ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
21.12.2020 19:40
Телефони десятків журналістів Al Jazeera зламали шпигунським ПЗ, проданим ізраїльською фірмою
Телефони десятків журналістів Al Jazeera зламали шпигунським ПЗ, проданим ізраїльською фірмою
Компанію, яка виготовила програмне забезпечення, раніше вже звинувачували у шпигунстві.

Телефони десятків журналістів телевізійної мережі Катару Al Jazeera зламали шпигунським програмним забезпеченням, проданим ізраїльською фірмою. Про це повідомляє The Guardian.

Для шпигунства за журналістами використовувався код, націлений на уразливість додатку WhatsApp.

За інформацією видання, за кібератакою можуть стояти Саудівська Аравія і ОАЕ. Причиною атаки могла стати діяльність журналістів, які пишуть матеріали проти автократичних режимів.

Дослідники з Citizen Lab заявили про виявлення шкідливого коду практично у всіх iPhone журналістів видання. Аналогічний код начебто був розроблений ізраїльською фірмою NSO Group.

NSO Group раніше вже звинувачували у шпигунстві: її код використовували в Саудівській Аравії і ОАЕ. Також компанію звинувачували в порушенні прав людини у випадках зі шпигунством за журналістами в Марокко, політичними дисидентами в Руанді, політиками в Іспанії. У фірмі заявили, що програмне забезпечення використовується лише урядовими чиновниками, щоб «відстежувати терористів і кримінальних елементів».

Нагадаємо, щонайменше три штати США зазнали кібератаки з боку російських хакерів, через що постраждали кілька федеральних відомств США.

17 грудня Агентство кібербезпеки США повідомило, що хакери використовували для доступу платформу SolarWinds, а також інші точки доступу, які у відомстві не розкрили.

Атаку на федеральні органи США пов’язують з діяльністю хакерської групи APT29 або Cozy Bear, яку звинувачують у зв’язках зі службою зовнішньої розвідки РФ. У Кремлі все заперечують.

Раніше повідомлялось, що хакери шпигували за Міністерством фінансів США, відстежуючи внутрішній поштовий трафік відомства. Також жертвами хакерів стали Управління з телекомунікацій та Міністерство торгівлі США. Американські розвідники побоюються, що зловмисники могли проникнути в інші американські відомства.

У зв’язку з цим РНБО повідомила про високий рівень кіберзагрози в Україні. У РНБО підкреслили, що ця атака дуже схожа на атаку Ransom: Win32/Petya, яка трапилася в Україні у 2017 році і від якої постраждала величезна кількість українських організацій, зокрема уряд, банки, державні енергетичні компанії, «Укрзалізниця», київський аеропорт і метро. 

ms.detector.media