ms.detector.media
Ілона Громлюк
02.10.2020 16:31
Чи планують у Білорусі боротися з російською пропагандою? Ми запитали про це у соратників Тіхановської
Чи планують у Білорусі боротися з російською пропагандою? Ми запитали про це у соратників Тіхановської
Опозиція говорить, що зацікавлена у хороших відносинах з росіянами, але підтримка режиму Лукашенка з боку Кремля може нашкодити іміджу Росії.

2 жовтня лідерка білоруської опозиції Світлана Тіхановська і члени Координаційної Ради (КР) Білорусі провели прес-конференцію у Zoom. Головною темою мала стати робота новоствореного органу і те, як він працює в умовах, коли багато його членів арештовані, а решта вимушені були покинути Білорусь.

Кілька десятків журналістів з різних країн мали можливість запитати про плани, потреби та пріоритети органу в Тіхановської та її соратників, колишнього міністра культури Павла Латушка та Ольги Ковалькової, які входять до Президіуму КР. Натомість розмова здебільшого звелась до того, коли піде зі свого посту самопроголошений президент Олександр Лукашенко та які ще санкції може ввести Європа, аби допомогти протестам у країні досягти своєї мети.

MediaSapiens запитав у членів КР, чи мають вони плани чи пропозиції, як протидіяти російській пропаганді, що йде з державного білоруського телебачення та може вплинути на настрої білорусів та відносини із сусідніми країнами.

Павло Латушко, який зголосився відповідати, сказав, що інша частина білоруського суспільства «має право на свою точку зору». Проте якщо раніше 60% білорусів хотіли прагнути близьких та глибоких відносин їхньої незалежної країни з Росією, то в червні 2020-го таких було вже 32%. А ще 29% водночас підтримали близькі та глибокі відносини їх країни з ЄС.

«Скоро ці криві можуть пересіктись, – сказав пан Латушко. – І дії (пропаганда та інше – MS), спрямовані на підтримку нелегітимної влади – на те, щоб фактично стимулювати владу до насилля, коли немає чіткого засудження та однозначної позиції з Кремля, що "ні" насиллю, "ні" арештам з політичних причин, "ні" масовим покаранням громадян лише за їх право на голос – впливатимуть на імідж Російської Федерації (в Білорусі – MS)».

Колишній міністр культури сказав, що у найближчій перспективі білоруси зацікавлені в якнайкращих відносинах з Росією, і переконаний, що того ж хочуть і росіяни. «Але це, в тому числі, треба зрозуміти і в Кремлі, – підмітив пан Латушко. – Це дуже важливий фактор, якщо Росія дійсно має на меті будувати з Білоруссю добросусідські відносини».

Нагадаємо, що наприкінці серпня стало відомо про те, що журналістів державних телеканалів Білорусі, які звільнились чи вийшли на страйк, замінювали працівниками МІА «Россия Сегодня» (Russia Today, Sputnik, РИА Новости). За словами Лукашенка, вони приїхали на його прохання.

Відтоді експерти та ЗМІ з різних країн відмічають, що риторика білоруських каналів змінилась: там почали залякувати глядачів «Майданом», «розколом» та НАТО. Постійною стала критика в бік України, Польщі та Прибалтики, де підтримують народні протести в Білорусі. Детальніше про сюжети та зміни на білоруському телебаченні читайте тут.

Фото: телеграм-канал Світлани Тіхановської

ms.detector.media