ms.detector.media
MediaSapiens
07.12.2020 10:34
Google присвятила дудл 120-річчю художниці-самоучки Катерини Білокур
Google присвятила дудл 120-річчю художниці-самоучки Катерини Білокур
Катерина Білокур стала відомою на весь світ завдяки своїм деталізованим і яскравим картинам, особливо з зображеннями квітів.

Сьогоднішній дудл Google присвятила 120-річчю від дня народження української художниці Катерини Василівни Білокур, віртуоза-самоучки, яка стала відомою на весь світ завдяки своїм деталізованим і яскравим картинам, особливо з зображеннями квітів. Про це MediaSapiens повідомили у компанії Google.

Катерина Василівна Білокур народилася в цей день 7 грудня (24 листопада за старим стилем) 1900 року в селі Богданівка Полтавської губернії (сьогодні –  Київська область). На сімейній раді було вирішено не віддавати її до школи, щоб заощадити на одязі та взутті. 

Катерина проводила дні, працюючи на фермі, але це не завадило їй займатися улюбленою справою, і вона почала малювати з ранніх років. Катерина робила пензлі з підручних матеріалів, фарби з таких продуктів, як буряк і бузина, щоб у вільний час займатися творчістю, а сама природа стала її музою. Потім, коли їй було майже 40 років, в її житті трапився випадковий поворот.

У 1940 році, натхненна піснею по радіо, Білокур написала лист подяки українській співачці Оксані Петрусенко і разом з листом вклала свою роботу - малюнок калини на шматочку полотна. Петрусенко була так вражена, що допомогла підготувати підґрунтя для перших виставок робіт Білокур. 

Протягом наступних двох десятиліть унікальні роботи художниці-самоучки досягли міжнародної аудиторії, зокрема, отримали схвалення від іспанського майстра Пабло Пікассо на виставці 1954 року в Парижі.

Сьогодні найбільш повне зібрання робіт Катерини Білокур представлено в картинній галереї Яготинського державного історичного музею. Це понад 70 робіт - живопис, акварель, графіка, ескізи, нариси, етюди, ранні та незакінчені роботи.

 Крім того, понад 500 експонатів, пов'язаних з творчістю видатної художниці, зберігаються в Музеї-садибі Катерини Білокур в селі Богданівка Яготинського району Київської області, де художниця прожила все своє життя.

Нагадаємо, 23 жовтня компанія Google присвятила дудл італійському дитячому письменникові Джанні Родарі, який написав «Чипполіно». Йому виповнилося б 100 років.

Фото: Google

ms.detector.media