ms.detector.media
Катерина Гончарова
16.04.2020 15:42
ЗМІ пишуть про «заборону» платити комуналку онлайн і «зупинку» платіжної системи. Це маніпуляція (ОНОВЛЕНО)
ЗМІ пишуть про «заборону» платити комуналку онлайн і «зупинку» платіжної системи. Це маніпуляція (ОНОВЛЕНО)
Деякі сайти нагнітають паніку, поширюючи повідомлення про «колапс» ринку онлайн-платежів в Україні з 28 квітня.

MediaSapiens помітив, як у деяких ЗМІ протягом 15 квітня зявилася інформація про нібито зупинку приймання комунальних платежів онлайн з 28 квітня.

Таку інформацію поширили, зокрема, «Главком», «Перший.com.ua» та інші. Також про це написали у новині на сайті ZIK (згадка маніпулятивних даних і зараз доступна в пошуку Google), але пізніше некоректну інформацію прибрали.

«28 апреля называют черным днем онлайн-платежей в Украине: привычный сервис изменится из-за антикоррупционного закона», - йдеться на маловідомому сайті Откат.

У цих публікаціях пишуть, що якісь абстрактні експерти «прогнозують паніку серед населення і розхитування фінансової системи».

Також у цих новинах є послання на заяву Українській асоціації платіжних систем (УАПС). У новина, цитуючи їх, пишуть, що ухвалений 6 грудня у новій редакції закон про протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, «щоб отримати звичну фінансову послугу на кшталт переказу від близьких або оплати сервісу онлайн, людям потрібно буде пройти процедуру повної ідентифікації: пред’явити паспорт і код працівнику фінансової організації, що надає послугу».

Мовляв, закон «не просто загрожує ринкам грошових переказів та електронних грошей в Україні. Фактично він їх повністю знищує». Але в оригінальній заяві УАПС відсутні слова про те, що із 28 квітня оплату комунальних послуг онлайн здійснити буде неможливо.

Підтвердженя цьому знаходимо й у публікації По той бік новин, яку для них підготувала редакція «Наші Гроші Львів»:

«Одразу скажемо - ви зможете оплатити комуналку онлайн після 28 квітня. Цю інформацію нам підтвердили речники одразу двох банків, ПриватБанку та Кредобанку. В асоціації просили відстрочити строк набрання чинності двох статей, 11 та 14, Закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів…” на 6 місяців, оскільки “багатьом гравцям ринку доведеться обирати: або працювати з порушеннями, або зупиняти діяльність”. Керівниця Асоціації Антоніна Мурашко пояснила нам, що це залежатиме від того, яким чином ви захочете оплатити послуги і за допомогою яких сервісів. Наприклад, за її словами, є питання щодо оплати через електронні гаманці, оскільки їхнім власникам потрібно пройти ідентифікацію».

Там звертають увагу на статтю 14 цього Закону «Інформація, яка супроводжує переказ коштів або віртуальних активів», де  вказано, що її вимоги не поширюються на перекази коштів з метою сплати податків, зборів, платежів, зборів на обов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування, тощо.

Речниця ПриватБанку у Львівській області Докія Кузьменко уточнила пабліку, що перестороги, викладені в аналізі асоціації, не стосуються банківських сервісів та застосунків, які є більш надійними за сторонні платіжні сервіси.

Водночас, як заявили представники ж асоціації платіжних систем, на сьогодні Нацбанк України не виробив чітких рекомендацій щодо процедури віддаленої ідентифікації, а можливість зробити її віддалено бачить тільки через BankID, проте до цього способу підключені лише 14 банків.

«Щодо цього НБУ сьогодні опублікував нову інформацію щодо інструментів для дистанційної ідентифікації та верифікації клієнтів. На жаль, нам не вдалося отримати коментар НБУ, у департаменті комунікацій не відповідали на дзвінки», - йдеться у публікації.

ОНОВЛЕННЯ: 

Після публікації новини на адресу MediaSapiens надійшов лист від Національного банку України стосовно поширеної у деяких ЗМІ інформації. Там підтвердили, що зупинки платіжної системи з 28 квітня насправді не відбудеться.

«Декілька засобів масової інформації розповсюдили неправдиву інформацію, що з 28 квітня цього року будуть зупинені платіжні системи. І, як нібито наслідок, здійснити звичайні операції – сплатити комунальні послуги, здійснити грошові перекази, сплатити за товари/послуги – буде не можливо», - зазначають у листі.

Заява НБУ підтверджує озвучені нами тези про маніпулятивність таких новин.

Детальніше з інформацією від НБУ про це можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, як українські ЗМІ підхопили фейк російських сайтів про те, що Бориса Джонсона нібито підключили до апарату ШВЛ.

Фото: Pixabay.com

ms.detector.media