ms.detector.media
MediaSapiens
21.01.2021 16:20
Угорщина першою в Євросоюзі схвалила російську вакцину від коронавірусу «Супутник V»
Угорщина першою в Євросоюзі схвалила російську вакцину від коронавірусу «Супутник V»
Вже найближчим часом у країні планують схвалити використання вакцини, розробленої китайською компанією Sinofarm.

Угорщина першою з країн Європейського Союзу схвалила російську вакцину від коронавірусу «Супутник V». Також угорський регулятор схвалив вакцину AstraZeneca. Про це на пресбрифінгу повідомив представник уряду Угорщини Гергелі Гуляс, пише Bloomberg.

Очікується, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіятро, який перебуватиме у Москві з офіційним візитом у п’ятницю, 22 січня, проведе переговори про закупівлю великої партії «Супутник V».

Як наголосили в уряді Угорщини, країна буде закуповувати лише ті вакцини, які використали для щеплення мільйонів людей.

Крім того, в Угорщині вже найближчим часом планують схвалити використання вакцини, розробленої китайською компанією Sinofarm. Всього країна хоче придбати 1 млн доз китайської вакцини.

Як припускають журналісти видання Bloomberg, угорський уряд пішов на цей крок, щоб пришвидшити боротьбу з пандемією коронавірусу напередодні виборів у 2022 році.

Наразі у країні вже триває вакцинація від COVID-19 вакциною Pfizer. Але через суспільний скепсис щодо вакцин вдалося вакцинувати лише 1% населення. 

Нагадаємо, Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ) подав заявку на реєстрацію в Європейському Союзі російської вакцини проти коронавірусу «Супутник V». 

За словами фонду, протягом 7-10 днів розробникам вакцини мають направити рекомендації за результатами обговорення.

У фонді очікують «початку процесу поступової експертизи» вже у лютому.

Раніше повідомлялося, що російську вакцину «Супутник V» складно транспортувати і зберігати. Для цього довелося з нуля створювати інфраструктуру, оскільки її потрібно зберігати при температурі не вище -18°С. 

Виходом із ситуації частково може стати застосування сухого льоду, який має температуру нижче -70 градусів. Втім, Росспоживнагляд заборонив його використовувати в пунктах імунізації, де немає окремих приміщень для утилізації небезпечних речовин.

6 січня стало відомо, що харківська фармкомпанія «Біолік» подала заявку до МОЗ на реєстрацію російської вакцини. Тоді ж МОЗ підтвердило, що отримало цю заявку. У ній вказано склад однієї дози вакцини, показання до застосування, діючу речовину і протипоказання. Також повідомляється, що російську вакцину вже зареєстрували в РФ і Білорусі і видали дозвіл на її використання в Аргентині.

«Супутник V» вже зареєстрували в Аргентині, Венесуелі, Болівії, Сербії, Алжирі та Палестині. Щеплення нею роблять у Венесуелі, самій Росії, Білорусі та окупованому Криму. Повідомлялось, що її постачали також у Північну Корею. Угорщина, яка стала єдиною країною в ЄС, що отримала «Супутник V», відмовилася від вакцинації цим препаратом

У самій Росії зареєстрували дві вакцини від коронавірусу: «Супутник V» і «ЕпіВакКорона». 20 січня Російський науковий Центр імені Чумакова подав документи для реєстрації третьої російської вакцини від коронавірусу.

Фото: Pixabay

ms.detector.media