ms.detector.media
MediaSapiens
28.12.2020 10:56
США знадобиться кілька місяців, щоб подолати наслідки хакерської атаки на державні інституції
США знадобиться кілька місяців, щоб подолати наслідки хакерської атаки на державні інституції
Компаніям і державним інституціям США доведеться замінити багато комп’ютерів, серверів та метрів оптоволокна.

Для подолання наслідків хакерської атаки на урядові інституції США знадобиться кілька місяців. До таких висновків дійшли експерти компанії Volexity, яка спеціалізується на кібербезпеці, пише Reuters.

«Ми вивчали, як працювали ці хлопці. Вони набагато розумніші за звичайного хакера. Їм вдалося створити точну копію програмного забезпечення SolarWind, щоб отримати доступ до електронних скриньок співробітників урядових відомств. При цьому не допомогло оновлення кібербезпеки, яке нещодавно зробили на SolarWind. Хакери запросто обійшли систему паролів», - стверджує експерт з кібербезпеки компанії Volexity Стівен Едер.

До Volexity Едер п’ять років працював над системами кібербезпеки в NASA. За його повідомленням, перші випадки активності хакерів він помітив ще у 2019 році, однак йому не вдалось спочатку пов’язати це з хакерською групою CozyBear.

Щоб подолати наслідки хакерської атаки, компаніям і державним інституціям США доведеться замінити багато комп’ютерів, серверів та метрів оптоволокна. Як відмічають експерти з кібербезпеки, на це піде багато часу та коштів, однак скільки точно це буде коштувати, вони не прогнозують.

Нагадаємо, щонайменше три штати США зазнали кібератаки з боку російських хакерів, через що постраждали кілька федеральних відомств США.

Агентство кібербезпеки США повідомило, що хакери використовували для доступу платформу SolarWinds, а також інші точки доступу, які у відомстві не розкрили.

Атаку на федеральні органи США пов’язують з діяльністю хакерської групи APT29 або Cozy Bear, яку почасти звинувачують у зв’язках зі службою зовнішньої розвідки РФ.

Раніше повідомлялось, що хакери шпигували за Міністерством фінансів США, відстежуючи внутрішній поштовий трафік відомства. Також жертвами хакерів стали Управління з телекомунікацій та Міністерство торгівлі США. Американські розвідники побоюються, що зловмисники могли проникнути й в інші американські відомства.

У зв’язку з цим РНБО повідомила про високий рівень кіберзагрози в Україні. У РНБО підкреслили, що ця атака дуже схожа на атаку Ransom: Win32/Petya, яка трапилася в Україні у 2017 році і від якої постраждала величезна кількість українських організацій. Зокрема, уряд, банки, державні енергетичні компанії, «Укрзалізниця», київський аеропорт і метро.

Фото: Pixabay

ms.detector.media