ms.detector.media
MediaSapiens
20.01.2021 11:22
У Раді зареєстрували законопроєкт про вакцини, які можуть отримати українці. «Супутника V» серед них немає
У Раді зареєстрували законопроєкт про вакцини, які можуть отримати українці. «Супутника V» серед них немає
У законопроєкті йдеться про вакцини PfizerBioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 4613, завдяки якому Україна зможе використовувати вакцини PfizerBioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на голову парламентського Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайла Радуцького.

«На сьогодні жодна вакцина від СOVID-19 не пройшла повний цикл випробувань. Щеплення в ЄС, США та інших країнах розпочались в режимі екстреного використання (emergency use). Українське законодавство не передбачає такого режиму. Тому для реєстрації вакцин в нашій країні виникла потреба законодавчих змін. Ми надаємо уряду право реєструвати вакцини для використання за таких умов: наявні дані про успішне проведення доклінічних випробувань; клінічні дослідження проводились з дозволу відповідних компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії або Європейського Союзу; відома потенційна користь лікарського засобу; не існує адекватної, схваленої та доступної альтернативи», - розповів Радуцький.

Він уточнив, що за наявності цих обставин вакцина може бути зареєстрована для екстреного медичного застосування, впродовж терміну, доки заявник завершить клінічні дослідження.

За словами голови комітету, цей законопроєкт пропонуватимуть розглянути на наступному засіданні Верховної Ради.

За інформацією на офіційному сайті Верховної Ради, проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання зареєстровано у парламенті 19 січня за № 4613.

Його авторами є 9 народних депутатів із фракції «Слуга народу», серед яких і голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький. Цей комітет визначено головним для розгляду проєкту закону.

«Основною метою прийняття проєкту Закону є створення адаптованого до законодавства Європейського Союзу законодавчого поля, яке впорядкує правовий статус процедури державної реєстрації лікарських засобів «під зобов'язання». Такі зміни дадуть правове поле для здійснення державної реєстрації вакцин для профілактики COVID-19», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Нагадаємо, очільник МОЗ Максим Степанов запевняє, що вакцинація від COVID-19 в Україні розпочнеться в середині лютого. За даними міністра, очікується, що в України буде 910 тисяч доз вакцин, зокрема 210 тисяч доз вакцини Pfizer за глобальною ініціативою COVAX.

На першому етапі планується вакцинація 367 тисяч українців: лікарів, медиків, людей похилого віку у спеціалізованих закладах, військових у зоні ООС. Другий етап планується розпочати у кінці березня – він буде включати вакцинацію 2,5 млн українців.

Як повідомив Степанов, зараз уряд веде перемовини із чотирма виробниками вакцин щодо їх поставок в Україну.

Фото: Pixabay

ms.detector.media