ms.detector.media
Катерина Гончарова
29.04.2020 15:58
Під час конференції експерти розповіли, як боротися з дезінформацією про COVID-19
Під час конференції експерти розповіли, як боротися з дезінформацією про COVID-19
Під час онлайн-конференції Eastern Partnership Media Briefing, яка пройшла у Zoom, журналісти та представники громадських організацій з різних країн обговорили нагальні питання медіа під час пандемії та карантинних обмежень.

29 квітня під час конференції Eastern Partnership Media Briefing обговорювали особливості роботи журналістів під час поширення COVID-19 у світі. Серед іншого, торкнулися й питань дезінформації на тлі пандемії коронавірусу.

Озвучували думки про те, що, коли про коронавірус поширюють безліч фейків, особливо важливою стає роль незалежних медіа. Вони мають не тільки розвінчувати фейки, а й давати читачам інструменти, які б допомагали розрізняти дезінформацію й далі самостійно. Нагадали й про важливість довіри між медіа та читачем, яку треба вибудовувати постійно, а не лише під час пандемії.

Лутц Ґеллнер (Lutz Guellner), керівник відділу стратегічних комунікацій та аналізу інформації, Європейської служби зовнішніх дій (European External Action Service) підкреслив, що в питаннях дезінформації не слід плутати деяку термінологію.

«Часто люди плутають деякі поняття. Хотів би нагадати, що буває просто якесь помилкове повідомлення, неточність чи щось таке. Інша категорія – це інформація, яка вже серйозно впливає на політичну стацію, на здоров’я, тощо. Тобто така, яка має прямі наслідки. Ще однин тип зазвичай називають інформаційними операціями. Це чітко продумані, сплановані й послідовно втілювані кампанії. Часто вони координуються певними державами або особами, близькими до певних держав, переслідують комерційний або політичний інтерес, або і той і інший одночасно».

Він висловив переконання, що вміння розрізняти різні види дезінформації значно спростить її виявлення та поширення.

Єжи Помяновскі Jerzy (Pomianowskі), виконавчий директор Європейського фонду з питань демократії (European Endowment for Democracy) зазначив, що стан чесних і незалежних медіа під час пандемії дещо погіршився.

«З одного боку, загалом ситуація в медіа не так сильно змінилася. Але з іншого – незалежним медіа хіба стало гірше, бо вони заробляють чесно, а бізнес зараз не поспішає рекламуватися. Маємо парадокс – той, хто працює чесно, у того не все добре. В той же час в різних країнах залишаються медіа, які підконтрольні певним групам або олігархам», - сказав він.

Експерт зауважив, що в деяких країнах моніторинг медіа відбувається тільки з боку іноземних партнерів, а не всередині держав. 

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що Генеральний секретар НАТО звинуватив Китай та Росію у дезінформації про пандемію.

Також російське видання вигадало «новину» про підключення Бориса Джонсона до апарату ШВЛ. Українські ЗМІ поширили цей фейк.

Фото: aa.com.tr

ms.detector.media