ms.detector.media
MediaSapiens
01.02.2021 16:00
Українці зможуть через сайт записатися на вакцинацію від COVID-19
Українці зможуть через сайт записатися на вакцинацію від COVID-19
Відсутність сімейного лікаря не завадить зробити щеплення

Міністерство охорони здоров’я запустить сайт, де люди із груп ризику відповідно до етапів кампанії зможуть записатися онлайн на щеплення від COVID-19. Про це в інтерв'ю ТСН розповів заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

За його словами, 10 лютого завершиться тестування модуля про імунопрофілактику у медичних інформаційних системах, якими користуються лікарі. Разом з цим буде запущено сайт з інформацією про коронавірус, де буде можливість записуватися на щеплення. Там МОЗ повідомлятиме про те, які саме групи мають записуватись в указаний період, та де і хто проводитиме вакцинацію.

Відповідно до розробленого плану, вакцинація відбуватиметься у п'ять етапів і в кожному з них визначено групи ризику, які насамперед будуть охоплені щепленням. До першого етапу потрапили медичні працівники. На другому етапі - люди похилого віку, яким від 60 років, і в першу чергу ті, хто має хронічні хвороби. 

«Саме за таким етапом і будуть розпочинатися щеплення. Наприклад, приїхала перша вакцина, вона використовується для медичних працівників. Потім соціальні установи: як працівники, так і люди, які перебувають у цих соціальних установах. Соціальні установи — закритого типу, це будинки для літніх тощо. І, передусім, військовослужбовці, які захищають і боронять кордони нашої країни. Ми їх також захищаємо, оскільки це елемент національної безпеки. Після цього переходимо до другого етапу. Розглядається можливість одночасного початку саме двох етапів – і першого, і другого», - сказав представник МОЗ.

Ляшко розповів, що українцям запропонують три механізми, як зробити щеплення від коронавірусу. Перший - записатися самостійно, другий - записатися на прийом до сімейного лікаря, третій - отримати запрошення телефоном від Центру первинної медико-санітарної допомоги. При цьому на шляху до вакцинації не стане перепоною відсутність сімейного лікаря: «Записуйтеся. Ми вас скоординуємо за місцем проживання до визначеного пункту щеплення».

Вранці 1 лютого в МОЗ повідомили, що COVAX підтвердили плани постачання в Україну 117 тисяч доз вакцини виробництва Pfizer-BioNTech у середині лютого, а вакцини компанії AstraZeneca у кількості від 2 млн 100 тис. до 3 млн 700 тис. доз протягом 1-2 кварталу 2021 року. Також до 14 лютого МОЗ надішле запит до глобальної ініціативи COVAX щодо отримання додаткової партії вакцини Pfizer.

Раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна почне вакцинацію від COVID-19 вже в лютому 2021 року. Він підписав закон про прискорену реєстрацію вакцин.

Фото: pixabay.com

ms.detector.media