ms.detector.media
MediaSapiens
14.09.2020 18:18
Маски можуть стать додатковим джерелом для формування імунітету від COVID-19 — вчені
Маски можуть стать додатковим джерелом для формування імунітету від COVID-19 — вчені
Свою гіпотезу вчені перевірили і на лабораторних тваринах.

Носіння масок може значно знизити вірусне навантаження під час епідемії COVID-19. Краплі осідають на масці і до дихальних шляхів долітає набагато менше життєздатних вірусних частинок. Через це значно зростає можливість перенести хворобу безсимптомно. Таку гіпотезу висунули британські вчені Моніка Ганді та Джордж Резерфорд.

На думку науковців, нечисленні частини вірусу, які потрапляють крізь маску не можуть викликати захворювання з усіма симптомами, однак їх достатньо для формування імунітету від коронавірусу.

У статті стверджується, що статистика по різних країнах говорить на користь того, що масове носіння масок набагато збільшує кількість безсимптомних носіїв. В середньому по планеті фіксується близько 40% безсимптомних носіїв, але в країнах, де тотальний масковий режим строго дотримується, їхня кількість 80%.

Свою гіпотезу вчені перевірили і на лабораторних тваринах - на сирійських хом’яках. Тварини, які носили хірургічні маски, набагато рідше заражались COVID-19.  

У результаті вчені дійшли до висновку, що до винайдення вакцини маска може бути важливим елементом для формування додаткового імунітету під час пандемії. Однак для цього потрібно, щоб носіння масок стало масовим.

Нагадаємо, за рекомендаціями ВООЗ, діти до 5 років не повинні носити маски, діти у віці від 6 до 11 років мають носити маски за певних умов, а от діти у віці від 12 років повинні носити маски на рівні з дорослими. 

Фото: Pixabay

ms.detector.media