У мережі маніпулюють з даними про смертність українців від COVID-19

У мережі маніпулюють з даними про смертність українців від COVID-19

17:59,
5 Серпня 2020
3297

У мережі маніпулюють з даними про смертність українців від COVID-19

17:59,
5 Серпня 2020
3297
У мережі маніпулюють з даними про смертність українців від COVID-19
У мережі маніпулюють з даними про смертність українців від COVID-19
Автори:
За даними Держстату, за перші п’ять місяців 2020 року від коронавірусу померли 642 українці.

Деякі користувачі соціальній мережі Facebook почали поширювати інформацію про те, епідемії коронавірусу немає. Це сталось після того, як Державна служба статистики опублікувала дані про кількість смертей від різних захворювань за період з січня до травня 2020 року. На цей факт звернули увагу журналісти проєкту «По той бік новин».

За даними Держстату, за перші п’ять місяців 2020 року від коронавірусу померли 642 українці. Ще у 21 особи вірус не вдалось ідентифікувати. Всього ж від різних хвороб у цей період померли 239 тис. українців.

Маніпулятори трактують ці дані по-своєму, переконуючи, що коронавірусу не існує або він взагалі не страшний. Наприклад, цю тезу активно поширює представник «Ведічєского міра» Сергій Мікітен.

Однак журналісти “По той бік новин» звертають увагу, що дані Держстату стосуються періоду в 5 місяців, а перша смерть від COVID-19 зафіксована тільки в середині березня. За умов карантину і жорстких обмежень за два з половиною місяці померло 663 людини.

За два місяці літа від коронавірусу померло ще понад 1000 людей. Це теж при достатньо серйозних обмежувальних заходах та режимі носіння масок. Всього від коронавірусу, за даними МОЗ, померло 1788 українців.

На відміну від грипу, СOVID-19 має значно вищий рівень заразності. Цей рівень науковці позначають як R0. Так от, цей показник значно вищий у коронавірусу, ніж у ГРВІ чи грипу. Для коронавірусу він становить 2-2,5 (це означає, що одна інфікована людина потенційно інфікує 2-3 людини). Для грипу Ro складає 1,3 (тобто, один інфікований пацієнт в середньому заражає 1-2 людей).

Виключність ситуації з COVID-19 не стільки у заразності чи смертельності вірусу, а відсутності лікування та вакцини. Людству треба виграти час на винайдення ліків.

Нагадаємо, Влада Ірану в три рази занижує статистику смертності від коронавірусу. За даними, які отримали журналісти BBC, станом на кінець липня 2020 року від COVID-19 в країні померли 42 тис. людей. При цьому за офіційними даними кількість померлих складає 14 405 осіб.

Фото: Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрій
23:09 / 07.08.2020
ПЛР-тести не можуть (початково не покликані) знаходити в людях віруси, зокрема "сарс-ков-2". Останній, до речі, досі не ізольовано і не виділено в чистому вигляді жодним вченим, що означає, що за стандартами вірусології існування вірусу не є доведеним фактом.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду