ms.detector.media
Софія Ходєва
15.01.2021 11:50
WhatsApp і дані користувачів. Чи виправдано обурення новими правилами конфіденційності?
WhatsApp і дані користувачів. Чи виправдано обурення новими правилами конфіденційності?
Хоча для більшості користувачів мало що змінилося, настав час задуматися про безпеку власних даних та їх використання.

Найпопулярніший месенджер у світі WhatsApp, число користувачів якого в жовтні 2020-го сягнуло двох мільярдів, на початку січня оновив політику конфіденційності та умови надання послуг. Під час запуску месенджера користувачі почали отримувати повідомлення з проханням погодитися з новими умовами. Поки що вони можуть не поспішати з рішенням, однак до 8 лютого нові документи набувають чинності й за умови незгоди з новими правилами месенджером користуватися не вдасться. А правило, по суті, єдине: або зголоситися на те, щоб WhatsApp надавав дані своїх користувачів Facebook, або піти з WhatsApp.

Зміни спричинили хвилю незадоволення, а месенджери-конкуренти Signal і Telegram заявили про збільшення кількості користувачів через відмову користувачів від WhatsApp. За даними мобільної аналітичної фірми App Annie, Signal мав близько 20 мільйонів активних користувачів щомісяця у всьому світі на кінець грудня 2020 року. А лише у період із 6 по 10 січня додаток завантажили понад 7,5 мільйона разів. Через два дні після оновлення правил WhatsApp кількість активних користувачів Telegram перевищила 500 мільйонів; за 72 години до месенджера приєдналося понад 25 мільйонів нових користувачів.

Складно пояснити причину різкого переходу з WhatsApp на інші месенджери. Проблема полягає у хибному сприйнятті оновлення, що стосується надсилання даних користувачів компанії, яка володіє WhatsApp та Facebook. Журналісти Ars Technica та Wired виявили, що для більшої частини користувачів правила користування месенджером насправді лишилися тими, що й раніше.

Як змінилися правила користування?

Люди, які спілкуються у WhatsApp, і так давно дозволили передавати свої дані Facebook. Більшість старих користувачів зробили це ще 2016 року при черговому оновленні користувальницької угоди, а нові — під час реєстрації в месенджері.

Кардинальними зміни стануть для невеликої групи людей, які справді заборонили WhatsApp ділитися своїми даними з Facebook при оновленні умов користування у 2016 році. Ті, хто не хотів ділитися інформацією, могли відмовитися від цього протягом 30 днів з 25 серпня по 25 вересня 2016 року. Відтоді такої опції немає в налаштуваннях месенджера — тобто людина, яка встановила собі месенджер після вересня 2016 року, автоматично надавала такий дозвіл.

У жителів європейського регіону WhatsApp також збирає ту саму інформацію й може ділитися даними користувачів із Facebook. Крім цього, їм теж приходять оновлення із проханням погодитися з новими правилами надання послуг та політики конфіденційності. Вони злегка відрізняються, тому що їх склали з урахуванням вимог європейського регламенту із захисту даних — General Data Protection Regulation (GDPR). Положення про захист персональних даних є одним із найсуворіших у світі й гарантує, що споживачі мають повні права на свої дані та спосіб обробки цих даних, і навіть можуть вимагати видалення інформації.

Відповідно до політики WhatsApp щодо ЄС, споживачі мають «право доступу, виправлення, перенесення та стирання особистої інформації, а також право обмежувати та заперечувати певну обробку інформації». Користувачі з Європи матимуть спеціальний пункт у налаштуваннях під назвою «Управління та збереження інформації», за допомогою якого вони зможуть виправити, оновити або стерти інформацію, яку контролює платформа. Ця опція недоступна в інших місцях. Споживачі в ЄС можуть навіть відкликати свою згоду на обробку даних месенджером WhatsApp завдяки GDPR.

Така можливість з’явилася після того, як антимонопольні органи ЄС у 2017 році оштрафували Facebook на 110 мільйонів євро за введення в оману регуляторів під час погодження придбання WhatsApp 2014 року. Тоді соціальна мережа запевняла регуляторів, що технічно неможливо поєднувати дані WhatsApp із даними користувачів Facebook. Але згодом виявилося, що це не тільки можливо, а компанія стала це робили з 2016 року.

Які дані збирає WhatsApp?

Особиста переписка та дзвінки захищаються технологією кінцевого шифрування, або end-to-end encryption, таким самим, як і у Signal. Теоретично сторонні особи можуть отримати доступ до цих даних, якщо користувач погодився на резервне копіювання даних у Google Drive чи iCloud, де повідомлення зберігаються без шифрування. Але в самих WhatsApp та Facebook доступу до цих даних немає. The Indian Express відмічає, що WhatsApp також не зберігає розташування, яким діляться з другом.

WhatsАpp збирає іншу інформацію про користувача, як-от: метадані повідомлень і дзвінків (час і тривалість спілкування); номери телефонів; дані про пристрій чи браузер, який використовується; IP-адреси та інформацію про мобільну мережу користувача; дані про місцезнаходження та платіжну інформацію. Жодні дані груп не передаватимуться Facebook для рекламних цілей, а все спілкування всередині — зашифроване. Отже, якщо користувач є в офісному чаті чи шкільній групі, для нього нічого не змінюється. Як і для більшості користувачів месенджера.

Публічне засудження політики WhatsApp

Одна з основних небезпек використання месенджера — поширення дезінформації. WhatsApp, як і Facebook, був учасником судового провадження за розповсюдження неправдивої інформації протягом усієї президентської кампанії в США 2016 року.

Найпомітніші випадки сталися в Індії та Бразилії. Месенджер використовувався для поширення повідомлень, які містили деталі вигаданих випадків викрадення дітей із конкретними даними про псевдозлочинців. Що призвело до насильства та загибелі десятків людей у 2017-2018 роках.

У Бразилії WhatsApp був джерелом фейкових новин протягом виборчого процесу 2018 року. Оскільки такі дані легко поширюються, бразильські бізнесмени проводили кампанії з дезінформації проти кандидатів через месенджер. Кампанію було досить легко організувати, оскільки номер телефону користувача — це його ім’я на WhatsApp, а зловмисники просто придбали базу телефонних номерів.

Обидві ситуації перетворили 2018 рік на чи не найгірший в історії Facebook, яка володіє месенджером. Компанію критикували за недостатнє запобігання поширенню фейкових новин. Наприклад, після всіх цих інцидентів WhatsApp встановив обмеження на пересилання повідомлень, зменшив його із 250 до 5 груп. Крім того, в кількох регіонах вилучили кнопку переадресації.

Конкуренти також критикують оновлення правил конфіденційності, користуючись нагодою збільшити кількість власних користувачів. Так, Джамел Агауа, генеральний директор Rakuten Viber, закликав користувачів WhatsApp припинити використання месенджера. «Нещодавнє обурливе оновлення політики конфіденційності WhatsApp є насмішкою над поняттям приватності. Воно не тільки демонструє неповагу до безпеки даних користувачів, але і до самих користувачів, яка буде і надалі», — попереджає він у листі, що надійшов у редакцію MediaSapiens.

У своєму блозі засновник Telegram Павло Дуров написав: «WhatsApp не тільки не захищає Ваші повідомлення — ця програма постійно використовується як троянський кінь для шпигування за користувачами. Чому вони це роблять? Facebook був частиною програм спостереження задовго до того, як придбав WhatsApp». І додав посилання на більше десяти статей про те, як месенджер або співпрацював із владою, або через зломи не зміг захистити дані користувачів.

Чи варто відмовлятися від WhatsApp?

Нещодавно Forbes яскраво продемонстрував, скільки різні месенджери збирають даних користувачів. Signal фактично їх не збирає; трохи більше інформації про користувача збирає iMessage від Apple: адресу пошти, номер телефону, історію пошуку та ідентифікатор пристрою. При цьому Messenger від Facebook намагається отримати набагато більше даних, ніж усі три месенджери разом.

Facebook Messenger збирає маскимальну кількість даних про користувачів

Telegram і Viber також зберігають і використовують дані користувачів. Згідно з політикою конфіденційності Telegram, месенджер має доступ до інформації, яку користувач зазначив у своєму профілі, а також до телефонних номерів користувача та співрозмовників, повідомлень поза секретними чатами, поштової адреси, якщо її вказали при авторизації.

Месенджер Viber збирає інформацію про дані акаунту, тобто персональні дані користувача, його пошту, дату народження та інше, дані із соціальних мереж, дані про час надсилання повідомлень, про посилання та ігри, якими користується людина, ip-підключення, тип пристрою, з якого користувач здійснює авторизацію в месенджері, та деякі інші дані, якщо користувач не змінив налаштування.

Найменше даних серед усіх месенджерів, як уже згадувалося вище, збирає Signal. Із моменту свого створення у 2018 році Signal пообіцяв, що не буде продавати дані користувачів і не показуватиме своїм користувачам рекламу. Того ж року співзасновник WhatsApp та Signal Брайан Ектон інвестував 50 мільйонів доларів у Фонд додатка. Щоб лишитися на плаву після стрімкого зростання, месенджер навіть приймає пожертвування та таким чином фінансує подальше існування сервісу. Поки що відсутність монетизації Signal – принципова позиція Ектона, який, після продажу WhatsApp компанії Facebook, сказав: «Я продав приватність користувачів заради прибутку. Це мій вибір та рішення, з яким тепер живу щодня».

Але бізнес є бізнесом, і зі зростанням кількості користувачів кожен власник месенджера дедалі більше витрачає на його обслуговування, тому постає перед вибором: або продавати додаток, або починати його монетизацію. Telegram, який також виник як безпечний месенджер без реклами та платних функцій, цього року вже анонсував монетизацію: у месенджері з’явиться реклама, платні стікери, та інші види платних послуг.

«Останнє оновлення WhatsApp стало фінальним етапом приєднання додатку до родини Facebook. Оскільки тепер вони стають єдиним цілим, із повідомлень користувачів платформи буде стягуватися додаткова монетизація. Саме це має занепокоїти тих, для кого конфіденційність у мережі є пріоритетом», – закидає WhatsApp Джамел Агауа, генеральний директор Rakuten Viber. Але це не означає, що якісь функції для звичайних користувачів стануть платними. Це стосується лише частини функцій, доступних бізнес-акаунтам: можливості купувати і продавати товари прямо в месенджері, реклами та деяких інших послуг, які месенджер останнім часом пропонує своїм користувачам.

Тож, кожен сам повинен вирішити, залишатися чи відмовлятися від WhatsApp. З одного боку, програма використовує наскрізне шифрування, що передбачає високий рівень безпеки. З іншого ж — WhatsApp належить Facebook і має ті самі проблеми конфіденційності, використання особистих даних та поширення дезінформації, що й материнська компанія.

WhatsApp і раніше збирав багато інформації про користувачів, однак саме теперішня публічна заява про це сколихнула хвилю обурення, і спільнота звернула увагу на проблему політики конфіденційності. Можливо, у перспективі WhatsApp збиратиме стільки ж інформації про користувачів, як і Facebook Messenger (при цьому від месенджера Facebook користувачі масово не відмовляються). Є суттєві недоліки і в Telegram (детальніше читайте в матеріалі МediaSapiens). Тому скандал навколо правил WhatsApp — це гарна нагода, щоб самостійно вирішити, який рівень безпеки вам необхідний, і відповідно до цього обрати додаток для спілкування.

Фото: reuters.com, google.com, boxcryptor.com

ms.detector.media