ms.detector.media
MediaSapiens
04.08.2020 12:19
Влада Ірану втричі занижує статистику смертності від коронавірусу - BBC
Влада Ірану втричі занижує статистику смертності від коронавірусу - BBC
Перший випадок захворюваності на коронавірус іранський уряд визнав з запізненням на місяць. На той час в країні було вже 52 випадки смерті від COVID-19

Влада Ірану в три рази занижує статистику смертності від коронавірусу. За даними, які отримали журналісти BBC, станом на кінець липня 2020 року від COVID-19 в країні померли 42 тис. людей. При цьому за офіційними даними кількість померлих складає 14 405 осіб.

Влада занижує не лише кількість померлих, а й кількість тих, хто захворів на COVID-19. За офіційними даними на COVID-19 захворіли 276 202 людей. За даними BBC, ця цифра майже в 1,6 раза вища - 451 024.

Навіть виходячи з офіційних даних, Іран - єдина країна Близького Сходу, яка найбільше постраждала від коронавірусу. За даними іранського уряду, перший випадок інфікування в країні датується 19 лютого. Але як стверджують журналісти, перший випадок захворювання в Ірані зафіксували ще 22 січня. На кінець лютого в країні було вже 52 випадки смерті від коронавірусу.

Серед померлих від COVID-19 1916 осіб не були громадянами країни. На думку BBC, це свідчить про високу смертність від COVID-19 серед мігрантів і біженців, в основному з сусіднього Афганістану.

Журналіста вважають, що Іран свідомо приховує масштаби епідемії. Кілька місцевих лікарів пояснили це тим, що іранське міністерство охорони здоров'я знаходиться під тиском спецслужб. Видання зазначає, що іранська влада визнала перший випадок інфекції лише після того, як його оприлюднили брати хворого, які самі працювали лікарями.

Нагадаємо, Росія використовує мережу англомовних сайтів для поширення дезінформації про  пандемію коронавірусу. Ці сайти пов’язані з двома колишніми співробітниками військової розвідки РФ (ГРУ).

Фото: Pixabay

ms.detector.media