ms.detector.media
MediaSapiens
15.01.2021 17:11
Закупівлею вакцин від COVID-19 для України буде займатись британська компанія Crown Agents — МОЗ
Закупівлею вакцин від COVID-19 для України буде займатись британська компанія Crown Agents — МОЗ
Компанія Crown Agents співпрацює з українським МОЗ з 2015 року.

Британське закупівельне агентство Crown Agents закуповуватиме вакцини від COVID-19 для України. Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, пише «Радіо Свобода».

«На позачерговому засіданні Кабінет міністрів ухвалив рішення, що закупівлі вакцини від COVID-19 буде здійснювати міжнародна організація Crown Agents. Вона матиме повноваження, зокрема, на укладення контрактів, відповідно до проведених попередньо МОЗ, керівництвом держави переговорів, а також на логістичний супровід вантажів», – сказав він.

За словами міністра, компанія має «гарну міжнародну репутацію», закуповує вакцини від COVID-19 для різних країн, зокрема для Великої Британії, а МОЗ співпрацює з цією організацією з 2015 року.

Степанов додав, що МОЗ вирішило змінити закупівельну організацію, «оскільки за результатами 2020 року робота ДП «Медичні закупівлі України» була вкрай неефективною».

Голова МОЗ заявив, що зі 483 позицій, які держпідприємство «Медичні закупівлі» мало закупити в 2020 році, 108 позицій не закупили. «Це більше ніж 20% провалених закупівель», – сказав Степанов.

У підприємстві  «Медичні закупівлі» відреагували на слова міністра. За словами керівника держпідприємства Арсена Жумаділова, минулого року МОЗ створив умови, в яких закупівлі лікарських засобів та медичних виробів були суттєво загальмовані та ускладнені.

«Показник у 80% виконаних і, до речі, рекордно ефективних закупівель був досягнутий за орієнтовно 5 місяців роботи ДП. І це заслуга високої кваліфікації та вмотивованості фахівців ДП», - стверджує Жумаділов і наголошує, що підприємство готове до зовнішнього аудиту в межах парламентського контролю з боку Рахункової палати щодо закупівель за кошти державного бюджету України 2020. 

Що ж до компанії Crown Agents, то вона має лише одного акціонера — Crown Agents Foundation (некомерційна компанія). Компанія працює за напрямками: зміцнення систем охорони здоров'я, управління ланцюгами постачань та надання гуманітарної допомоги. Crown Agents працює зі Світовим банком, Європейською комісією, ООН, а також урядами Великої Британії, Данії, Японії, України та США.

Нагадаємо, гендиректор держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров'я у зриві перемовин із виробниками вакцин. За словами Жумаділова, Україна могла б укласти вже два контракти на постачання вакцини від коронавірусу, а не один. Тому надалі «Медичні закупівлі» не погоджуватимуть закупівлю вакцин із МОЗ.

Степанов, коментуючи заяву Жумаділова, назвав її «літературною творчістю» та уточнив, що цим він «підриває репутацію України на міжнародній арені».

30 грудня стало відомо, що МОЗ уклало контракт про постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу, яку розробила китайська компанія Sinovac Biotech. 

Як зазначають в Офісі президента, переговори про закупівлю вакцин МОЗ вело з вересня 2020 року. Складність у проведенні перемовин зумовлена гострою глобальною конкуренцією за справді якісні та безпечні вакцини.

Україна заплатила за кожну дозу 504 гривні, її використають для тих, хто у зоні ризику. Вакцинувати будуть безкоштовно. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна веде переговори з фармацевтичними компаніями та урядами інших країн, щоб пришвидшити постачання в Україну якісної, перевіреної вакцини проти COVID-19. 

Наразі ведуться переговори з Індією, Великою Британією, Францією та «багатьма іншими країнами».

Фото: Unsplash

ms.detector.media