ms.detector.media
Наталія Міняйло
15.09.2020 17:10
Чорнобиль, корупція, важкі 1990-ті. Пітер Померанцев пояснив, які теми об'єднують українців
Чорнобиль, корупція, важкі 1990-ті. Пітер Померанцев пояснив, які теми об'єднують українців
Теми про корупцію і про Чорнобиль об'єднують українців, а про Другу світову війну і про Бандеру — роз'єднують.

Головним завдання українських ЗМІ є подолання поляризації суспільства. Цього можна досягти висвітленням тем, які об’єднують українців. Наприклад, Чорнобильської катастрофи та труднощів, з якими усі українці зіштовхнулись в 1990-х роках. Про це під час дискусії в рамках KYIV MEDIA WEEK Special заявив британський журналіст Пітер Померацев.

«Зараз українські ЗМІ зазвичай зайняті тим, що поширюють російські фейки. Так, вони спростовують їх, однак завдяки цьому про них дізнається більше людей. Завдання російської пропаганди - поляризувати суспільство. Тому вони закидають теми про Другу світову війну і про Бандеру», — стверджує журналіст.

Померанцев розповів, що два роки він разом зі своїми студентами проводили дослідження серед українців щодо того, які теми об’єднують, а які навпаки роз’єднують українців. Для цього вони провели опитування 1000 жителів України. Їх умовно розділили на чотири групи:

  1. жителі міст на Заході і в Центрі України;

  2. сільські жителі Заходу та центру;

  3. міські жителі Сходу та Півдня України;

  4. сільські жителі Сходу та Півдня.

В ході дослідження виділили всім тем, які об’єднують українців. Серед них - неприйняття корупції, віра у можливість зміни на краще, засудження російської агресії тощо. Роз’єднує українців ставлення до Радянського Союзу, але усі вони засуджують Афганську війну, Чорнобильську катастрофу і порушення прав людини в СРСР. Спільною для усіх українців є травма, якої вони зазнали у складні 1990-ті роки.

«Якщо трішки пошкребти по поверхні, то спільного між українцями набагато більше. Проблема корупції та складних 1990-х їм набагато ближча, ніж Друга світова війна», — відмічає Померанцев.

Також дослідник радить українським ЗМІ підіймати і обговорювати складні теми ще до того, як до них добереться російська пропаганда.

«Наше завдання в цьому дискурсі бути психотерапевтом. Підіймати і виносити на денне світло ті проблеми, які були табуйовані і забуті», - наголошує Померацев.

Нагадаємо, у рамках «Донбас Медіа Форуму», що проходив 11 та 12 вересня в Києві, відбулася дискусія «Гра як інструмент протидії дезінформації». Експерти обговорювали, що саме можна протиставити розповсюдженню маніпулятивної інформації та фейків і чи може гра підвищити навички критичного мислення.  

Фото: pri.org

ms.detector.media