ms.detector.media
MediaSapiens
06.08.2020 17:57
У Facebook поширюють фейк про кількість учасників мітингу проти коронавірусних обмежень у Німеччині
У Facebook поширюють фейк про  кількість учасників мітингу проти коронавірусних обмежень у Німеччині
У мітингу взяли участь до 20 тисяч людей. Однак в мережі шириться інформація про 2 млн учасників.

Деякі користувачі соціальній мережі Facebook маніпулювати фотографіями з мітингу проти коронавірусних обмежень у Німеччині. На цей факт звернули увагу журналісти проєкту «По той бік новин».

1 серпня у столиці Німеччини Берліні відбувся мітинг «Кінець пандемії — День свободи». Протестувальники вигукували найрізноманітніші гасла — від того, що пандемії не немає до цілковитого заперечення існування коронавірусу. За даними берлінської поліції, в мітингу взяли участь 17 тисяч учасників. 

20 тис. учасників мітингу нарахував репортер видання RBB Олаф Сундермайер, який багато років слідкує за демонстраціями. За його оцінками, спочатку прийшло 12 тисяч людей. Потроху зібрання розросталося і під час кульмінації досягло близько 20 тисяч.

Того ж громадська активістка Лідія Гончаренко з Києва поширила в себе в Facebook інформацію про те, що в мітингу взяли участь 2 млн людей. «Німці добре розуміють, що новий світопорядок, це повторення фашизму з дослідами» - написала у своєму пості Гончаренко. Він забрав 2,8 тис. лайків, 112 коментарів та 23 тис. поширень. 

Маніпулятивний пост Лідії Гончаренко. Фото: Facebook

Журналісти «По той бік новин» звертають увагу, що махінатори вдаються до маніпуляцій зі знімками — аби здавалося, що людей було значно більше, ніж насправді. Наприклад, вони показують мітинг з вигідного ракурсу. Або взагалі підсовують сторонні фото велелюдних зібрань, на яких зображені геть інші події. Наприклад, Параду кохання в Берліні або Вуличного параду в Швейцарії.

Нагадаємо, деякі користувачі соціальній мережі Facebook почали поширювати інформацію про те, епідемії коронавірусу немає. Це сталось після того, як Державна служба статистики опублікувала дані про кількість смертей від різних захворювань за період з січня до травня 2020 року.

Фото: Wikipedia

ms.detector.media