ms.detector.media
MediaSapiens
16.07.2020 18:12
Журналісти визначили найбільш авторитетні українські ЗМІ
Журналісти визначили найбільш авторитетні українські ЗМІ
Анонімне опитування було проведено у травні-липні 2020 року серед 117 журналістів із різних регіонів та типів ЗМІ

Піар-агенція PointeR Agency провела опитування серед журналістів, аби визначити ЗМІ, які вони читають та яким довіряють найбільше. Крім того, журналістів також запитали, якими джерелами вони найчастіше користуються для написання власних матеріалів, а також отримання інформації та коментарів.

Про це повідомляє пресслужба агенції.

На питання, інформації з яких ЗМІ ви довіряєте найбільше, журналістам спочатку треба було назвати видання без підказок, а потім вибрати зі списку з-поміж 34 найменувань. Без підказок лідером стала «Українська правда»: це медіа обрали 37% журналістів. На другому місці – НВ з 34%, на третьому – сайт «Ліга» з 31%.

Та голоси розподілились дещо інакше, коли опитані почали вибирати варіанти із запропонованих списків. З результатом у 68% голосів перше місце здобули BBC Україна, друге – «Радіо Свобода» з 61%, а після них з 56% розмістились лідери опитування без підказок – УП, НВ та «Ліга».

«Дане опитування нам було цікаво провести для отримання інсайтів від тих, хто створює контент і цим, власне, формує довіру до ЗМІ. Ми виходили з того, що журналісти, знаючи «внутрішню кухню» свого середовища можуть бути одними з найоб’єктивніших критиків українського медіаполя», – пояснює Олександр Селін, директор PointeR Agency. Він наголошує на тому, що в загальному списку були відсутні галузеві та спеціалізовані видання через «загальність» опитування.

Дослідження також показало, що журналістам найбільш цікаві соціальні теми (50%), культура (46%) та політика (42%). Це майже корелює з тим, який контент створюють самі опитані.

Для створення власних матеріалів журналісти найчастіше користуються Facebook (81,2%), власними джерелами (72,6%) та іноземними ресурсами (72,6%). Найбільш популярні видання серед іноземних – The New York Times, BBC, The Guardian (тут журналістам не підказували). Трохи меншим авторитетом користуються українські новинні сайти (67,5%).

Щодо коментарів, то їх журналісти найчастіше отримають за допомогою власних зв’язків чи колег (94%), через Facebook (91%). Крім того, 3-7% користуються такими сервісами як Deadline та HelpSMI.

Анонімне опитування було проведено у травні-липні 2020 року. Всього опитали 117 журналістів із різних регіонів, типів ЗМІ (ТВ, радіо, преса та онлайн) і тематичного спрямування. На більшість запитань респонденти могли давати більш ніж одну відповідь.

Нагадаємо, що ми також писали про те, як визначити авторитетність ЗМІ людям, які читають чи пишуть Вікіпедію.

Фото:newstatesman.com, інфографіка – PointeR.

https://www.newstatesman.com/
ms.detector.media