ms.detector.media
Олександра Горчинська
10.07.2020 12:26
Колекція інформації: як розпочати роботу з Вікіпедією
Колекція інформації: як розпочати роботу з Вікіпедією
Поради адміністратора української Вікіпедії Антона Процюка

Вікіпедія — багатомовна, загальнодоступна онлайн-енциклопедія, де зібрана інформація за різними темами й напрямками. Українську версію Вікіпедії щомісяця переглядають близько 60 млн разів. У 2019 році ресурс отримав більше 707,6 млн переглядів за рік, у 2018-му — 190 млн переглядів.

Хто може працювати з Вікіпедією, як редагувати статті, про що можна писати у Вікіпедії, а про що — ні, під час вебінару для журналістів розповів адміністратор української Вікіпедії, менеджер проектів ГО «Вікімедіа Україна» Антон Процюк.

Вебінар відбувся в межах «Місячника журналістики», який проходить за сприяння «Вікімедіа Україна» та «Детектора медіа» з 15 червня до 15 липня 2020 року. Ось кілька порад від Антона Процюка для тих, хто тільки починає працювати з Вікіпедією.

Що таке Вікіпедія

В українському розділі Вікіпедії наразі міститься понад 1 млн 30 тис. 795 статей, діє 120 тис. 460 зареєстрованих дописувачів, більше 2,8 тис. з яких активно дописують та редагують статі у Вікіпедії щомісяця.

Вікіпедію створюють волонтери і волонтерки. Вікіпедію редагують аматори. Робота з Вікіпедією відбувається на добровільних засадах, тобто, безкоштовно. Для тих, хто цим займається, така діяльність — не робота, а хобі, чи, скоріше, захоплення. Вона не оплачується. Також у Вікіпедії немає головного редактора, який стежив би за процесом та керував ним. Немає також офіса, немає і плану наповнення сайту контентом.

За порядком стежать адміністратори, а також так звані «патрульні». Перші мають повноваження заблокувати контент, який не відповідає правилам ресурсу, другі — перевіряють зміни, правки та маркують їх позначкою «перевірено».

Основні принципи роботи Вікіпедії: інформація має бути підкріплена авторитетними й надійними джерелами (як вікіпедистам рекомендують визначати авторитетність джерел — читайте тут) і доступною всім, безкоштовно та без обмежень.

Вікіпедія не є авторитетним джерелом навіть для самої себе — через те, що долучитися до створення та редагування статей на Вікіпедії може будь-хто. А тому не варто використовувати Вікіпедію як серйозне джерело, посилатися на неї в журналістських матеріалах, наукових працях тощо. Вікіпедію слід сприймати як стартовий майданчик для пошуку потрібної вам інформації та для поглиблення власних знань з тієї або іншої теми — не більше.

Відповіді на найпопулярніші запитання про Вікіпедію можна знайти тут.

Якими мають бути статті на Вікіпедії

Основна вимога статті, яку ви хочете розмістити на Вікіпедії, — це енциклопедичність. Вікіпедія не приймає матеріали в будь-яких журналістських жанрах: колонки, інтерв’ю, репортажі чи блоги. Не приймаються також дуже вузькоспеціалізовані статті. Статтю, присвячену дослідженню дуже вузького питання, краще розбити на кілька простіших статей, а потім, коли вони будуть опубліковані, поєднати їх між собою лінками.

Стаття на Вікіпедії має відповідати таким правилам: значимість, перевірність, нейтральність, надійні джерела.

Отже, значимість. Перше, в чому ви маєте переконатися, створюючи нову статтю — чи дійсно тема, яку ви пропонуєте, є суспільно значимою. Чи дійсно це питання цікавить широке коло читачів? Чи достатньо відомою є особистість, про яку ви хочете написати?

Надійні джерела — такі джерела, які є авторитетними та незалежними і публікують різнобічну, точну інформацію про об’єкт, суб’єкт або явище, згадане у вашій публікації. Це можуть бути офіційно зареєстровані ЗМІ — як українські, так й іноземні, сайти громадських організацій, об’єднань, наукові, науково-популярні публікації, цитати з книг тощо.

Перевірність — критерій, під яким розуміємо можливість перевірити подану в статті інформацію у цих самих надійних джерелах. І що більше джерел по темі ви додасте — то краще. У разі, якщо ви працюєте з перекладним текстом, обов'язковим є посилання на першоджерела мовою оригіналу. Вікіпедія ставиться до питання авторських прав дуже серйозно. А тому інформація, яка не є підтвердженою надійними джерелами, може бути видалена під час перевірки.

Нейтральність — принцип, який полягає в тому, що всі різнобічні точки зору мають бути подані збалансовано. Тобто стаття у Вікіпедії не повинна мати емоційне забарвлення, суб’єктивні оцінки тощо. Якщо людину чи явище, яке ви описуєте, публічно критикували й ця інформація висвітлена в надійних джерелах — вам слід вказати це також.

Як працювати з Вікіпедією

Для того, щоб почати працювати з контентом у Вікіпедії, слід зареєструватися на сайті — така кнопка доступна у верхньому правому кутку на головній сторінці української Вікіпедії. При реєстрації варто вказати електронну пошту — це єдиний спосіб, за яким ви зможете відновити пароль у разі, якщо забудете його.

Ви можете долучитися до створення контенту у Вікіпедії дома способами: доповнювати та редагувати вже існуючі статті, а також створювати абсолютно нові. Перед початком роботи слід уважно прочитати інструкції, які відкриються для вас на сторінці вашого профіля після реєстрації. У разі, якщо вам необхідна допомога, ви можете розраховувати на консультацію від досвідчених вікіпедистів — для цього слід натиснути на синю кнопку «Отримати допомогу з редагуванням», яку ви побачите, коли увійдете як зареєстрований користувач.

Зареєстрованим користувачам також доступна опція «Чернетка»: там ви можете створити нову статтю і продовжити роботу над нею пізніше — зміни зберігаються автоматично. Щоб опублікувати статтю із чернетки, коли ви завершите роботу над нею, слід натиснути відповідну кнопку. Нова стаття повинна мати хоча б кілька абзаців та посилання на джерела.

Як створити статтю про себе

Як створити статтю у Вікіпедії про себе — одне з найбільш популярних запитань від тих, хто взагалі цікавиться вільною енциклопедією. Досвідчені вікіпедисти не рекомендують створювати статті про себе та своїх родичів з кількох причин.

Перша причина — це складність у дотриманні принципу нейтральності під час викладення інформації у статті. Складно залишатися нейтральними та об’єктивними, пам’ятати про різнобічність та критику, коли пишете про себе, свого брата, сестру, батька або матір.

Друга причина — наслідки, які чекатимуть на вас після створення статті. Саме через те, що Вікіпедія — вільна енциклопедія, долучатися до створення якої може будь-хто і редагувати яку може будь-хто, навіть перевірена, збалансована та справді нейтральна стаття не є захищеною від правок у майбутньому. Навіть якщо зараз ви маєте кришталево чисту репутацію, у вас немає критиків та хейтерів, це не означає, що так триватиме завжди. Будь-хто і будь-коли зможе дописати у вашу біографію будь-що. Цю ідею можна сформулювати як закон непередбачуваних наслідків.

Третя причина — відсутність права інтелектуальної власності на створений продукт. Навіть якщо ви створили ідеальну статтю про себе самого і вона дійсно відповідає всім критеріям, викладеним вище, це не значить, що за вашим бажанням її автоматично повинні будуть видалити, скоротити або доповнити. Тобто ваше авторство у статті не надає вам ексклюзивних прав на цей матеріал, як і якихось додаткових повноважень для вирішення її подальшої долі.

Отже, ви маєте розуміти і приймати всі ризики, з якими можете стикнутися у процесі створення статті про себе. Також ви маєте відповісти собі на найголовніше запитання: чи є ви достатньо відомою особистістю, аби стаття про вас була справді корисною читачам Вікіпедії? Можливо, вам краще почекати, поки ви зможете досягти потрібного рівня, коли у вашій авторитетності не буде жодних сумнівів. Або ж допоки статтю про вас не створить хтось інший.

Якщо ви уважно ознайомилися з усією інформацією і все-таки вирішили створити статтю у Вікіпедії про себе, будьте готові до того, що вона може не пройти перевірку.

ms.detector.media