ms.detector.media
MediaSapiens
18.01.2021 15:50
Бразилія схвалила китайську вакцину від ковіду для екстреного використання
Бразилія схвалила китайську вакцину від ковіду для екстреного використання
Також державний регулятор надав дозвіл для британської вакцини AstraZeneca.

Державний регулятор Бразилії Anvisa видав дозвіл на екстрене використання двох вакцин від ковіду – британської AstraZeneca и китайської CoronaVac. Це відбувається на тлі нового спалаху ковіду у найбільшому штаті країни Амазонас, повідомляє CNN.

Одразу ж після рішення про реєстрацію першою в країні прищепили Моніку Калазанс, медсестру із Сан-Паулу.  Бразилія – найбільш постраждала від ковіду країна Латинської Америки. На момент публікації в Бразилії захворіло майже 8,5 мільйонів людей, 209,8 тисяч людей загинули. Через появу нового штаму, який швидше поширюється ніж перший штам, в найбільшому штаті країні станом на 18 січня щонайменше 480 людей чекають на госпіталізацію, але не можуть потрапити у лікарні через нестачу місць та кисню.

11 січня  дослідницький центр Інститут Бутантан  (Бразилія) підтвердив, що ефективність китайської вакцини CoronaVac нижче, аніж повідомлялось раніше, і становить 50,38%. Різницю в даних дослідники пояснили так: 78% ефективності було розраховано для групи, яка включала легкі, середні та важкі випадки захворювання. Коли до цих розрахунків включили тих людей, які хворіли на ковід у безсимптомній формі, загальні показники знизилися до 50,4%. При цьому дослідники наполягають: вакцина ефективна на 100% для запобігання важкої форми ковіду та має дуже низький показник побічних ефектів – лише у 0,3% учасників були якісь симптоми, найбільше з них жалілися на біль у місці введення вакцини. Договір на постачання саме цієї вакцини уклав українській МОЗ.

Британська вакцина виробництва AstraZeneca демонструє в середньому показник ефективності на рівні 70% відсотків, а для деяких груп – 62%. 

Раніше стало відомо, що національний регулятор Бразилії відмовився прискорено реєструвати російську вакцину «Супутник V», черезе те, що вона не відповідає державним критеріям. Запитувач дозволу - бразильська фармкомпанія Uniao Quimica - повинен продемонструвати, що клінічні випробування вакцини забезпечать довгострокову безпеку та ефективність.

Фото: USP

ms.detector.media