ms.detector.media
Ілона Громлюк
23.09.2020 16:06
«Уроки житейської мудрості» від переселенців і ворожість до хасидів. Як білоруське ТБ продовжує критикувати Україну
«Уроки житейської мудрості» від переселенців і ворожість до хасидів. Як білоруське ТБ продовжує критикувати Україну
На телеканалах, куди замість білорусів запросили працювати російських пропагандистів, порівнюють Україну та Білорусь, спотворюючи наслідки Майдану

На державному білоруському телебаченні продовжують критикувати Україну. Про це стало відомо з моніторингу новин за 14-20 вересня, що регулярно проводить проект Media IQ Прес-клубу Білорусі.

Новинкою тижня експерти називають тему про допомогу паломникам-хасидам на білорусько-українському кордоні. Раніше ми вже згадували про сюжет з телеканалу «Беларусь 1», де йшлося про допомогу білоруської сторони сім’ям хасидів, які застрягли на кордоні, та водночас не пояснювали, чому саме Україна їх не впускає.

Як показав моніторинг, подібний сюжет також вийшов на телеканалі ОНТ. «Скільки днів їм (євреям-хасидам – Ред.) доведеться провести тут під відкритим небом, зіштовхнувшись з нерозумінням української сторони, сказати складно», «Київ не просто не пускає (хасидів – Ред.), посилаючись на пандемію, а навіть виставив військове посилення», – такі репліки можна було почути в сюжеті, де також не було згадки про небезпеку поширення коронавірусної інфекції, через що з 28 серпня Україна на місяць закрила свої кордони для іноземців.

Тема конфлікту хасидів та України постійно була в фокусі державного телебачення, та подавалась водночас як приклад гостинності білоруської сторони, відмічають експерти. «Білоруси в біді не лишать», «Ситуація – на контролі президента Білорусі», – йшлося в сюжеті.

На телебаченні також продовжують спотворювати наслідки Майдану для українців, проводячи аналогії з нинішніми протестами в Білорусі.

«Ось приклад того, як Майдан впливає на країну та долі людей. Складно собі уявити, що підприємство, яке десятиліттями було стратегічним для України, буквально за рік виявляться закритим і зруйнованим», – так розповідали на ОНТ про долю заводу Львівсільмаш. Хоча в сюжеті, на фоні якого грає сумна меланхолічна музика, і згадується про те, що проблеми заводу почались ще в 2000-х, задовго до революцій, основний акцент зроблений на тому, що «державний переворот погіршив становище». Саме після Майдану суд визнав підприємством банкрутом, і держава ніяк не втрутилась – цю тезу як головну думку виводять наприкінці сюжету. «Такі наслідки кольорових революцій», – говорить ведучий.

Продовжуючи тему розрухи після революцій, у недільному сюжеті від 20 вересня на каналі «Беларусь 1» також показали сюжет під назвою «Уроки життєвої мудрості від українських переселенців». Там подружжя Дмитро та Юлія Лундаренко розповідають, як через бойові дії на Сході України в 2014 році вирішили емігрувати до Білорусі.

На фоні постійно демонструють фото та відео зруйнованих населених пунктів на Донбасі, розбиті шибки балконів, швидкі допомоги в дворах, а Юлія тим часом розповідає, як було страшно виїжджати звідти вагітною другою дитиною, а проте «в Білорусі вже не боялась і третю народжувати».

«Бо важко. Там (в Україні – Ред.) підтримки для багатодітних сімей фактично ніякої, треба на двох-трьох роботах цілодобово працювати», – розповідає жінка, апелюючи до того, що натомість у Білорусі їх сім’я користується пільгами та допомогою соціальних служб.

Дмитро, якого в той час показують під час роботи на заводі, розповідає, як вже через місяць у Білорусі йому вдалось знайти роботу, а невдовзі сім’я і квартиру отримала. «Нам в соціальних службах порадили стати в чергу як багатодітній родині – ми й не розраховували, бо в нас такого в Україні вже не давно не було. Ніхто нічого не отримував».

Протягом 9 хвилин лише один раз згадують слово «мітинги», але негативним ставленням до цієї теми пронизаний весь сюжет. Тут і там на фоні тужливої музики лунають речення «Ми і не новин не дивимось: ми це свого часу проходили і від цього поїхали», «Коли ти розумієш, чим це може закінчитись, тоді розумієш, що не треба цього», «Дуже схоже все починається. Всі оці мітинги, наче вони і мирні, але в той же час люди не розуміють, до чого все це веде».

«Переселенці зі Сходу знають як легко втратити свою мирне, налагоджене, звичайне та щасливе життя взамін на туманні обіцянки та заангажовані заклики»,– звучить від ведучих випуску з цим сюжетом.

Нагадаємо, що наприкінці серпня стало відомо про те, що журналістів державних телеканалів Білорусі, які звільнились чи вийшли на страйк, почали замінювати працівниками МІА «Россия Сегодня» (Russia Today, Sputnik, РИА Новости). За словами досі ще президента Білорусі Олександра Лукашенка, вони приїхали на його прохання.

Відтоді експерти та ЗМІ з різних країн відмічають, що риторика білоруських каналів змінилась: там почали залякувати глядачів «Майданом», «розколом» та НАТО. Детальніше про сюжети та зміни на білоруському телебаченні читайте тут.

Фото: скрін з сюжету «Беларусь 1»

ms.detector.media