  

По-перше, як пише VoxUkraine, статистичні дані щодо смертності у скандинавських країнах публікувалися протягом усього 2020 року і та «перша статистика», яку згадує маніпулятор, не є першою. Дані на початок минулого року показали надлишкову смертність для низки країн. У Швеції в тому році була зафіксована  смертність значно вища відносно середнього рівня за останні п'ять років, а лише за половину 2020 року у цій країні було найбільше смертей за останні 150 років. Швеція входить у число країн Європи, які найбільше постраждали від наслідків COVID-19. Кількість смертей від коронавірусу на мільйон населення в Швеції одна з найвищих у Європі. Така ж ситуація із захворюваністю на COVID-19 — вона у Швеції не є «нижчою нормального рівня», як заявляє автор маніпуляції, а є на високому рівні, особливо відносно сусідніх Норвегії, Данії, Фінляндії.  

У матеріалі, який аналізують фактчекери, сказано, що ВООЗ змінила поняття пандемії, щоб «змусити» уряди країн-учасниць вводити жорсткіші заходи в рамках боротьби з COVID-19 та вакцинувати населення. Хоча насправді це пов’язано з тим, що для пандемії у розумінні спалаху захворювання, що швидко поширюється від людини до людини у світових масштабах, не існувало офіційної категорії. До того ж у ВООЗ немає повноважень для примусу урядів країн-учасниць організації, вона може лише розробляти рекомендації.

В огляді фейків про коронавірус за 1–14 лютого 2021 року MediaSapiens пояснював, що джерелом фейків традиційно є хибно інтерпретована або просто вигадана статистика. Цього разу фейкотворці проаналізували дані про смертність у Німеччині та Швеції та зробили висновок, що епідемії немає, смертність не зросла. Однак у Німеччині від коронавірусної хвороби померло понад 60 тисяч людей, у Швеції — понад 12 тисяч, і в обох країнах смертність 2020 року вища, ніж у попередні. Брехнею також є твердження, що офіційну статистику смертності в цих країнах приховують — вона відкрита й регулярно оновлюється.

Фото: ukrinform.ua

ms.detector.media